Apa Yang Anda Perlu Tahu Tentang Marketing Di Tiktok

Siapa yang tak tahu tentang aplikasi Tiktok bukan? Kalau dulu ramai orang beranggapan Tiktok hanya tempat untuk berhibur dengan menonton content joget-joget. Tapi sekarang semakin ramai usahawan yang sudah pandai menggunakan platform ini sebagai platform marketing.

Dalam konteks bisnes, marketing adalah serangkaian proses dalam menyampaikan pesan/informasi kepada orang ramai agar produk/servis lebih dikenali.

Debra Aho Williamson, Principal Analyst eMarketer di Insider Intelligence menyatakan bahawa Tiktok mempunyai engagement yang begitu kuat dan kesetiaan dalam kalangan generasi Z. Generasi ini menggunakan TikTok bukan sekadar hiburan, tapi juga untuk belajar sesuatu dan bincangkan isu seperti berita, politik, perubahan iklim dan sebagainya.

Platform media sosial lain juga ada tawarkan content yang sama, tapi keunikan gaya video Tiktok sangat menarik perhatian generasi muda.

Marketing Di Tiktok

TikTok merupakan perkhidmatan rangkaian sosial yang fokus kepada perkongsian video dimiliki oleh syarikat gergasi di China, ByteDance yang ditubuhkan pada September 2016.

Tiktok digunakan untuk menghasilkan video-video pendek daripada pelbagai genre seperti tarian, jenaka, berita malah pendidikan yang berdurasi sekitar 15 saat hingga 3 minit. Jumlah tontonan video sehari sudah melebihi 1 bilion setakat 2 November 2020.

Boleh dikatakan 50% audiens global Tiktok di bawah usia 34 tahun dengan 32.5% berusia antara 10 ke 19 tahun.

41% pengguna Tiktok merupakan mereka yang berusia 16 ke 24 tahun dengan purata penggunaan keseluruhan Tiktok dengan purata 52 minit sehari.

Ini terbukti yang marketing di Tiktok semakin mendapat tempat dalam kalangan jenama dan syarikat di dunia.

Kenapa Tiktok Popular Dalam Kalangan Generasi Muda?

Kewujudan Tiktok seolah-olah memahami kehendak generasi muda dengan lebih baik dan ini dibuktikan dengan sasaran audiens mereka yang berusia 18 tahun ke bawah.

52 peratus pengguna Tiktok menyatakan bahawa mereka menemui produk baru dengan bantuan iklan di platform ini.

Artikel berkaitan: Nak Jalankan Marketing Di TikTok? Baca Ni Dulu..

Hasilnya Tiktok berjaya mengatasi platform lain seperti Instagram sebagai platform yang menjadi pilihan ramai.

Sejak beberapa tahun lepas, jenama-jenama besar sudah mula menggunakan Tiktok marketing untuk menonjolkan produk mereka dengan cara yang unik dan menghiburkan untuk disesuaikan dengan budaya dalam platform ini.

Cara Marketing Di Tiktok

1. Tetapkan objektif

Setiap bisnes mesti ada objektif marketing yang berbeza. Contohnya ada bisnes yang nak tingkatkan brand awareness, nak bina trust, nak tingkatkan sales dan sebagainya. Bila anda jelas dengan objektif marketing anda, barulah senang untuk anda ukur keberkesanan marketing yang dijalankan. Jadi sudahkan anda menetapkan objektif marketing Tiktok anda? Kalau belum, inilah langkah penting yang anda perlu lakukan sebelum ke langkah seterusnya.

2. Muat naik content soft sell & hard sell yang sesuai dengan objektif

Content yang kreatif dan menarik pasti berjaya menarik perhatian prospek anda. Dengan fungsi editing yang ada pada Tiktok, pasti anda boleh hasilkan sebuah video yang viral. Ramai usahawan yang dah berjaya menaikkan personal branding menggunakan aplikasi Tiktok.

3. Konsisten

Konsisten adalah kunci kejayaan sesebuah kejayaan. Pastikan mesej yang disampakan jelas dan mencetus emosi pelanggan.

Anda boleh cuba untuk buat content calender Tiktok supaya lebih memudahkan anda dan anda juga boleh menghasilkan content secara terus menerus.

