Bagaimana Nak Analisis Data Untuk Kempen Iklan Dengan Cara Yang betul

Adakah anda menghadapi masalah untuk baca data kempen iklan anda? Kami percaya ada sesetengah founder dan marketer yang akan terus off iklan yang sedang jalan bila mereka rasa iklan tu tak perform. Kemudian mereka akan buat baru tanpa tahu data mana yang perlu diperbaiki.

Sebelum itu, anda kena tahu bila perlu monitor data ini. Bukannya setiap minit kena tekan refresh di ads manager.

Dalam artikel ini kami dah senaraikan 7 data analisis dalam Facebook Ads yang anda perlu ambil tahu. 

1. ROAS

ROAS atau Return on Ad Spend merujuk kepada berapa kali ganda pulangan yang anda dapat berbanding dengan belanja iklan. Anda perlu pastikan ROAS anda 3X ke atas.

2. CPP (Cost Per Purchase)

Metrik ini dikira sebagai jumlah amaun yang dibelanjakan dalam jangka masa yang dipilih, dibahagikan dengan purchase yang berlaku dalam period yang sama. CPP anda perlulah RM25 ke bawah.

3. Conversion Rate (untuk sales page anda)

Conversion rate adalah percentage pengunjung website yang mengambil tindakan ke atas sales page anda. Conversion rate adalah haruslah 8% ke atas.

4. CTR Link Click

CTR menunjukkan bilangan klik pautan yang anda telah terima pada iklan anda berbanding bilangan impression yang iklan anda telah terima. Ia adalah metrik biasa yang digunakan oleh marketer untuk memahami cara iklan dapatkan trafik ke laman web.  Anda kena pastikan ia dapat sekurang-kurangnya 2% ke atas.

5. CPC (Cost Per Click)

CPC (Cost Per Click) menunjukkan jumlah, secara purata, setiap klik pautan yang anda perlu bayar. CPC ialah metrik yang digunakan dalam industri pengiklanan online bagi menandakan keberkesanan dan prestasi iklan. Ia perlu sekurang-kurangnya RM1.50 sahaja.

6. CTR ALL

CTR ALL adalah eratusan orang melihat iklan anda dan tekan click (all). Pastikan iklan anda menjadi iklan yang stopper sekurang-kurangnya 4% ke atas.

7. CPM (Cost Per Impression)

CPM mengukur jumlah amaun yang dibelanjakan pada kempen iklan, bahagi dengan number of impressions dan darab dengan 1,000. Ia perlu sekurang-kurangnya RM30 ke bawah.

Semoga perkongsian kami ini dapat bantu untuk baca data kempen marketing anda.

Untuk baca artikel-artikel berkaitan, sila klik pada pautan di bawah:

1. Facebook Ads: 3 Struktur Yang Anda Perlu Tahu Sebelum Buat Ads

2. 7 Bahan Utama Untuk Hasilkan Facebook Ads Yang Lebih Converting

3. 7 Sebab Kenapa Facebook Ads Yang Anda Buat Tak Menjadi

Share This Article

Dapatkan ebook Million Dollar Kickstart Secara PERCUMA

Ads

5 Online Tools Yang Akan Memudahkan Kerja Google Ads Anda

Google Ads merupakan pengiklanan berbayar di platfom Google seperti YouTube, Google Search Page, dan banyak lagi. Berikut kami senaraikan 5 online tools yang akan memudahkan …

Read More →
Trust

6 Kesilapan Yang Dibuat Semasa Onboarding Staff Baru

Syarikat anda baru menerima pekerja baru? Pasti ramai daripada staf anda berasa teruja untuk menerima orang baru dalam syarikat. Namun, ada beberapa perkara yang anda …

Read More →
Design

5 Design Trends Yang Boleh Ubah Strategi Marketing Anda

Design trend yang menarik akan dapat meningkatkan identiti dan strategi marketing anda. Tujuannya adalah untuk memberikan maklumat, menyampaikan mesej atau meyakinkan audiens melalui gabungan imej, …

Read More →

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You will love to read these

FB Ads

7 Bahan Utama Untuk Hasilkan Facebook Ads Yang Lebih Converting

Cara buat Facebook Ads sangat penting bagi memastikan ads ataupun iklan yang anda buat dapat capai audiens yang lebih berkualiti. Penggunaan Facebook Ads dalam perniagaan merupakan satu peluang yang sangat besar bagi mereka yang bergelar usahawan dalam mencari target pemasaran dan sasaran audiens yang lebih sesuai dan tepat. Dalam era teknologi sekarang di mana media

Read More »
blog banner kesalahan dalam industri pemasaran digital
Business

Kesalahan Dalam Industri Pemasaran Digital

PERHATIAN buat para usahawan atau bakal usahawan sekalian yang baru nak berjinak jinak dalam dunia pemasaran digital.   Amatlah rugi sekiranya anda kehilangan bakal pelanggan hanya disebabkan oleh pemasaran yang salah.   Sekarang ni mungkin anda dah belajar macam macam teknik pemasaran digital.   Kepala anda mungkin dah penuh dengan segala teknik digital marketing yang

Read More »
Iklan testimoni as a sales tool
Ads

Bagaimana Testimoni Boleh Dijadikan Alat Jualan Yang Power

Ramai yang mengadu, dah dapatkan testimoni dari pelanggan sedia ada. Dah letakkan dalam iklan. Dalam website. Tapi kenapa sales still tak naik-naik? Sebelum saya explain kenapa sale sanda tak naik-naik even dah letak testimoni, saya jelaskan dengan lebih detail apa itu testimoni dan kenapa testimoni SANGAT PENTING dalam marketing, terutama promosi dan periklanan. Apa Itu Iklan Testimoni?   Selalu nampakkan iklan-iklan dekat Facebook, Youtube, Google tulis ayatnya lebih

Read More »
Kenapa Facebook Ads Yang Anda Buat Tidak Menjadi?
Business

7 Sebab Kenapa Facebook Ads Yang Anda Buat Tak Menjadi

Anda tahu tak kenapa Facebook Ads yang anda buat tak menjadi? Adakah cara anda buat Facebook ads itu betul atau salah? Sebelum itu, anda perlu tahu bahawa pemilik bisnes kini sudah mulai menerapkan konsep digital marketing dalam perniagaan mereka dengan tujuan agar produk atau perkhidmatan mereka lebih dikenali masyarakat. Oleh itu anda tidak perlu risau

Read More »
Business

Apa Yang Anda Perlu Tahu Tentang Akaun Kalau Nak Mulakan Perniagaan

Nak buat bisnes memang senang. Tapi bagaimana nak uruskan bisnes atau perniagaan terutamanya dari segi kewangan? Kalau anda nak tahu, kebanyakan orang yang memulakan perniagaan gagal bertahan dalam tempoh tiga tahun pertama kerana kelemahan pengurusan kewangan dan pengurusan akaun. Setiap perniagaan perlu mempunyai rekod yang baik bagi setiap transaksi perniagaan, pendapatan dan perbelanjaan syarikat. Ia

Read More »
Media Sosial

Cara Mudah Nak Dapat Idea Buat Content Di Media Sosial

Bila ada banyak idea, barulah anda boleh buat content media sosial yang bagus untuk dikongsikan dengan followers anda. Tapi, macam mana nak dapat idea yang menarik ni? Jom baca artikel ni sampai habis 1. Tanya audiens Anda boleh minta audiens untuk komen cadangan mereka di ruangan komen di platform media sosial anda, content apa yang

Read More »
×