Tips Story Telling Untuk Content Marketing

4 Tips Story Telling Untuk Content Marketing

Pada tahun 2021 ni, owner bisnes dah kena start bermain dengan content marketing untuk tarik audience yang baru. Berbanding hanya terus promote bisnes guna cara yang ‘hardsell’.

 

Sebab orang-orang sekarang dah tak suka pada iklan, tapi mereka LEBIH SUKA dengan content marketing. Bagaimanakah mahu menjadikan content anda terpilih di mata dan hati pembaca dari ribuan atau jutaan artikel yang ada di alam maya ini?

 

Di sini kami kongsikan beberapa tips story telling yang boleh anda guna untuk tarik audience baru.

 

1. Publish Content Yang Lebih Spesifik Kepada Audience

Untuk pastikan audience anda tertarik dengan apa yang anda share, anda perlu buat content yang matching dengan keadaan/isu semasa. Contohnya isu covid, soalan atau offer yang menarik.

 

Ramai audience yang lebih tertarik dengan content yang mengikuti trend semasa dan juga content yang membantu audience selesaikan masalah mereka.

 

2. Berhubung Dengan Audience

Content yang menarik pasti dapat membuatkan audience yang membacanya rasa tersentuh dan ingin terus mengikuti perkembangan setiap content yang anda share. Ia lebih kepada memainkan emosi dalam content anda supaya audience dapat menghayati jalan penceritaan content tersebut dengan lebih mendalam.

 

3. Susun Strategi Content Anda

Setkan content-content yang relevan dengan audience dan monitor performance content. Setiap content perlu dikongsikan secara konsisten. Sebelum anda buat sharing, anda perlu susun strategi content tersebut dan setiap content perlu ada matlamat. Dalam masa yang sama, ia dapat membantu anda untuk tarik audience baru dan kekalkan audience sedia ada.

 

4. Guna Data & Fakta

Untuk buatkan audience lebih percaya dengan apa yang anda sampaikan, anda boleh masukkan elemen-elemen dengan fakta yang berkenaan dan juga menggunakan statistik (nombor-nombor) yang boleh menyokong content anda. Contohnya seperti ‘100 rakyat Malaysia terkesan dengan musim pandemik yang melanda’.

 

Pendek kata, key point sebelum anda buat content, anda perlu buat research terlebih dulu dan anda juga boleh gunakan tips-tips ini untuk rujukan anda.

 

Apa pendapat anda? Berikan komen dibawah.

 

Baca artikel berkaitan :

  1. 7 Story Telling Tips
  2. Elakkan 7 Perkara Dalam Marketing

 

Share This Article

Dapatkan ebook Million Dollar Kickstart Secara PERCUMA

Kebaikan Dan Keburukan Penggunaan GIF Dalam Design Facebook Ads
Ads

Kebaikan Dan Keburukan Penggunaan GIF Dalam Design Facebook Ads

GIFs, atau Graphics Interchange Format, adalah jenis fail gambar yang boleh digunakan untuk menyampaikan mesej dalam bentuk animasi ringan. Dalam dunia marketing, GIFs sering digunakan …

Read More →
Kelebihan Menggunakan Carousel Ads Dalam Pengiklanan Facebook Anda
Ads

Kelebihan Menggunakan Carousel Ads Dalam Pengiklanan Facebook Anda

Iklan carousel atau carousel ads adalah sejenis iklan yang boleh digunakan pada platform pengiklanan Facebook. Kelebihannya adalah ia membolehkan anda menunjukkan beberapa gambar atau video …

Read More →
Kepentingan Penggunaan 'High Quality Image' Dalam Facebook Ads Anda
Ads

Kepentingan Penggunaan ‘High Quality Image’ Dalam Facebook Ads Anda

Penggunaan imej yang berkualiti tinggi (high quality image) dalam Facebook ads adalah penting kerana ia mampu membantu menarik perhatian audience dan meningkatkan prestasi ads. Imej …

Read More →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You will love to read these

Trust

6 Kesilapan Yang Dibuat Semasa Onboarding Staff Baru

Syarikat anda baru menerima pekerja baru? Pasti ramai daripada staf anda berasa teruja untuk menerima orang baru dalam syarikat. Namun, ada beberapa perkara yang anda sebagai HR atau Hiring Manager perlu buat semasa onboarding staf baru. Betul, memang anda akan rasa teruja tapi jangan terlalu teruja sehingga lupa buat 6 perkara penting ni. 1. Tak

Read More »
Image of blog banner 3 cara hasilkan copywriting yang menarik
Copywriting

3 Langkah Mudah Hasilkan Copywriting Yang Proven Dan Convert

3 Cara Mudah Tulis Copywriting Yang Berkesan, Menggunakan USP Produk Anda   Ramai yang tanya saya,Tuan Rahim, macam mana nak tulis copywriting yang berkesan tapi paling simple?   Antara teknik copywriting yang selalu saya gunakan dalam menulis copywriting untuk klien-klien saya dan produk-produk saya adalah copywriting gaya John Carlton.   Simple je dia punya framework.

Read More »
Cara Mudah Nak Naikkan Jualan Di Media Sosial Anda
Marketing

5 Cara Mudah Nak Naikkan Jualan Di Media Sosial Anda

Media sosial merupakan teknologi berasaskan komputer yang memudahkan perkongsian idea, pemikiran, dan maklumat melalui pembinaan rangkaian maya dan komuniti.   Media sosial yang berasaskan internet ini telah memberikan pengguna komunikasi elektronik yang cepat tentang kandungan seperti maklumat peribadi, dokumen, video, dan foto.   Kebiasaannya, media sosial ini digunakan melalui komputer, tablet, atau telefon pintar melalui

Read More »
Testimony

Bagaimana Vennea Tingkatkan Skala & Jualan Industri Kesihatan Dalam Facebook Marketing?

Pengenalan Eskayvie merupakan syarikat bumiputera yang merupakan peneraju dalam penghasilan suplemen kesihatan.  Artikel berkaitan: Eskayvie lancar kempen Kita Ikhtiar, tingkat imun badan. Peranan utama Vennea adalah untuk merangka beberapa cara pengiklanan yang berbeza dan susunan terbaik dalam setiap iklan untuk dapatkan hasil yang terbaik dan memuaskan. Strategi Gerak kerja 1 – Merancang strategi marketing baru

Read More »
Media Sosial

6 Rahsia Nak Dapat Idea Buat Content Di Media Sosial

Perkara yang paling mahal dalam sesebuah content adalah idea. Anda perlu tahu bahawa untuk mendapatkan sesebuah content media sosial yang menarik dan engaging bukanlah sesuatu yang mudah. Ini kerana, sudah ramai pengguna dan juga pesaing di media sosial yang sudah semakin bijak dan pandai menghasilkan content yang engaging untuk mempromosikan produk, jenama mahupun perniagaan mereka. 

Read More »
Strategi Pemasaran
Business

3 Faktor Ini Yang Bakal Menentukan Kempen Pemasaran Anda Berjaya Atau Gagal

3M inilah punca kenapa kempen dan strategi pemasaran tu ‘flop’ atau berjaya. “Saya dah plan macam-macam benda, saya dah susun elok-elok tapi akhirnya kempen ni tak menjadi.”   Saya tahu perasaan anda macam mana.   Saya sendiri pun pernah kerugian RM20 ribu! Hasil tak betul-betul faham fundamental.   Akhirnya, bila saya dah study macam-macam buku,

Read More »