4 Tips Story Telling Untuk Content Marketing

Pada tahun 2021 ni, owner bisnes dah kena start bermain dgn content marketing utk tarik audience yang baru. Berbanding hanya terus promote bisnes guna cara yang ‘hardsell’.

Sebab orang-orang sekarang dah tak suka pada iklan, tapi mereka LEBIH SUKA dengan content marketing.Bagaimanakah mahu menjadikan content anda terpilih di mata dan hati pembaca dari ribuan atau jutaan artikel yang ada di alam maya ini?

Di sini saya kongsikan beberapa tips yang menggunakan cara story telling yang boleh anda guna untuk tarik audience baru.

 

1. Publish Content Yang Lebih Spesific Kepada Audience

Untuk pastikan audience anda tertarik dengan apa yang anda share, anda perlu buat content yang matching dengan keadaan/isu semasa. Contohnya isu covid, soalan atau offer yang menarik.

Ramai audience yang lebih tertarik dengan content yang mengikuti trend semasa dan juga content yang membantu audiece selesaikan masalah mereka.

 

2. Berhubung Dengan Audience

Content yang menarik pasti dapat membuatkan adience yang membacanya rasa tersentuh dan ingin terus mengikuti perkembangan setiap content yang anda share. Ia lebih kepada memainkan emosi dalam content anda supaya audience dapat menghayati jalan penceritaan content tersebut dengan lebih mendalam.

 

3. Susun Strategi Content Anda

Set-kan content-content yang relevan dengan audience dan monitor performance content. Setiap content perlu dikongsikan secara konsisten. Sebelum anda membuat sharing, anda perlu susun strategi content tersebut dan setiap content perlu ada matlamat. Dalam masa yang sama, ia dapat membantu anda untuk tarik audience baru dan kekalkan audience sedia ada.

4. Guna Data & Fakta

Untuk buatkan audience lebih percaya dengan apa yang anda sampaikan, anda boleh masukkan elemen-elemen dengan fakta yang berkenaan dan juga menggunakan statistik (nombor-nombor) yang boleh menyokong content anda. Contohnya seperti ‘100 rakyat malaysia terkesan dengan musim pandemik yang melanda’.

Pendek kata, key point sebelum anda buat content, anda perlu buat research terlebih dulu dan anda juga boleh gunakan tips-tips ini untuk rujukan anda.

Apa pendapat anda? Berikan komen dibawah.

Share This Article

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram

Dapatkan ebook Million Dollar Kickstart Secara PERCUMA

Business

6 Rahsia Untuk Cipta Brand Awareness Bisnes Anda

6 Rahsia Cipta Brand Bisnes  Bisnes Anda Brand awareness atau kesedaran jenama adalah istilah yang digunakan dalam dunia pemasaran.   Ia menggambarkan kemampuan pelanggan mahupun …

Read More →
5 Strategi Naikkan Sales FB
FB Ads

5 Strategi Untuk Naikkan Sales Facebook Anda

5 Strategi Untuk Naikkan Sale Di Facebook   Jika anda pernah cuba untuk naikkan sale di Facebook, anda pasti tahu yang ia adalah satu perkara …

Read More →
Ads

Kesalahan Dalam Industri Pemasaran Digital

PERHATIAN buat para usahawan atau bakal usahawan sekalian ! Adalah rugi sekiranya anda kehilangan bakal pelanggan hanya disebabkan oleh pemasaran yang salah. Sekarang ni mungkin …

Read More →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You will love to read these

5 Strategi Naikkan Sales FB
FB Ads

5 Strategi Untuk Naikkan Sales Facebook Anda

5 Strategi Untuk Naikkan Sale Di Facebook   Jika anda pernah cuba untuk naikkan sale di Facebook, anda pasti tahu yang ia adalah satu perkara yang sangat mencabar kesabaran anda. Ini adalah kerana, di dalam Ad Manager, ada terdapat lebih dari 10 jenis objektif pilihan untuk beriklan.   Tersilap pilih objektif, maka leburlah bajet iklan

Read More »
Ads

6 Perkara Penting Yang Perlu Ada Pada Website Anda

Ramai yang ingin ada website sendiri tapi selalunya website tu tak mampu untuk bertahan lama atau semakin lama semakin sendu akibat tidak ada cara dan penyusunan yang betul.   Kali ini, saya akan kongsikan 6 perkara penting yang perlu ada dalam website anda.   Perkara 1 : Produk Dan Servis Solusi Kepada Masalah Pengguna  

Read More »
6 Kesalahan Utama Yang Anda Buat Bila Setup FB Ads
Ads

6 Kesalahan Utama Yang Anda Buat Bila Setup FB Ads

6 Kesalahan Utama Yang Anda Buat Bila Setup FB Ads Facebook ads atau FB ads adalah tools periklanan yang dimiliki oleh Facebook.  Ia digunakan untuk mempromosikan pelbagai jenis produk dengan latar belakang pengguna yang berbeza.   Kelebihan Facebook ads adalah anda boleh tetapkan target audiens anda sendiri sesuai dengan karakteristik produk yang anda iklankan.  

Read More »
Business

Apa Itu Customer Lifetime Value Dan Seberapa Penting Bagi Business Anda?

Pernahkah Anda mendengar tentang customer lifetime value? Customer lifetime value ialah anggaran keuntungan yang kita akan dapat pada masa hadapan dengan pelanggan. Ia juga boleh didefinisikan sebagai nilai kewangan yang syarikat jangka akan dapat dari pelanggan. Apa pentingnya CLV? Dengan CLV, anda dapat kategorikan pelanggan anda berdasarkan nilai yang mereka bawa. Anda lebih fokus kekalkan pelanggan

Read More »
Agent

Cara Nak Jual Produk Komoditi (Makanan, Pakaian, Etc)

Bagaimana nak jual produk komoditi? Komoditi ni apa? Komoditi ni lebih kurang barang yang sama macam orang lain. Contoh barang makanan, bahan mentah, dan sebagainya. Jadi macam mana nak buat marketing untuk menjual produk tersebut secara online? Kita nak bercerita tentang apa cara untuk kita buat marketing, kalau produk kita hampir sama dengan orang lain.

Read More »