3 Langkah Mudah Untuk Hasilkan Copywriting Yang Proven Dan Convert

 

3 cara mudah untuk tulis copywriting menggunakan USP produk anda.

Ramai yang tanya saya,

‘Tuan Rahim, macam mana nak tulis copywriting yang paling simple tapi berkesan?”

Antara teknik copywriting yang saya selalu gunakan dalam copywriting saya untuk klien-klien saya dan produk-produk saya adalah copywriting gaya John Carlton.

Simple je dia punya framework.

Dia ada 3 steps sahaja. Saya nak anda tumpukan perhatian.

Anda mungkin boleh terus buat dan test.

Cara #1: Sebut Terus Target Market

Yang pertama adalah, sebut siapa audience/target market anda.

Contohnya dalam kes ini kita adalah penjual kereta.

Audience anda mereka yang baru saja graduate atau fresh grads orang kata, yang baru bekerja, gaji pun tak besar.

So jelas? First sekali, nyatakan siapa audience anda.

Cara #2: Bantu Untuk Capai Apa?

Yang kedua, anda tulis anda nak bantu audience anda untuk capai apa?

So dalam kes kita tadi, kita nak bantu audience kita yang baru saja grads, atau fresh grads yang baru bekerja, untuk dapatkan kereta berkualiti tinggi.

Itu part yang kedua.

Cara #3: Counter Rejection

Part yang ketiga,

Kita kena fikir apakah satu cabaran, kesakitan, pain atau problem mereka yang membuatkan mereka rasa macam susah nak dapatkan kehendak mereka dekat bahagian 2 tadi.

Contohnya macam ni,

Saya nak target fresh graduates, nak jual kereta yang berkualiti tinggi.

Keadaan atau masalah yang mereka rasa mencabar ialah gaji bulanan yang rendah.

Jadi, simple copywriting menggunakan 3 steps ini kita cakap

‘Kami nak bantu fresh graduate untuk dapatkan kereta yang berkualiti tinggi walaupun bergaji bulanan anda rendah.’

Settle 3 bahagian.

So, kita recap balik.

  1. Sebut siapa audience anda.
  2. Sebut apa kehendak mereka yang nak diselesaikan.
  3. Sebut apa ketakutan atau kesakitan mereka, yang mereka rasa macam susah untuk dapatkan poin nombor 2 tadi.

Kita recap balik ayat copywriting tadi,

‘Kami nak bantu fresh graduate untuk dapatkan kereta yang berkualiti tinggi walaupun bergaji bulanan anda rendah.’

Semoga perkongsian kali ini bermanfaat untuk anda.

Share This Article

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram

Dapatkan ebook Million Dollar Kickstart Secara PERCUMA

Ads

Cara Nak Elak Buat Iklan Yang Tak Hasilkan Jualan

Dalam post kali ini, kita nak merungkai kenapa iklan tu boleh jadi hambar. Bila saya buat analisa berdasarkan pengalaman saya beberapa tahun menjadi seorang profesional …

Read More →
Business

Bagaimana Tingkatkan Kepercayaan Untuk Produk Baru

  Saya selalu dapat soalan-soalan ni daripada student-student saya. “Tuan Rahim, saya buat produk baru. So macam mana nak bagi orang percaya dekat produk saya …

Read More →
Agent

Cara Nak Jual Produk Komoditi (Makanan, Pakaian, Etc)

Bagaimana nak jual produk komoditi? Komoditi ni apa? Komoditi ni lebih kurang barang yang sama macam orang lain. Contoh barang makanan, bahan mentah, dan sebagainya. …

Read More →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You will love to read these

Business

Cara Nak Buat Iklan Kalau Tak Ada Database

  “Saya baru buat takaful tanpa database. Macam mana nak mula marketing?” Tips #1 : Share Content Yang pertama, anda share content yang berkaitan takaful dekat media sosial yang anda ada. Contoh macam di Facebook. Instagram, Tiktok, Twitter dan sebagainya. Tak sure nak share content apa? Anda kena tahu siapa target pelanggan anda. Lepas tu

Read More »
Ads

Bagaimana Nak Buat Copywriting Berkualiti Dan Convert Dalam 5 Minit

Gunakan formula ini untuk tulis copywriting iklan anda SEPANTAS 5 minit. Ramai orang mengadu pada saya, “Tuan Rahim, bila saya nak tulis copywriting, saya tenung skrin komputer, komputer tenung saya balik. 5 minit, 10 minit tak ada idea. Kadang tu saya dah keluar berjalan pun tak ada idea lagi.” Sebenarnya, apa cara kita buat copywriting

Read More »
Ads

Bagaimana Testimoni Boleh Dijadikan Alat Jualan Yang Power

  Ramai yang mengadu, dah dapatkan testimoni dari pelanggan sedia ada. Dah letakkan dalam iklan. Dalam website. Tapi kenapa sales still tak naik-naik? Sebelum saya explain kenapa sale sanda tak naik-naik even dah letak testimoni, saya jelaskan dengan lebih detailapa itu testimoni dan kenapa testimoni SANGAT PENTING dalam marketing, terutama promosi dan periklanan. Apa itu iklan testimoni?   Selalu nampakkan iklan-iklan dekat Facebook, Youtube, Google tulis ayatnya lebih kurang

Read More »
Business

Bagaimana Tingkatkan Kepercayaan Untuk Produk Baru

  Saya selalu dapat soalan-soalan ni daripada student-student saya. “Tuan Rahim, saya buat produk baru. So macam mana nak bagi orang percaya dekat produk saya ni? Sebab kita tahu yang mana orang buat pembelian bila mereka percaya. Jadi, apakah cara terbaik untuk kita tingkatkan kepercayaan orang, supaya orang rasa macam nak beli produk tu. Jangan

Read More »
Ads

Kenapa Bila Dah Dapat Sales, Bila Nak Scale Up Kelaut

Kenapa dah dapat sale banyak, time nak scale up semua kelaut? Pernah tak anda terfikir, kenapa jadi macam tu? Puas dah adjust setting sana sini, tapi masih lagi sales tak naik setara dengan bajet ads yang dah digunakan. Ada yang fikir bila dah spend bajet iklan lebih 4 angka a.k.a RM1k ke ata,s dan dapat

Read More »
Agent

Cara Nak Jual Produk Komoditi (Makanan, Pakaian, Etc)

Bagaimana nak jual produk komoditi? Komoditi ni apa? Komoditi ni lebih kurang barang yang sama macam orang lain. Contoh barang makanan, bahan mentah, dan sebagainya. Jadi macam mana nak buat marketing untuk menjual produk tersebut secara online? Kita nak bercerita tentang apa cara untuk kita buat marketing, kalau produk kita hampir sama dengan orang lain.

Read More »