tingkatkan kepercayaan

Bagaimana Tingkatkan Kepercayaan Untuk Produk Baru

 

Saya selalu dapat soalan-soalan ni daripada student-student saya.

 

“Tuan Rahim, saya buat produk baru. So macam mana nak bagi orang percaya dekat produk saya ni? Sebab kita tahu yang mana orang buat pembelian bila mereka percaya.

 

Jadi, apakah cara terbaik untuk kita tingkatkan kepercayaan orang, supaya orang rasa macam nak beli produk tu.

 

Jangan risau.

 

Ada 3 hack untuk tingkatkan kepercayaan pelanggan dengan cepat.

 

Yang ni kalau anda perasan, teknik ini digunakan ramai orang termasuklah scammer-scammer dekat luar sana.

 

Jadi, saya nak ingatkan, kalau anda gunakan teknik ni untuk kejahatan, itu atas anda.

 

Tapi, kalau anda nak gunakan teknik ini untuk kebaikan, doakan juga saya dapat pahala, okay!

 

So, ada 3 cara untuk kita tingkatkan trust untuk produk yang baru ni.

 

Rahsia #1 :  Gunakan Simbol Autoriti

Yang pertama adalah menggunakan simbol autoriti.

 

So, simbol autoriti ni macam mana?

 

Simbol autoriti ni dia macam simbol kuasa. Contohnya, jika anda jual produk kesihatan, pastikan anda dah ada simbol KKM, simbol MAL, untuk produk-produk tertentu.

 

Contohnya, kalau boleh ada logo Halal.

 

Simbol-simbol kuasa dan simbol-simbol autoriti ni akan meningkatkan kepercayaan untuk beli produk anda

 

Ini salah satu daripada contoh simbol kuasa.

 

Contoh lain adalah, jika anda buat produk kesihatan, yang sesuai untuk bagi maklumat adalah para doktor.

 

Ibaratnya, kalau anda pernah tengok iklan ubat gigi Sensodyne, mereka hanya pakai doktor yang pakai jubah putih dan stetoskop.

 

Kita tak tahu pun benda tu betul ke tidak.

 

Tapi simbol kuasa itu adalah stetoskop, dan jubah putih, simbolik kepada seorang doktor.

 

Ibaratnya, macam seorang askar, dia kena berada dalam uniform baru orang lain tahu dia ni askar. Kalau polis, kena pakai uniform polis.

 

Itulah simbol-simbol kuasa yang anda boleh gunakan dalam marketing anda, dalam poster, video atau sebagainya.

 

Untuk orang lebih percaya yang produk anda ini boleh dipercayai.

Rahsia #2 :  Social Proof

Yang kedua adalah, SOCIAL PROOF.

 

Social proof ni orang panggil sebagai herd mentality

Maksudnya macam mentaliti berkelompok.

 

Konsepnya begini. Kenapa orang takut nak masuk kedai yang kosong?

 

Sebab dia rasa kalau seorang je malu.

 

Kenapa orang suka tengok, masuk dekat kedai yang ramai orang?

 

At least ada la dalam 5-10 orang dalam kedai tu.

 

Dia rasa macam ‘Ok lah ada social proof dekat situ.’

 

Maksudnya, kalau dia masuk, dia tak adalah rasa dia ambil risiko seorang-seorang.

 

Sama juga konsep dia macam ni.

 

Bayangkan dekat depan anda, ada 2 gerai burger.

 

Gerai burger A. Gerai burger B.

 

Gerai burger A ada 2 orang je beratur.

 

Gerai burger B ada 30 orang beratur.

 

Nama gerai dia mungkin, gerai burger bakar Abang Burn.

 

Kalau anda, anda nak pilih burger Gerai burger A ke, atau Gerai Burger B?

 

Ramai orang yang saya tanya, dia akan beli di Gerai Burger B.

 

Sebab apa?

 

Sebab ILUSI.

 

ILUSI dalam mentality tu orang kata, kalau ramai orang yang dah try, mestilah sedap.

 

Ramai orang beratur mestilah sedap.

 

Sebenarnya, tak ada gerenti yang gerai lagi ramai orang tu lagi sedap.

 

In fact, ada beberapa kali dalam hidup saya, benda tu just hype je.

 

Bila dah ramai orang rasa, macam tak sedap pun.

 

Lepas tu, hype tu mati macam tu je.

 

Tapi, konsep dia dekat sini adalah, social proof. Yang mana bila kita gunakan ayat dalam iklan kita, atau mungkin dalam website, ataupun video, kita nak gunakan nombor-nombor besar ini sebagai bukti yang kata produk kita ni dah dipakai oleh beberapa ratus customer, berapa ribu pelanggan, berapa puluh ribu student dah berjaya belajar di bawah akademi kita, contohnya lebih kurang begitu.

 

So, gunakan nombor-nombor besar ini untuk bagi keyakinan kepada prospek baru untuk percaya kepada produk anda.

 

Itu nombor 2.

Rahsia #3 :  Berikan Moneyback Guarantee

Yang ketiga. Yang paling power.

 

TRUST.

 

Trust lawan dia adalah risiko.

 

Risiko tinggi, orang takut nak membeli, maka tak ada trust.

 

Bila risiko rendah, maka akan wujud kepercayaan terhadap anda.

 

Senjata ini adalah senjata yang paling cepat untuk anda dapatkan TRUST.

 

MONEY-BACK GUARANTEE.

Apa ni Money-back guarantee?

 

Anda tawarkan pulangan wang kepada pelanggan anda, jika mereka tak puas hati atas apa-apa sebab sekali pun untuk produk anda.

