Tips Story Telling Untuk Content Marketing

4 Tips Story Telling Untuk Content Marketing

Pada tahun 2021 ni, owner bisnes dah kena start bermain dgn content marketing untuk tarik audience yang baru. Berbanding hanya terus promote bisnes guna cara yang ‘hardsell’.

 

Sebab orang-orang sekarang dah tak suka pada iklan, tapi mereka LEBIH SUKA dengan content marketing. Bagaimanakah mahu menjadikan content anda terpilih di mata dan hati pembaca dari ribuan atau jutaan artikel yang ada di alam maya ini?

 

Di sini saya kongsikan beberapa tips story telling yang boleh anda guna untuk tarik audience baru.

 

1. Publish Content Yang Lebih Spesific Kepada Audience

Untuk pastikan audience anda tertarik dengan apa yang anda share, anda perlu buat content yang matching dengan keadaan/isu semasa. Contohnya isu covid, soalan atau offer yang menarik.

 

Ramai audience yang lebih tertarik dengan content yang mengikuti trend semasa dan juga content yang membantu audiece selesaikan masalah mereka.

 

2. Berhubung Dengan Audience

Content yang menarik pasti dapat membuatkan adience yang membacanya rasa tersentuh dan ingin terus mengikuti perkembangan setiap content yang anda share. Ia lebih kepada memainkan emosi dalam content anda supaya audience dapat menghayati jalan penceritaan content tersebut dengan lebih mendalam.

 

3. Susun Strategi Content Anda

Set-kan content-content yang relevan dengan audience dan monitor performance content. Setiap content perlu dikongsikan secara konsisten. Sebelum anda membuat sharing, anda perlu susun strategi content tersebut dan setiap content perlu ada matlamat. Dalam masa yang sama, ia dapat membantu anda untuk tarik audience baru dan kekalkan audience sedia ada.

 

4. Guna Data & Fakta

Untuk buatkan audience lebih percaya dengan apa yang anda sampaikan, anda boleh masukkan elemen-elemen dengan fakta yang berkenaan dan juga menggunakan statistik (nombor-nombor) yang boleh menyokong content anda. Contohnya seperti ‘100 rakyat malaysia terkesan dengan musim pandemik yang melanda’.

 

Pendek kata, key point sebelum anda buat content, anda perlu buat research terlebih dulu dan anda juga boleh gunakan tips-tips ini untuk rujukan anda.

 

Apa pendapat anda? Berikan komen dibawah.

 

Baca artikel berkaitan :

  1. 7 Story Telling Tips
  2. Elakkan 7 Perkara Dalam Marketing

 

Share This Article

Dapatkan ebook Million Dollar Kickstart Secara PERCUMA

Business

6 Rahsia Nak Dapat Idea Buat Content Di Media Sosial

Perkara yang paling mahal dalam sesebuah content adalah idea. Anda perlu tahu bahawa untuk mendapatkan sesebuah content media sosial yang menarik dan engaging bukanlah sesuatu …

Read More →
Design

Mengapa Penggunaan Grafik Penting Untuk Perniagaan Anda

Grafik terdiri daripada bahan visual yang memberi ringkasan penerangan dan penilaian tertentu menerusi gabungan penggunaan lukisan, perkataan, lambang dan gambar. Grafik juga boleh menjadi satu …

Read More →
Website

5 Sebab Kenapa Laman Web Penting Dalam Digital Marketing

Laman web sering disebut-sebut sebagai holy grail kepada digital marketing. Hampir semua perniagaan dinasihatkan untuk memiliki laman web agar strategi pemasaran digital atau digital marketing …

Read More →

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You will love to read these

Ads

Facebook Ads: 3 Struktur Yang Anda Perlu Tahu Sebelum Buat Ads

Kami pasti masih ramai lagi yang tidak tahu bagaimana struktur Facebook ads boleh membantu convert lebih banyak trafik kepada jualan dan membina jenama anda pada jangka masa panjang. Melalui artikel ini, kami akan kongsikan kepada anda 3 struktur yang anda perlu tahu sebelum menjalankan Facebook ads.  Untuk pengetahuan, Facebook ads adalah salah satu platform marketing

Read More »
Marketing Tanpa Database
Marketing

Cara Nak Buat Iklan Takaful Walaupun Anda Tak Ada Database

Macam Mana Nak Mula Marketing, Tanpa Database? Soalan yang biasa kita dengar dari mereka yang baru nak mula bisnes Takaful. Saya baru buat Takaful macam mana nak buat marketing tanpa database?   Di bawah ini, saya nak kongsikan 4 tip yang boleh anda gunakan. Anda tak perlu bimbang, kerana dengan berpandukan tip tip ini, anda

Read More »
6 Kesalahan Utama Yang Anda Buat Bila Setup FB Ads
Ads

6 Kesalahan Utama Yang Anda Buat Bila Setup FB Ads

6 Kesalahan Utama Yang Anda Buat Bila Setup FB Ads Facebook ads atau FB ads adalah tools periklanan yang dimiliki oleh Facebook.  Ia digunakan untuk mempromosikan pelbagai jenis produk dengan latar belakang pengguna yang berbeza.   Kelebihan Facebook ads adalah anda boleh tetapkan target audiens anda sendiri sesuai dengan karakteristik produk yang anda iklankan.  

Read More »
Design

Mengapa Penggunaan Grafik Penting Untuk Perniagaan Anda

Grafik terdiri daripada bahan visual yang memberi ringkasan penerangan dan penilaian tertentu menerusi gabungan penggunaan lukisan, perkataan, lambang dan gambar. Grafik juga boleh menjadi satu bentuk komunikasi visual yang menggunakan teks atau gambar untuk menyampaikan informasi atau mesej. Keistimewaan grafik adalah ia mudah difahami oleh ramai orang walaupun menghadapi halangan bahasa komunikasi yang berbeza.  Sebenarnya,

Read More »
blog banner kesalahan dalam industri pemasaran digital
Business

Kesalahan Dalam Industri Pemasaran Digital

PERHATIAN buat para usahawan atau bakal usahawan sekalian yang baru nak berjinak jinak dalam dunia pemasaran digital.   Amatlah rugi sekiranya anda kehilangan bakal pelanggan hanya disebabkan oleh pemasaran yang salah.   Sekarang ni mungkin anda dah belajar macam macam teknik pemasaran digital.   Kepala anda mungkin dah penuh dengan segala teknik digital marketing yang

Read More »
×