Marketing Tanpa Database

Cara Nak Buat Iklan Takaful Walaupun Anda Tak Ada Database

Macam Mana Nak Mula Marketing, Tanpa Database?

Soalan yang biasa kita dengar dari mereka yang baru nak mula bisnes Takaful.

Saya baru buat Takaful macam mana nak buat marketing tanpa database?

 

Di bawah ini, saya nak kongsikan 4 tip yang boleh anda gunakan. Anda tak perlu bimbang, kerana dengan berpandukan tip tip ini, anda boleh mulakan bisnes Takaful anda, dan mula marketing walaupun tiada database. 

 

Tips 1 : Share Content Di Media Sosial

Tip yang pertama, anda boleh share content yang berkaitan Takaful dekat media sosial.

 

Contoh macam di Facebook, Instagram, Tiktok, Twitter dan sebagainya.

 

Tak sure nak share content apa?

 

Bagi anda yang tak tahu konten apa yang patut dikongsikan, sebelum nak share content tu, coba tanya pada diri sendiri beberapa soalan dibawah ini :

  1. Siapa target pelanggan anda?
  2. Apa impian mereka?
  3. Apa masalah yang mereka hadapi?
  4. Apa kehendak mereka dalam kehidupan?

 

Jawaban anda nanti dapat membantu anda menyiapkan konten di media sosial. Biasanya, kalau Takaful ni ramai yang nak tahu, apabila berlaku kematian salah satu ahli keluarga, bagaimana Takaful dapat membantu?

 

Berdasarkan pada soal jawab diatas itu, anda boleh mula menyediakan konten untuk dikongsi di media sosial.

 

Tip 2 : Kongsi Kepakaran 

Jika anda ada mempunyai personal blog, ia juga boleh dijadikan sebagai satu medium untuk anda iklan Takaful secara percuma.

 

Sebagai contoh, anda boleh buat 1 penulisan artikel, khusus untuk para isteri. Artikel itu menggambarkan kesukaran yang akan mereka hadapi jika kematian berlaku secara mengejut pada suami tanpa persediaan kewangan.

 

Mesti Wow,  macam heavy je content macam ni kan.

 

Tapi bila situasi begini berlaku, ramai orang nak tahu, apa tindakan yang boleh diambil.

 

Jika anda kurang mahir menulis, anda boleh siapkan konten berbentuk video, dan upload sebagai Insta Story atau pun di Tik Tok.

 

Tips 3 : Konten Yang Bermanfaat

Tip yang ketiga adalah, memberi sesuatu yang bermanfaat untuk prospek anda.

 

Mungkin anda ada kemahiran bercakap, atau public speaking.

 

Anda boleh tawarkan kepada business owner, untuk adakan talk kepada pekerja-pekerja mereka tentang perlindungan dan perancangan kewangan.

 

Caranya?

 

Contoh anda ada seorang kawan, business owner, yang memang ada staff lebih kurang 10 ke 20 orang.

 

Tanyakan pada dia, contoh nama dia Kamal.

 

“Kamal, boleh tak saya buat talk untuk staff anda, yang berusia dibawah 40 tahun.

 

Anda offer free talk dalam sejam setengah macam tu, untuk beri kesedaran betapa penting nya merancang kewangan demi persediaan persaraan.

 

So, dia kata, oh adalah 10 ke 20 orang staff.

 

Di hujung talk tu nanti, anda perkenalkan lah Takaful. Bagaimana Takaful dapat membantu mereka dalam persediaan perancangan kewangan.

 

Sesiapa yang nak daftar, anda boleh bagi special price. Anda juga boleh bagi free gift jika dia daftar  pada hari itu. 

 

Tips 4 : Pancing Dengan Freegift 

Antara freegift yang boleh anda beri tanpa mengeluarkan modal adalah ebook.

Ebook ni apa? 

 

Ia adalah file, dalam bentuk PDF atau Microsoft Word. Apa isi kandungan ebook ni?

 

Anda boleh compile content-content yang berkaitan Takaful kedalam ebook dan offer kepada prospek anda.

 

Untuk mendapatkan ebook ni, mereka terlebih dahulu perlu memberikan butiran seperti nama, email dan nombor telefon. 

 

Borang untuk mengisi butiran itu, anda boleh tampal linknya di media sosial anda atau pun dipersonal blog. 

 

Ebook itu nanti, boleh anda berikan kepada mereka untuk di download di Messenger, Whatsapp ataupun email.

 

As simple as that.

 

Ada yang bertanya, 

  1. Nak bagi ebook ni nak kena buat landing page ke?
  2. Nak kena buat buat mockup untuk ebook tu ke?

 

Jika anda ada personal blog, itu sudah mencukupi kerana blog juga boleh dijadikan landing page.

 

Tak payah pening-pening kepala, kalau anda  nak buat mockup, boleh gunakan Canva.

 

Kalau nak buat PDF pun senang je, anda boleh gunakan Mircosft Word save as pdf, dan jadilah dia ebook.