 

Pulangan wang 100%

 

Bila orang nak membeli secara online, benda yang orang paling takut apa?

 

RUGI DUIT.

 

Maka itulah benda yang anda kena buat.

 

Tawarkan money-back guarantee, maka ketakutan untuk rugi duit tu tak ada.

 

Itulah dia 3 hack untuk tingkatkan kepercayaan terhadap produk baru anda.

 

Apa pendapat anda tentang topik kali ni? Komen dibawah dan kongsikan dengan kami.

 

 

Share This Article

Dapatkan ebook Million Dollar Kickstart Secara PERCUMA

Kenapa Facebook Ads Yang Anda Buat Tidak Menjadi?
Business

7 Sebab Kenapa Facebook Ads Yang Anda Buat Tak Menjadi

Anda tahu tak kenapa Facebook Ads yang anda buat tak menjadi? Adakah cara anda buat Facebook ads itu betul atau salah? Sebelum itu, anda perlu …

Read More →
Media Sosial

Bagaimana Media Sosial Mempengaruhi Kehidupan Digital Kita

Perkembangan yang pesat pada teknologi komunikasi maklumat kini berjaya menjurus kepada penggunaan saluran Internet dengan lebih meluas dalam komunikasi seharian. Ini terutamanya, dalam aspek penglibatan …

Read More →
6 Tips Mudah Untuk Upgrade Media Sosial Anda Supaya Tak Sendu
Media Sosial

6 Tips Mudah Untuk Upgrade Media Sosial Anda Supaya Tak Sendu

Media sosial mempunyai banyak kebaikan. Ia merupakan satu rangkaian komunikasi yang dapat menghubungkan pengguna dari serata dunia. Menurut kamus dewan, media adalah alat perantara, komunikasi …

Read More →

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You will love to read these

6 Tips Mudah Untuk Upgrade Media Sosial Anda Supaya Tak Sendu
Media Sosial

6 Tips Mudah Untuk Upgrade Media Sosial Anda Supaya Tak Sendu

Media sosial mempunyai banyak kebaikan. Ia merupakan satu rangkaian komunikasi yang dapat menghubungkan pengguna dari serata dunia. Menurut kamus dewan, media adalah alat perantara, komunikasi atau perhubungan, manakala sosial adalah perihal kemasyarakatan dan pergaulan.  Media sosial kini mempunyai pengaruh yang amat besar dalam kehidupan. Penggunaan media sosial kini tidak terhad. Ia bukan sekadar bahan interaksi

Read More »
Kenapa Facebook Ads Yang Anda Buat Tidak Menjadi?
Business

7 Sebab Kenapa Facebook Ads Yang Anda Buat Tak Menjadi

Anda tahu tak kenapa Facebook Ads yang anda buat tak menjadi? Adakah cara anda buat Facebook ads itu betul atau salah? Sebelum itu, anda perlu tahu bahawa pemilik bisnes kini sudah mulai menerapkan konsep digital marketing dalam perniagaan mereka dengan tujuan agar produk atau perkhidmatan mereka lebih dikenali masyarakat. Oleh itu anda tidak perlu risau

Read More »
Apa itu customer lifetime value
Business

Apa Itu Customer Lifetime Value Dan Seberapa Penting Bagi Business Anda?

Pernahkah Anda mendengar tentang customer lifetime value?   CLV ialah anggaran keuntungan yang kita akan dapat pada masa hadapan dengan pelanggan. Ia juga boleh didefinisikan sebagai nilai kewangan yang syarikat jangka akan dapat dari pelanggan.   Apa Pentingnya Customer Lifetime Value? Dengan CLV, anda dapat kategorikan pelanggan anda berdasarkan nilai yang mereka bawa. Anda lebih fokus kekalkan

Read More »
Tips Story Telling Untuk Content Marketing
Marketing

4 Tips Story Telling Untuk Content Marketing

Pada tahun 2021 ni, owner bisnes dah kena start bermain dgn content marketing untuk tarik audience yang baru. Berbanding hanya terus promote bisnes guna cara yang ‘hardsell’.   Sebab orang-orang sekarang dah tak suka pada iklan, tapi mereka LEBIH SUKA dengan content marketing. Bagaimanakah mahu menjadikan content anda terpilih di mata dan hati pembaca dari

Read More »
Cara Mudah Nak Naikkan Jualan Di Media Sosial Anda
Marketing

5 Cara Mudah Nak Naikkan Jualan Di Media Sosial Anda

Media sosial merupakan teknologi berasaskan komputer yang memudahkan perkongsian idea, pemikiran, dan maklumat melalui pembinaan rangkaian maya dan komuniti.   Media sosial yang berasaskan internet ini telah memberikan pengguna komunikasi elektronik yang cepat tentang kandungan seperti maklumat peribadi, dokumen, video, dan foto.   Kebiasaannya, media sosial ini digunakan melalui komputer, tablet, atau telefon pintar melalui

Read More »
cara nak berhenti kerja
Business

[BM] Berhenti Kerja Untuk Berniaga

Adakah anda salah seorang yang nak berhenti kerja untuk berniaga? Jangan risau, anda bukan keseorangan. Ramai sebenarnya yang macam anda. Atas sebab yang pelbagai, dan ada beberapa persamaan. Sudah bersedia berhenti kerja untuk berniaga? Ada yang berjaya, pendapatan 3 kali ganda dari gaji. Untung bisnes tiada had atau limit seperti gaji bekerja. Anda pun tiba-tiba

Read More »
×