Cara Nak Buat Iklan Kalau Tak Ada Database

 

“Saya baru buat takaful tanpa database. Macam mana nak mula marketing?”

Tips #1 : Share Content

Yang pertama, anda share content yang berkaitan takaful dekat media sosial yang anda ada.

Contoh macam di Facebook. Instagram, Tiktok, Twitter dan sebagainya.

Tak sure nak share content apa?

Anda kena tahu siapa target pelanggan anda. Lepas tu anda kena tahu apa masalah mereka, apa kehendak mereka, apa impian mereka berkaitan dengan produk anda.

Jadi, dalam contoh takaful ni orang mesti nak tahu tentang apa yang berlaku kepada keluarga anda selepas kematian anda.

Anda boleh buat 1 artikel yang memang khas untuk para wanita yang bergelar isteri untuk memberi kesedaran apa yang berlaku kepada anda sekiranya suami anda meninggal pada hari ini.

Mesti Wow macam heavy je content macam ni kan.

Tapi orang nak tahu.

Orang nak tahu content tu jadi anda kena buat content sama ada bentuk video, atau dalam bentuk tulisan dan post di media sosial untuk dapatkan crowd.

Tips #2 : Berikan freegift

Yang kedua, anda boleh buat satu ebook.

Ebook ni apa? Sebenarnya ebook ni file dalam bentuk PDF atau Microsoft Word, as simple as that.

Saya nak anda buat ebook ni sebab anda boleh compile content-content yang berkaitan dalam takaful dalam bentuk ebook dan offer siapa yang nak ebook ni boleh berikan nama, email, nombor telefon, dan saya akan berikan ebook ini kepada anda dekat Messenger atau Whatsapp. As simple as that.

Ada orang cakap nak bagi ebook ni nak kena buat landing page ke, nak kena buat buat mockup untuk ebook tu semua.

Tak payah pening-pening kepala, kalau nak buat mockup, boleh gunakan Canva. Kalau nak buat PDF pun senang je, anda boleh gunakan Mircosft Word save as pdf, dan jadilah dia ebook.

Yang penting anda buat okay?

Tajuk yang saya recommend dekat sini contoh macam:

Perancangan kewangan untuk anda yang bakal bersara. 

Sebenarnya, mungkin anda nak promote Takaful kepada orang yang bakal bersara untuk ambil coverage, macam contoh RM1 juta.

Ataupun, perancangan kewangan untuk mereka yang bekerja dalam industri oil & gas, untuk tunjukkan yang industri ni bahaya, mungkin ada risiko-risiko berkaitan, so apa perancangan yang diperlukan.

Dalam ebook tu, tujuannya adalah untuk kita huraikan segala masalah dan solution dia, dan last sekali, untuk positionkan Takaful sebagai antara solusio terbaik kepada masalah-masalah dan kehendak dia tadi.

Tips #3 : Berikan High-Value Content

Yang ketiga, mungkin anda baru lagi, dan anda mempunyai skill untuk bercakap.

Jadi, anda boleh tawarkan kepada business owner, small atau medium size business, untuk berikan talk kepada pekerja-pekerja mereka supaya mereka tahu tentang perlindungan dan perancangan kewangan.

Contoh anda kenal seorang kawan anda, yang memang ada staff lebih kurang 10 ke 20 orang, tanyakan pada dia, contoh nama dia Kamal.

“Kamal, boleh tak saya buat talk untuk bagi kesedaran untuk staff anda, free talk saya offer dalam sejam setengah macam tu, untuk dia rancang kewangan untuk staf-staf yang berusi bawah 40 tahun contohnya.

So, dia kata, oh adalah 10 ke 20 orang staff dia yang berusia bawah 40 tahun, so kita offerlah talk tu secara percuma.

Di hujung talk tu anda boleh upsell atau promote anda punya takaful.

Contoh, siapa yang nak daftar boleh daftar at a special price. Anda boleh bagi free gift kalau dia daftar selepas daripada engagement selama sejam setengah tu dengan syarikat tersebut.

Itu sahaja 3 tips yang saya rasa anda boleh praktikkan terus, sebab simple je.

