Image of blog banner 3 cara hasilkan copywriting yang menarik

3 Langkah Mudah Hasilkan Copywriting Yang Proven Dan Convert

3 Cara Mudah Tulis Copywriting Yang Berkesan, Menggunakan USP Produk Anda

 

Ramai yang tanya saya,Tuan Rahim,

macam mana nak tulis copywriting yang berkesan tapi paling simple?

 

Antara teknik copywriting yang selalu saya gunakan dalam menulis copywriting untuk klien-klien saya dan produk-produk saya adalah copywriting gaya John Carlton.

 

Simple je dia punya framework.

 

Dia ada 3 steps sahaja.

 

Saya nak anda tumpukan perhatian. Anda mungkin boleh terus buat dan test.

 

Cara #1: Sebut Terus Target Market

Yang pertama adalah, sebut siapa audience/target market anda.

 

Contohnya dalam kes ini kita adalah penjual kereta.

 

Audience anda mereka yang baru saja graduate atau fresh grads orang kata, yang baru bekerja, gaji pun tak besar.

 

So jelas?

 

First sekali, nyatakan siapa audience anda.

 

Cara #2: Bantu Untuk Capai Apa?

Yang kedua, anda tulis anda nak bantu audience anda untuk capai apa?

 

So dalam kes kita tadi, kita nak bantu audience kita yang baru saja grads. Fresh grads yang baru bekerja, untuk dapatkan kereta berkualiti tinggi.

 

Itu part yang kedua.

 

Cara #3: Counter Rejection

Part yang ketiga,

Kita kena fikir apakah satu cabaran, kesakitan, pain atau problem mereka.  Problem yang membuatkan mereka rasa macam susah nak dapatkan kehendak mereka dekat bahagian 2 tadi.

 

Contohnya macam ni,

 

Saya nak target fresh graduates, nak jual kereta yang berkualiti tinggi.

 

Keadaan atau masalah yang mereka rasa mencabar ialah gaji bulanan yang rendah.

 

Jadi, cara menulis copywriting yang simple, menggunakan 3 steps ini kita cakap

 

Kami nak bantu fresh graduate untuk dapatkan kereta yang berkualiti tinggi walaupun bergaji bulanan anda rendah

 

Settle 3 bahagian.

 

So, kita recap balik.

  1. Sebut siapa audience anda.
  2. Sebut apa kehendak mereka yang nak diselesaikan.
  3. Sebut apa ketakutan atau kesakitan mereka, yang mereka rasa macam susah untuk dapatkan poin nombor 2 tadi.

 

Kita recap balik ayat copywriting tadi,

 

‘Kami nak bantu fresh graduate untuk dapatkan kereta yang berkualiti tinggi walaupun gaji bulanan anda rendah.’

 

Semoga perkongsian kali ini bermanfaat untuk anda.

 

Ini ada lagi artikel berkaitan copywriting :

  1. Kesalahan Dalam Industri Pemasaran Digital
  2. 6 Perkara Penting Perlu Ada Di Website Anda
  3. Bagaimana Hasilkan Copywritng Yang Menarik Dalam 5 Minit

 

Share This Article

Dapatkan ebook Million Dollar Kickstart Secara PERCUMA

Kebaikan Dan Keburukan Penggunaan GIF Dalam Design Facebook Ads
Ads

Kebaikan Dan Keburukan Penggunaan GIF Dalam Design Facebook Ads

GIFs, atau Graphics Interchange Format, adalah jenis fail gambar yang boleh digunakan untuk menyampaikan mesej dalam bentuk animasi ringan. Dalam dunia marketing, GIFs sering digunakan …

Read More →
Kelebihan Menggunakan Carousel Ads Dalam Pengiklanan Facebook Anda
Ads

Kelebihan Menggunakan Carousel Ads Dalam Pengiklanan Facebook Anda

Iklan carousel atau carousel ads adalah sejenis iklan yang boleh digunakan pada platform pengiklanan Facebook. Kelebihannya adalah ia membolehkan anda menunjukkan beberapa gambar atau video …

Read More →
Kepentingan Penggunaan 'High Quality Image' Dalam Facebook Ads Anda
Ads

Kepentingan Penggunaan ‘High Quality Image’ Dalam Facebook Ads Anda

Penggunaan imej yang berkualiti tinggi (high quality image) dalam Facebook ads adalah penting kerana ia mampu membantu menarik perhatian audience dan meningkatkan prestasi ads. Imej …

Read More →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You will love to read these

Marketing

5 Peringkat Market Awareness Yang Usahawan & Bisnes Owner Wajib Tahu

Market awareness adalah tahap pengetahuan atau kesedaran penggunaaan terhadap sesuatu niche produk/servis. Bila anda dah tahu kat mana peringkat atau tahap market awareness anda, anda akan dapat jalankan kempen marketing dengan lebih tepat & targeted. Apabila kempen marketing anda lebih targeted, orang akan lebih yakin dan tertarik untuk membeli dengan produk anda. Jom kami kongsikan

Read More »
Business

Dropship vs Affiliate

Ramai sebenarnya daripada kita yang memiliki modal kecil tetapi tak sabar nak buat bisnes dan tak sabar nak pegang gelaran founder.  Dalam artikel kali ini kami akan kongsikan 2 cara untuk buat bisnes tanpa perlukan modal.  1. Dropship  Dropship adalah satu model bisnes yang mana kita tak perlu memegang produk dan uruskan penghantaran. Semuanya dilakukan

Read More »
Testimony

Bagaimana Vennea Marketing Bantu Untuk Dapatkan 9.7 Juta Dalam Niche Qurban

Pengenalan YBIM adalah sebuah badan penganjur yang mempunyai kredibiliti sendiri dalam menguruskan ibadah qurban disamping pengiktirafan ISO dan Malaysia Book Record untuk pengagihan daging qurban terbesar. YBIM telah memberi percaya kepada Vennea untuk menjadi penjana utama rasmi untuk Yayasan Budi Ihsan Malaysia (YBIM) pada tahun 2021. Peranan utama Vennea adalah untuk mengetuai kempen pemasaran Qurban

Read More »
blog banner kesalahan dalam industri pemasaran digital
Business

Kesalahan Dalam Industri Pemasaran Digital

PERHATIAN buat para usahawan atau bakal usahawan sekalian yang baru nak berjinak jinak dalam dunia pemasaran digital.   Amatlah rugi sekiranya anda kehilangan bakal pelanggan hanya disebabkan oleh pemasaran yang salah.   Sekarang ni mungkin anda dah belajar macam macam teknik pemasaran digital.   Kepala anda mungkin dah penuh dengan segala teknik digital marketing yang

Read More »
geram sebab testimoni tinggi sales tak ada
Copywriting

Ini Sebab Kenapa Testimoni Dah Banyak Tapi Sales Tak Meningkat

Testimoni dah banyak tapi sales tak meningkat?   Ramai orang tanya saya,   “Tuan Rahim, saya dah dapatkan testimony daripada pelanggan saya. Saya dah letak dalam iklan, saya dah letak dalam website kenapa sales tak meningkat?” Sebenarnya, tak semua review boleh tingkatkan jualan anda   Ini 3 sebab kenapa ia tak best, tak power. Terlampau

Read More »