Semoga dengan perkongsian marketing di Tiktok ini ada manfaatnya kepada bisnes anda.

Untuk baca artikel-artikel berkaitan, sila klik pada pautan di bawah:

1. 8 Kebaikan Digital Marketing Pada SME

2. Rahsia Kenapa Anda Perlu Buat Video Content Marketing

3. 5 Design Trends Yang Boleh Ubah Strategi Marketing Anda

Share This Article

Dapatkan ebook Million Dollar Kickstart Secara PERCUMA

FB Ads

Kenapa Facebook Ads Penting Untuk Bisnes Anda?

Facebook Ads atau FB Ads adalah tools periklanan yang dimiliki oleh Facebook yang digunakan untuk mempromosikan pelbagai jenis produk di media sosial Facebook dan Instagram …

Read More →
Marketing

7 Cara Mudah Manfaatkan Content Viral Untuk Kempen Marketing Anda

Pada era digital ketika ini, pelbagai cara dilakukan oleh semua orang untuk membangun dan mengembangkan bisnes kerana ia merupakan antara salah satu strategi pemasaran bisnes …

Read More →
FB Ads

5 Kebaikan Pengiklanan Di Facebook

Facebook merupakan sebuah platform media sosial yang paling popular pada era digital ini dengan bilangan penggunanya seramai 1.7 bilion. Secara harian, pengguna global menghabiskan antara …

Read More →

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You will love to read these

Business

Dropship vs Affiliate

Ramai sebenarnya daripada kita yang memiliki modal kecil tetapi tak sabar nak buat bisnes dan tak sabar nak pegang gelaran founder.  Dalam artikel kali ini kami akan kongsikan 2 cara untuk buat bisnes tanpa perlukan modal.  1. Dropship  Dropship adalah satu model bisnes yang mana kita tak perlu memegang produk dan uruskan penghantaran. Semuanya dilakukan

Read More »
Design

Mengapa Penggunaan Grafik Penting Untuk Perniagaan Anda

Grafik terdiri daripada bahan visual yang memberi ringkasan penerangan dan penilaian tertentu menerusi gabungan penggunaan lukisan, perkataan, lambang dan gambar. Grafik juga boleh menjadi satu bentuk komunikasi visual yang menggunakan teks atau gambar untuk menyampaikan informasi atau mesej. Keistimewaan grafik adalah ia mudah difahami oleh ramai orang walaupun menghadapi halangan bahasa komunikasi yang berbeza.  Sebenarnya,

Read More »
Featured Image of 6 Perkara Penting Buat Website
Design

6 Perkara Penting Yang Perlu Ada Pada Website Anda

Ramai yang nak buat website sendiri sebab nak jimat kos, tak perlu upah web designer. Tapi selalunya website tu tak mampu untuk bertahan lama.  Semakin lama semakin sendu akibat tiada yang berkunjung . Sebabnya? Cara dan penyusunan yang kurang betul. Kami akan kongsikan 6 perkara penting yang perlu ada kalau anda nak buat website anda

Read More »
Marketing

3 Rahsia Kalau Nak Marketing Anda Berkesan Di Media Sosial

Marketing melalui media sosial merupakan satu perkara yang dilakukan oleh semua usahawan dan bisnes owner masa kini. Tapi, bagaimana nak pastikan marketing anda itu berjaya dan berkesan? Bagaimana nak pastikan marketing anda itu boleh convert menjadi sales? Dalam artikel kali ini, kami akan kongsikan kepada anda 3 rahsia kalau nak marketing anda berkesan di media

Read More »
6 Kesalahan Utama Yang Anda Buat Bila Setup FB Ads
Ads

6 Kesalahan Utama Yang Anda Buat Bila Setup FB Ads

Facebook ads atau FB ads adalah tools periklanan yang dimiliki oleh Facebook.  Ia digunakan untuk mempromosikan pelbagai jenis produk dengan latar belakang pengguna yang berbeza. Kelebihan Facebook ads adalah anda boleh tetapkan target audience anda sendiri sesuai dengan karakteristik produk yang anda iklankan. Facebook ads dipilih kerana statistik platform media sosial Facebook adalah seramai 24

Read More »
×