 

Dalam ebook tu, anda huraikan masalah berkaitan dan berikan solusinya. 

 

Yang penting anda buat okay?

 

Itu dia, 4 tip yang boleh anda gunakan untuk mulakan iklan Takaful tanpa database

Apa pendapat anda tentang tip tip yang kami kongsikan ni? Jika anda masih bingung cara nak iklan Takaful, kami sedia membantu.

 

Hubungi kami disini untuk perbincangan, bagaimana kami boleh membantu anda mulakan marketing tanpa database.

 

Baca artikel berkaitan :

  1. 3 Punca Iklan Anda Hambar
  2. Berjaya Atau Gagal? 3 Faktor Ini Menentukan nya

Share This Article

Dapatkan ebook Million Dollar Kickstart Secara PERCUMA

Kenapa Facebook Ads Yang Anda Buat Tidak Menjadi?
Business

7 Sebab Kenapa Facebook Ads Yang Anda Buat Tak Menjadi

Anda tahu tak kenapa Facebook Ads yang anda buat tak menjadi? Adakah cara anda buat Facebook ads itu betul atau salah? Sebelum itu, anda perlu …

Read More →
Media Sosial

Bagaimana Media Sosial Mempengaruhi Kehidupan Digital Kita

Perkembangan yang pesat pada teknologi komunikasi maklumat kini berjaya menjurus kepada penggunaan saluran Internet dengan lebih meluas dalam komunikasi seharian. Ini terutamanya, dalam aspek penglibatan …

Read More →
6 Tips Mudah Untuk Upgrade Media Sosial Anda Supaya Tak Sendu
Media Sosial

6 Tips Mudah Untuk Upgrade Media Sosial Anda Supaya Tak Sendu

Media sosial mempunyai banyak kebaikan. Ia merupakan satu rangkaian komunikasi yang dapat menghubungkan pengguna dari serata dunia. Menurut kamus dewan, media adalah alat perantara, komunikasi …

Read More →

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You will love to read these

Business

6 Rahsia Untuk Cipta Brand Awareness Bisnes Anda

6 Rahsia Cipta Brand Bisnes  Bisnes Anda Brand awareness atau kesedaran jenama adalah istilah yang digunakan dalam dunia pemasaran.   Ia menggambarkan kemampuan pelanggan mahupun bakal pelanggan untuk mengenali dan mengalami pengalaman mereka sendiri ketika mendapatkan produk atau perkhidmatan bagi sesebuah perniagaan.   Mewujudkan brand awareness merupakan langkah penting dalam mempromosikan produk baru.   Ia

Read More »
Tips Story Telling Untuk Content Marketing
Marketing

4 Tips Story Telling Untuk Content Marketing

Pada tahun 2021 ni, owner bisnes dah kena start bermain dgn content marketing untuk tarik audience yang baru. Berbanding hanya terus promote bisnes guna cara yang ‘hardsell’.   Sebab orang-orang sekarang dah tak suka pada iklan, tapi mereka LEBIH SUKA dengan content marketing. Bagaimanakah mahu menjadikan content anda terpilih di mata dan hati pembaca dari

Read More »
Cara Nak Marketing Produk Makanan dan Jual Produk Komoditi
Business

Cara Nak Jual Produk Komoditi (Makanan, Pakaian, Etc)

Bagaimana Nak Buat Iklan Produk Makanan Atau Produk Komoditi   Komoditi ni apa?   Komoditi ni lebih kurang barang yang sama macam orang lain. Contoh produk makanan, bahan mentah, dan sebagainya.   Jadi macam mana cara buat marketing untuk menjual produk tersebut secara online?   Kita nak bercerita tentang apa cara marketing produk makanan, kalau

Read More »
6 Kesalahan Utama Yang Anda Buat Bila Setup FB Ads
Ads

6 Kesalahan Utama Yang Anda Buat Bila Setup FB Ads

6 Kesalahan Utama Yang Anda Buat Bila Setup FB Ads Facebook ads atau FB ads adalah tools periklanan yang dimiliki oleh Facebook.  Ia digunakan untuk mempromosikan pelbagai jenis produk dengan latar belakang pengguna yang berbeza.   Kelebihan Facebook ads adalah anda boleh tetapkan target audiens anda sendiri sesuai dengan karakteristik produk yang anda iklankan.  

Read More »
6 Tips Mudah Untuk Upgrade Media Sosial Anda Supaya Tak Sendu
Media Sosial

6 Tips Mudah Untuk Upgrade Media Sosial Anda Supaya Tak Sendu

Media sosial mempunyai banyak kebaikan. Ia merupakan satu rangkaian komunikasi yang dapat menghubungkan pengguna dari serata dunia. Menurut kamus dewan, media adalah alat perantara, komunikasi atau perhubungan, manakala sosial adalah perihal kemasyarakatan dan pergaulan.  Media sosial kini mempunyai pengaruh yang amat besar dalam kehidupan. Penggunaan media sosial kini tidak terhad. Ia bukan sekadar bahan interaksi

Read More »
×