tingkatkan kepercayaan

Bagaimana Tingkatkan Kepercayaan Untuk Produk Baru

 

Saya selalu dapat soalan-soalan ni daripada student-student saya.

 

“Tuan Rahim, saya buat produk baru. So macam mana nak bagi orang percaya dekat produk saya ni? Sebab kita tahu yang mana orang buat pembelian bila mereka percaya.

 

Jadi, apakah cara terbaik untuk kita tingkatkan kepercayaan orang, supaya orang rasa macam nak beli produk tu.

 

Jangan risau.

 

Ada 3 hack untuk tingkatkan kepercayaan pelanggan dengan cepat.

 

Yang ni kalau anda perasan, teknik ini digunakan ramai orang termasuklah scammer-scammer dekat luar sana.

 

Jadi, saya nak ingatkan, kalau anda gunakan teknik ni untuk kejahatan, itu atas anda.

 

Tapi, kalau anda nak gunakan teknik ini untuk kebaikan, doakan juga saya dapat pahala, okay!

 

So, ada 3 cara untuk kita tingkatkan trust untuk produk yang baru ni.

 

Rahsia #1 :  Gunakan Simbol Autoriti

Yang pertama adalah menggunakan simbol autoriti.

 

So, simbol autoriti ni macam mana?

 

Simbol autoriti ni dia macam simbol kuasa. Contohnya, jika anda jual produk kesihatan, pastikan anda dah ada simbol KKM, simbol MAL, untuk produk-produk tertentu.

 

Contohnya, kalau boleh ada logo Halal.

 

Simbol-simbol kuasa dan simbol-simbol autoriti ni akan meningkatkan kepercayaan untuk beli produk anda

 

Ini salah satu daripada contoh simbol kuasa.

 

Contoh lain adalah, jika anda buat produk kesihatan, yang sesuai untuk bagi maklumat adalah para doktor.

 

Ibaratnya, kalau anda pernah tengok iklan ubat gigi Sensodyne, mereka hanya pakai doktor yang pakai jubah putih dan stetoskop.

 

Kita tak tahu pun benda tu betul ke tidak.

 

Tapi simbol kuasa itu adalah stetoskop, dan jubah putih, simbolik kepada seorang doktor.

 

Ibaratnya, macam seorang askar, dia kena berada dalam uniform baru orang lain tahu dia ni askar. Kalau polis, kena pakai uniform polis.

 

Itulah simbol-simbol kuasa yang anda boleh gunakan dalam marketing anda, dalam poster, video atau sebagainya.

 

Untuk orang lebih percaya yang produk anda ini boleh dipercayai.

Rahsia #2 :  Social Proof

Yang kedua adalah, SOCIAL PROOF.

 

Social proof ni orang panggil sebagai herd mentality

Maksudnya macam mentaliti berkelompok.

 

Konsepnya begini. Kenapa orang takut nak masuk kedai yang kosong?

 

Sebab dia rasa kalau seorang je malu.

 

Kenapa orang suka tengok, masuk dekat kedai yang ramai orang?

 

At least ada la dalam 5-10 orang dalam kedai tu.

 

Dia rasa macam ‘Ok lah ada social proof dekat situ.’

 

Maksudnya, kalau dia masuk, dia tak adalah rasa dia ambil risiko seorang-seorang.

 

Sama juga konsep dia macam ni.

 

Bayangkan dekat depan anda, ada 2 gerai burger.

 

Gerai burger A. Gerai burger B.

 

Gerai burger A ada 2 orang je beratur.

 

Gerai burger B ada 30 orang beratur.

 

Nama gerai dia mungkin, gerai burger bakar Abang Burn.

 

Kalau anda, anda nak pilih burger Gerai burger A ke, atau Gerai Burger B?

 

Ramai orang yang saya tanya, dia akan beli di Gerai Burger B.

 

Sebab apa?

 

Sebab ILUSI.

 

ILUSI dalam mentality tu orang kata, kalau ramai orang yang dah try, mestilah sedap.

 

Ramai orang beratur mestilah sedap.

 

Sebenarnya, tak ada gerenti yang gerai lagi ramai orang tu lagi sedap.

 

In fact, ada beberapa kali dalam hidup saya, benda tu just hype je.

 

Bila dah ramai orang rasa, macam tak sedap pun.

 

Lepas tu, hype tu mati macam tu je.

 

Tapi, konsep dia dekat sini adalah, social proof. Yang mana bila kita gunakan ayat dalam iklan kita, atau mungkin dalam website, ataupun video, kita nak gunakan nombor-nombor besar ini sebagai bukti yang kata produk kita ni dah dipakai oleh beberapa ratus customer, berapa ribu pelanggan, berapa puluh ribu student dah berjaya belajar di bawah akademi kita, contohnya lebih kurang begitu.

 

So, gunakan nombor-nombor besar ini untuk bagi keyakinan kepada prospek baru untuk percaya kepada produk anda.

 

Itu nombor 2.

Rahsia #3 :  Berikan Moneyback Guarantee

Yang ketiga. Yang paling power.