Anda boleh share content dekat media sosial, anda buat ebook untuk 1 topik yang berkaitan dengan kewangan dan takaful, dan anda buat free engagement dengan company-company yang memang ada staff.

Apa pendapat anda mengenai post kali ni? Komen dan kongsikan dengan kami.

 

 

 

Share This Article

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram

Dapatkan ebook Million Dollar Kickstart Secara PERCUMA

Ads

Cara Nak Elak Buat Iklan Yang Tak Hasilkan Jualan

Dalam post kali ini, kita nak merungkai kenapa iklan tu boleh jadi hambar. Bila saya buat analisa berdasarkan pengalaman saya beberapa tahun menjadi seorang profesional …

Read More →
Business

Bagaimana Tingkatkan Kepercayaan Untuk Produk Baru

  Saya selalu dapat soalan-soalan ni daripada student-student saya. “Tuan Rahim, saya buat produk baru. So macam mana nak bagi orang percaya dekat produk saya …

Read More →
Agent

Cara Nak Jual Produk Komoditi (Makanan, Pakaian, Etc)

Bagaimana nak jual produk komoditi? Komoditi ni apa? Komoditi ni lebih kurang barang yang sama macam orang lain. Contoh barang makanan, bahan mentah, dan sebagainya. …

Read More →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You will love to read these

Ads

Bagaimana Testimoni Boleh Dijadikan Alat Jualan Yang Power

  Ramai yang mengadu, dah dapatkan testimoni dari pelanggan sedia ada. Dah letakkan dalam iklan. Dalam website. Tapi kenapa sales still tak naik-naik? Sebelum saya explain kenapa sale sanda tak naik-naik even dah letak testimoni, saya jelaskan dengan lebih detailapa itu testimoni dan kenapa testimoni SANGAT PENTING dalam marketing, terutama promosi dan periklanan. Apa itu iklan testimoni?   Selalu nampakkan iklan-iklan dekat Facebook, Youtube, Google tulis ayatnya lebih kurang

Read More »
Ads

Kenapa Bila Dah Dapat Sales, Bila Nak Scale Up Kelaut

Kenapa dah dapat sale banyak, time nak scale up semua kelaut? Pernah tak anda terfikir, kenapa jadi macam tu? Puas dah adjust setting sana sini, tapi masih lagi sales tak naik setara dengan bajet ads yang dah digunakan. Ada yang fikir bila dah spend bajet iklan lebih 4 angka a.k.a RM1k ke ata,s dan dapat

Read More »
Ads

Cara Nak Elak Buat Iklan Yang Tak Hasilkan Jualan

Dalam post kali ini, kita nak merungkai kenapa iklan tu boleh jadi hambar. Bila saya buat analisa berdasarkan pengalaman saya beberapa tahun menjadi seorang profesional digital marketer, ada 3 sebab kenapa iklan anda hambar. Cara #1: Salah Audience Yang pertama, iklan anda hambar sebab anda salah audience. Kalau kita nak menembak, kita mesti nak tembak

Read More »
Ads

3 Langkah Mudah Untuk Hasilkan Copywriting Yang Proven Dan Convert

  3 cara mudah untuk tulis copywriting menggunakan USP produk anda. Ramai yang tanya saya, ‘Tuan Rahim, macam mana nak tulis copywriting yang paling simple tapi berkesan?” Antara teknik copywriting yang saya selalu gunakan dalam copywriting saya untuk klien-klien saya dan produk-produk saya adalah copywriting gaya John Carlton. Simple je dia punya framework. Dia ada

Read More »
Business

[BM] Berhenti Kerja Untuk Berniaga

Adakah anda salah seorang yang nak berhenti kerja untuk berniaga? Jangan risau, anda bukan keseorangan. Ramai sebenarnya yang macam anda. Atas sebab yang pelbagai, dan ada beberapa persamaan.Sudah bersedia berhenti kerja untuk berniaga? Ada yang berjaya, pendapatan 3 kali ganda dari gaji. Untung bisnes tiada had atau limit seperti gaji bekerja. Anda pun tiba-tiba naik

Read More »