Kenali Apa Itu T-Shape Marketer

Pengenalan T-Shape Marketer

T-Shape marketer adalah seseorang yang mempunyai kepakaran dalam 1 hingga 3 ilmu marketing. Sebagai contoh, seseorang itu mungkin pakar dalam content marketing, dan turut mempunyai rekod yang baik apabila berkaitan dengan content dan organic.

Dalam artikel kami kali ini, kami akan kongsikan lebih terperinci berkenaan T-Shape Marketer.

Artikel berkaitan: What Is A T-Shaped Marketer

Kenapa Kena Jadi T-Shape Marketer

Apabila anda menjadi seorang T-Shape Marketer, anda akan lebih mudah faham dalam hal-hal problem solving. Seorang T-Shaped marketer akan dianggap sebagai seorang yang hebat dalam pelbagai skill kerana mampu menangani banyak projek dengan skill dan kreativit yang mereka ada. 

Komponen T-Shape Marketer

Seorang T-Shaped Marketer digalakkan untuk menyerap basic knowledge yang luas. Terdapat tiga komponen berbeza yang termasuk dalam basic knowledge, iaitu:

Basic Knowledge:

Ia meliputi pengetahuan seperti ​​Data & Analytics, Research, Design & UX, dan Branding & Positioning, dan banyak lagi. Ilmu tersebut digunakan sebagai basic knowledge bagi seseorang untuk memulakan karier dalam dunia digital marketer. 

Marketer foundation:

Meliputi pengetahuan basic yang digunakan di semua channel marketing, seperti Copywriting, Sketch, A/B testing, Video, Statistics & Excel, Funnel Marketing, HTML & CSS dan Customer Experience. 

Channel expertise:

Ia meliputi Business Development, CRO, Email, Events, Community, Content, SEO, Social Media, Partnership, Multimedia, Paid Ads, dan PR. 

Cara Untuk Menjadi T-Shape Marketer

Ada beberapa cara yang untuk anda menjadi seorang T-Shaped Marketer. Anda boleh mula dengan menguasai basic knowledge. Sebelum terjun ke dunia marketing, anda kena tahu dulu ilmu basic dari pelbagai aspek digital marketing. Anda juga boleh join kelas atau kursus singkat.

Semoga perkongsian kami kali ini memberi manfaat kepada anda terutamanya untuk marketer di luar sana.

Anda juga boleh follow dan like kami di Facebook dan Instagram kerana kami turut berkongsi maklumat dan content yang menarik untuk anda!

Untuk sebarang soalan atau pendapat, sila kongsikan dengan kami di ruangan komen di bawah.

Untuk baca artikel-artikel berkaitan, sila klik pada pautan di bawah:

1. 8 Kebaikan Digital Marketing Pada SME

2. 5 Design Trends Yang Boleh Ubah Strategi Marketing Anda

3. 5 Peringkat Market Awareness Yang Usahawan & Bisnes Owner Wajib Tahu

Share This Article

Dapatkan ebook Million Dollar Kickstart Secara PERCUMA

FB Ads

Kenapa Facebook Ads Penting Untuk Bisnes Anda?

Facebook Ads atau FB Ads adalah tools periklanan yang dimiliki oleh Facebook yang digunakan untuk mempromosikan pelbagai jenis produk di media sosial Facebook dan Instagram …

Read More →
Marketing

7 Cara Mudah Manfaatkan Content Viral Untuk Kempen Marketing Anda

Pada era digital ketika ini, pelbagai cara dilakukan oleh semua orang untuk membangun dan mengembangkan bisnes kerana ia merupakan antara salah satu strategi pemasaran bisnes …

Read More →
FB Ads

5 Kebaikan Pengiklanan Di Facebook

Facebook merupakan sebuah platform media sosial yang paling popular pada era digital ini dengan bilangan penggunanya seramai 1.7 bilion. Secara harian, pengguna global menghabiskan antara …

Read More →

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You will love to read these

Marketing

Bagaimana Sosial Media Influencer Boleh Bantu Strategi Marketing Anda?

Sosial media influencer dilihat sebagai individu yang berpengaruh dan boleh dipercayai pada masa kini. Generasi Z lebih terdorong untuk terpengaruh dan dipengaruhi kerana kandungan atau content yang sering dikongsi oleh influencer-influencer ini lebih dekat dengan mereka dan mudah difahami, ringkas dan lebih personal. Dalam era digital masa kini, kita harus faham dan akur apabila pelanggan

Read More »
7 Jenis Objektif Untuk Facebook Ads Anda
FB Ads

7 Jenis Objektif Untuk Facebook Ads Anda

Objektif Facebook Ads Yang Anda Perlu Tahu  Terdapat 7 jenis objektif Facebook Ads yang anda perlu tahu. Jika anda mampu menguasai kesemua objektif ini, iklan anda pasti akan berhasil. Berikut kami kongsikan 7 jenis objektif untuk Facebook ads yang anda perlu tahu. Brand Awareness Reach Engagement Traffic Conversion Video Views Lead Generation Di platform Facebook,

Read More »
Marketing

8 Kebaikan Digital Marketing Pada SME

Digital marketing penting untuk SME atau peniaga kecil kerana ia membantu mendapatkan lebih banyak leads dan menjual produk/servis anda dengan lebih cepat pada kos yang lebih rendah daripada traditional marketing. Artikel berkaitan: 3 Sebab Kenapa Peniaga Kecil Perlukan Digital Marketing Berikut kami kongsikan 8 sebab kenapa peniaga kecil perlukan digital marketing. 1. Luaskan reach Maksud

Read More »
geram sebab testimoni tinggi sales tak ada
Copywriting

Ini Sebab Kenapa Testimoni Dah Banyak Tapi Sales Tak Meningkat

Testimoni dah banyak tapi sales tak meningkat?   Ramai orang tanya saya,   “Tuan Rahim, saya dah dapatkan testimony daripada pelanggan saya. Saya dah letak dalam iklan, saya dah letak dalam website kenapa sales tak meningkat?” Sebenarnya, tak semua review boleh tingkatkan jualan anda   Ini 3 sebab kenapa ia tak best, tak power. Terlampau

Read More »
Media Sosial

Cara Mudah Nak Dapat Idea Buat Content Di Media Sosial

Bila ada banyak idea, barulah anda boleh buat content media sosial yang bagus untuk dikongsikan dengan followers anda. Tapi, macam mana nak dapat idea yang menarik ni? Jom baca artikel ni sampai habis 1. Tanya audience Anda boleh minta audiens untuk komen cadangan mereka di ruangan komen di platform media sosial anda, content apa yang

Read More »
Ads

Cara Buat Iklan Yang Hasilkan Jualan

Jika anda nak buat iklan, anda perlu tahu ciri ciri iklan yang berjaya hasilkan jualan. Ramai yang buat iklan sebab nak tarik pelanggan tapi mereka tak faham, apa yang menyebabkan iklan mereka hambar.   Dalam post kali ini, kita nak merungkai kenapa iklan tu boleh jadi hambar.   Berdasarkan pengalaman saya sebagai seorang profesional digital

Read More »
×