 

TRUST.

 

Trust lawan dia adalah risiko.

 

Risiko tinggi, orang takut nak membeli, maka tak ada trust.

 

Bila risiko rendah, maka akan wujud kepercayaan terhadap anda.

 

Senjata ini adalah senjata yang paling cepat untuk anda dapatkan TRUST.

 

MONEY-BACK GUARANTEE.

Apa ni Money-back guarantee?

 

Anda tawarkan pulangan wang kepada pelanggan anda, jika mereka tak puas hati atas apa-apa sebab sekali pun untuk produk anda.

 

Pulangan wang 100%

 

Bila orang nak membeli secara online, benda yang orang paling takut apa?

 

RUGI DUIT.

 

Maka itulah benda yang anda kena buat.

 

Tawarkan money-back guarantee, maka ketakutan untuk rugi duit tu tak ada.

 

Itulah dia 3 hack untuk tingkatkan kepercayaan terhadap produk baru anda.

 

Apa pendapat anda tentang topik kali ni? Komen dibawah dan kongsikan dengan kami.

 

 

Share This Article

Dapatkan ebook Million Dollar Kickstart Secara PERCUMA

FB Ads

Kenapa Facebook Ads Penting Untuk Bisnes Anda?

Facebook Ads atau FB Ads adalah tools periklanan yang dimiliki oleh Facebook yang digunakan untuk mempromosikan pelbagai jenis produk di media sosial Facebook dan Instagram …

Read More →
Marketing

7 Cara Mudah Manfaatkan Content Viral Untuk Kempen Marketing Anda

Pada era digital ketika ini, pelbagai cara dilakukan oleh semua orang untuk membangun dan mengembangkan bisnes kerana ia merupakan antara salah satu strategi pemasaran bisnes …

Read More →
FB Ads

5 Kebaikan Pengiklanan Di Facebook

Facebook merupakan sebuah platform media sosial yang paling popular pada era digital ini dengan bilangan penggunanya seramai 1.7 bilion. Secara harian, pengguna global menghabiskan antara …

Read More →

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You will love to read these

Website

Bagaimana Website Berfungsi Untuk Sesebuah Bisnes?

Ramai yang masih tidak sedar akan kepentingan laman web atau juga dipanggil website untuk diaplikasikan dalam perniagaan. Ia diibaratkan seperti sebuah nama, brand dan platform yang dapat memperkenalkan perniagaan anda secara online dengan lebih meluas dan bersistematik. Terdapat pelbagai kelebihan sekiranya anda memiliki website untuk bisnes anda.  Website diibaratkan seperti sebuah buku interaktif yang sentiasa

Read More »
Business

6 Rahsia Untuk Cipta Brand Awareness Bisnes Anda

Brand awareness atau kesedaran jenama adalah istilah yang digunakan dalam dunia pemasaran. Ia menggambarkan kemampuan pelanggan mahupun bakal pelanggan untuk mengenali dan mengalami pengalaman mereka sendiri ketika mendapatkan produk atau perkhidmatan bagi sesebuah perniagaan. Mewujudkan brand awareness merupakan langkah penting dalam mempromosikan produk baru. Ia juga mampu menghidupkan semula jenama yang lama. Produk atau perkhidmatan

Read More »
Marketing

Kenali Apa Itu T-Shape Marketer

Pengenalan T-Shape Marketer T-Shape marketer adalah seseorang yang mempunyai kepakaran dalam 1 hingga 3 ilmu marketing. Sebagai contoh, seseorang itu mungkin pakar dalam content marketing, dan turut mempunyai rekod yang baik apabila berkaitan dengan content dan organic. Dalam artikel kami kali ini, kami akan kongsikan lebih terperinci berkenaan T-Shape Marketer. Artikel berkaitan: What Is A

Read More »
Media Sosial

6 Rahsia Nak Dapat Idea Buat Content Di Media Sosial

Perkara yang paling mahal dalam sesebuah content adalah idea. Anda perlu tahu bahawa untuk mendapatkan sesebuah content media sosial yang menarik dan engaging bukanlah sesuatu yang mudah. Ini kerana, sudah ramai pengguna dan juga pesaing di media sosial yang sudah semakin bijak dan pandai menghasilkan content yang engaging untuk mempromosikan produk, jenama mahupun perniagaan mereka. 

Read More »
Iklan testimoni as a sales tool
Ads

Bagaimana Testimoni Boleh Dijadikan Alat Jualan Yang Power

Ramai yang mengadu, dah dapatkan testimoni dari pelanggan sedia ada. Dah letakkan dalam iklan. Dalam website. Tapi kenapa sales still tak naik-naik? Sebelum saya explain kenapa sale sanda tak naik-naik even dah letak testimoni, saya jelaskan dengan lebih detail apa itu testimoni dan kenapa testimoni SANGAT PENTING dalam marketing, terutama promosi dan periklanan. Apa Itu Iklan Testimoni?   Selalu nampakkan iklan-iklan dekat Facebook, Youtube, Google tulis ayatnya lebih

Read More »
×