3 Rahsia Kalau Nak Marketing Anda Berkesan Di Media Sosial

Marketing melalui media sosial merupakan satu perkara yang dilakukan oleh semua usahawan dan bisnes owner masa kini.

Tapi, bagaimana nak pastikan marketing anda itu berjaya dan berkesan? Bagaimana nak pastikan marketing anda itu boleh convert menjadi sales?

Dalam artikel kali ini, kami akan kongsikan kepada anda 3 rahsia kalau nak marketing anda berkesan di media sosial.

1. Masukkan fakta

Produk A

Sebagai contoh, anda boleh beritahu dan masukkan fakta berkenaan Produk A seperti, bahan-bahan yang terkandung di dalamnya, apa solusi yang Produk A ini boleh selesaikan dan sebagainya.

Anda juga boleh masukkan tentang harga Produk A ini dan di mana orang boleh dapatkannya.

Apabila anda masukkan fakta-fakta begini, maka penulisan/copywriting anda akan dipenuhi dengan ilmu dan pengetahuan.

Ia akan menambah nilai kepada pembaca dan memberi impak kepada peniaga serta pelanggan baru.

2. Masukkan emosi

Anda juga boleh tambah emosi dalam penulisan/copywriting anda. Sebagai contoh, produk A ini sangat berkesan sehingga anda nak repeat order.

Ayat yang bersifat emosi perlu ditambah untuk menguatkan lagi fakta. Bukan itu sahaja, ia akan membuat orang ingat, kongsikan dengan orang lain dan juga membeli!

“Dengan masukkan emosi dalam marketing anda, ia berupaya menjentik emosi manusia dengan idea gembira, sedih, takut atau marah untuk mendapatkan tindak balas.”

Artikel berkaitan: Emotional Marketing

Ayat emosi hanya boleh ditambah dalam 1 hingga 3 ayat sahaja. Ia bersifat pendapat dan perlu pendek tapi padat.

3. Impak positif

Pastikan apa yang anda tulis mempunyai nilai positif kerana ia bukan sahaja untuk dikongsi tetapi juga akan dijadikan rujukan kepada mereka yang memerlukan.

Ia akan beri kesan kepada pengikut (followers) untuk turut membeli produk tersebut.

Semoga perkongsian ini memberi manfaat kepada anda terutamanya usahawan dan bisnes owner yang nak pasarkan produk mereka di media sosial.

Untuk baca artikel-artikel berkaitan, sila klik pada pautan di bawah:

1. Bagaimana Sosial Media Influencer Boleh Bantu Strategi Marketing Anda?

2. Cara Mudah Nak Dapat Idea Buat Content Di Media Sosial

3. Bagaimana Media Sosial Mempengaruhi Kehidupan Digital Kita

Share This Article

Dapatkan ebook Million Dollar Kickstart Secara PERCUMA

FB Ads

Kenapa Facebook Ads Penting Untuk Bisnes Anda?

Facebook Ads atau FB Ads adalah tools periklanan yang dimiliki oleh Facebook yang digunakan untuk mempromosikan pelbagai jenis produk di media sosial Facebook dan Instagram …

Read More →
Marketing

7 Cara Mudah Manfaatkan Content Viral Untuk Kempen Marketing Anda

Pada era digital ketika ini, pelbagai cara dilakukan oleh semua orang untuk membangun dan mengembangkan bisnes kerana ia merupakan antara salah satu strategi pemasaran bisnes …

Read More →
FB Ads

5 Kebaikan Pengiklanan Di Facebook

Facebook merupakan sebuah platform media sosial yang paling popular pada era digital ini dengan bilangan penggunanya seramai 1.7 bilion. Secara harian, pengguna global menghabiskan antara …

Read More →

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You will love to read these

Testimony

Bagaimana Vennea Marketing Bantu Untuk Dapatkan 9.7 Juta Dalam Niche Qurban

Pengenalan YBIM adalah sebuah badan penganjur yang mempunyai kredibiliti sendiri dalam menguruskan ibadah qurban disamping pengiktirafan ISO dan Malaysia Book Record untuk pengagihan daging qurban terbesar. YBIM telah memberi percaya kepada Vennea untuk menjadi penjana utama rasmi untuk Yayasan Budi Ihsan Malaysia (YBIM) pada tahun 2021. Peranan utama Vennea adalah untuk mengetuai kempen pemasaran Qurban

Read More »
Customer

Pelanggan Adalah Aset Kepada Perniagaan Anda

Keuntungan sesebuah syarikat itu datangnya daripada pelanggan. Kalau anda boleh menjaga pelanggan anda, perniagaan anda pasti boleh maju berkembang dan lebih banyak sales mahupun keuntungan yang anda boleh dapat. Dalam artikel kali ini, kami akan kongsikan kepada anda kepentingan pelanggan kepada perniagaan dan cara menghargai pelanggan anda.  1. Bersikap profesional ketika menghadapi masalah Anda perlu menunjukkan

Read More »
Website

Bagaimana Website Berfungsi Untuk Sesebuah Bisnes?

Ramai yang masih tidak sedar akan kepentingan laman web atau juga dipanggil website untuk diaplikasikan dalam perniagaan. Ia diibaratkan seperti sebuah nama, brand dan platform yang dapat memperkenalkan perniagaan anda secara online dengan lebih meluas dan bersistematik. Terdapat pelbagai kelebihan sekiranya anda memiliki website untuk bisnes anda.  Website diibaratkan seperti sebuah buku interaktif yang sentiasa

Read More »
Strategi Pemasaran
Business

3 Faktor Ini Yang Bakal Menentukan Kempen Pemasaran Anda Berjaya Atau Gagal

3M inilah punca kenapa kempen dan strategi pemasaran tu ‘flop’ atau berjaya. “Saya dah plan macam-macam benda, saya dah susun elok-elok tapi akhirnya kempen ni tak menjadi.”   Saya tahu perasaan anda macam mana.   Saya sendiri pun pernah kerugian RM20 ribu! Hasil tak betul-betul faham fundamental.   Akhirnya, bila saya dah study macam-macam buku,

Read More »
tingkatkan kepercayaan
Business

Bagaimana Tingkatkan Kepercayaan Untuk Produk Baru

  Saya selalu dapat soalan-soalan ni daripada student-student saya.   “Tuan Rahim, saya buat produk baru. So macam mana nak bagi orang percaya dekat produk saya ni? Sebab kita tahu yang mana orang buat pembelian bila mereka percaya.   Jadi, apakah cara terbaik untuk kita tingkatkan kepercayaan orang, supaya orang rasa macam nak beli produk

Read More »
Marketing

5 Peringkat Market Awareness Yang Usahawan & Bisnes Owner Wajib Tahu

Market awareness adalah tahap pengetahuan atau kesedaran penggunaaan terhadap sesuatu niche produk/servis. Bila anda dah tahu kat mana peringkat atau tahap market awareness anda, anda akan dapat jalankan kempen marketing dengan lebih tepat & targeted. Apabila kempen marketing anda lebih targeted, orang akan lebih yakin dan tertarik untuk membeli dengan produk anda. Jom kami kongsikan

Read More »
×