Tips Penting Untuk Video Content Marketing Anda

Kalau anda sedang cari cara yang terbukti berkesan untuk tingkatkan trafik dan conversion bisnes anda, ini bermakna anda memerlukan pelan video pemasaran (video marketing plan).

Video marketing akan jadi lebih mudah untuk dilakukan sekiranya anda sudah mempunyai strategi atau goals.

Dalam artikel kali ini, kami akan kongsikan 5 tips video marketing yang akan tingkatkan trafik dan conversion bisnes anda. Sebelum itu, apakah maksud video marketing?

Artikel berkaitan: 5 Video Marketing Tips To Skyrocket Your Traffic And Conversions

Maksud Video Marketing

Video marketing adalah salah satu metode marketing yang baru dalam online marketing yang menggunakan media video.

Bila bercakap tentang video marketing, anda boleh gunakannya di mana-mana platform seperti Facebook, Instagram, YouTube, Tiktok dan sebagainya.

Jom kami kongsikan 5 langkah dalam menghasilkan video marketing yang baik.

1. Apa Yang Anda Nak Daripada Video Content Anda?

Langkah pertama ini mempunyai 2 bahagian. Yang pertama anda perlu nilai diri anda sebagai sebuah jenama (brand). Apa yang membuatkan brand anda berbeza daripada brand yang lain dan apa yang membuatkan pelanggan datang kepada anda?

Yang kedua, anda perlu tahu nilai video marketing anda kepada pelanggan dan brand anda. Apakah masalah yang anda cuba selesaikan. Bila anda dah ada strategi/goals yang spesifik, anda akan lebih mudah untuk cari idea buat content untuk video anda.

Terdapat tiga soalan penting yang perlu anda tanyakan pada diri anda pada waktu ini:

  1. Siapakah brand anda?
  2. Siapa peduli tentang brand anda?
  3. Bagaimanakah brand anda boleh beri manfaat pada bakal pelanggan anda?

2. Di Manakah Audiens Anda?

Kalau anda dah mula fikir nak buat video marketing, anda mungkin dah cipta buyer persona. Gunakan buyer persona tersebut.

Tapi untuk anda yang masih belum cipta buyer persona, anda kena mula cipta satu. Anda akan berterima kasih pada diri anda nanti.

Tentukan pelanggan ideal anda dan belajar tentang tingkah laku mereka akan lebih menjimatkan masa di kemudian hari.

3. Pesaing anda sedang buat apa?

Lihat pesaing anda. Apakah jenis video content yang mereka sedang hasilkan? Yang lagi penting, apa yang pesaing anda tak buat, dan apa kelemahan mereka. Anda boleh belajar banyak perkara daripada pesaing anda.

4. Cipta UVP Video Content Anda

Lepas anda dah tahu strategi/goals anda, di mana audiens anda dan jenis content yang anda perlukan, sekarang anda perlu cipta UVP (Unique Value Preposition) untuk video anda.

Anda kena tahu apakah yang membezakan brand anda daripada orang lain di luar sana sambil tetap berpegang pada nilai dan identiti brand anda sebagai sebuah perniagaan.

Anda kena tahu:

  1. Topik apa yang anda akan bincangkan dalam video
  2. Gaya dan tone video anda
  3. Cara penyampaian content dalam video

5. Buat Plan/Jadual Anda

Salah satu cara nak buat plan/jadual adalah dengan asingknannya kepada content marketing funnel. Antara yang perlu ada:

  1. Bagaimana content anda boleh tarik perhatian audiens?
  2. Bagaimana dan di mana content anda akan digunakan?

Semoga dengan 5 tips penting untuk video marketing ini, video marketing anda akan dapat banyak engagement.

Untuk baca artikel-artikel berkaitan, sila klik pada pautan di bawah:

1. Rahsia Kenapa Anda Perlu Buat Video Content Marketing

2. Video VS Poster: Why Videos Are More Effective For Marketing

3. 5 Design Trends Yang Boleh Ubah Strategi Marketing Anda

Share This Article

Dapatkan ebook Million Dollar Kickstart Secara PERCUMA

Bila anda dah ready, ada 5 cara kami boleh bantu anda :

1. Train Your Marketer (TYM) : Join lebih 336+ business owner belajar cara Attract- Hire – Train & Monitor Inhouse Marketers dalam bisnes anda. Harga asal RM150, kini RM37. (Jimat RM113).

2. Marketing Data Analysis (MDA) : Belajar bagaimana Agensi Marketing Run Ads, Baca Metrik & Optimize Kempen FB Ads sehingga jana jualan 6-7 angka sebulan. Gunakan kupon “MDA50untuk diskaun 50%.

3. External CMO & Lead Marketer : Tak perlu hire mahal, hanya subscribe servis ini di mana kami akan act sebagai  Lead Marketer untuk ada Sesi Bedah Ads mingguan bersama marketer anda. Kami train & guide cara optimize & scale FB Ads khas tailor-made untuk bisnes anda. External CMO pula sesi bulanan bersama founder untuk guide hala tuju marketing bisnes.

4. Easy HR Template Kit : Tak lagi risau tentang pekerja & undang² buruh  bila department Human Resource (HR) anda makin kemas. Dapatkan lebih 50+ templates HR dari dokumen, borang, surat, malah SOP khas untuk HR anda. Plug & Play, cuma duplicate, tukar maklumat syarikat anda dan logo. Gunakan kupon “HR50” untuk diskaun RM50.

5. Marketing Funnel System For High Price Service : (Khas untuk High-Price service provider, coach, consultant) – Work 1-on-1 dengan saya & tim dimana kami bantu install Proven Marketing System dari cari Qualified Leads sehinggalah menjadi High-Paying Client untuk servis anda. Isi form di link tersebut, jika layak kami akan hubungi anda.

Anda mesti akan suka baca artikel ini juga :