Tips Story Telling Untuk Content Marketing

4 Tips Story Telling Untuk Content Marketing

Pada tahun 2021 ni, owner bisnes dah kena start bermain dengan content marketing untuk tarik audience yang baru. Berbanding hanya terus promote bisnes guna cara yang ‘hardsell’.

 

Sebab orang-orang sekarang dah tak suka pada iklan, tapi mereka LEBIH SUKA dengan content marketing. Bagaimanakah mahu menjadikan content anda terpilih di mata dan hati pembaca dari ribuan atau jutaan artikel yang ada di alam maya ini?

 

Di sini kami kongsikan beberapa tips story telling yang boleh anda guna untuk tarik audience baru.

 

1. Publish Content Yang Lebih Spesifik Kepada Audience

Untuk pastikan audience anda tertarik dengan apa yang anda share, anda perlu buat content yang matching dengan keadaan/isu semasa. Contohnya isu covid, soalan atau offer yang menarik.

 

Ramai audience yang lebih tertarik dengan content yang mengikuti trend semasa dan juga content yang membantu audience selesaikan masalah mereka.

 

2. Berhubung Dengan Audience

Content yang menarik pasti dapat membuatkan audience yang membacanya rasa tersentuh dan ingin terus mengikuti perkembangan setiap content yang anda share. Ia lebih kepada memainkan emosi dalam content anda supaya audience dapat menghayati jalan penceritaan content tersebut dengan lebih mendalam.

 

3. Susun Strategi Content Anda

Setkan content-content yang relevan dengan audience dan monitor performance content. Setiap content perlu dikongsikan secara konsisten. Sebelum anda buat sharing, anda perlu susun strategi content tersebut dan setiap content perlu ada matlamat. Dalam masa yang sama, ia dapat membantu anda untuk tarik audience baru dan kekalkan audience sedia ada.

 

4. Guna Data & Fakta

Untuk buatkan audience lebih percaya dengan apa yang anda sampaikan, anda boleh masukkan elemen-elemen dengan fakta yang berkenaan dan juga menggunakan statistik (nombor-nombor) yang boleh menyokong content anda. Contohnya seperti ‘100 rakyat Malaysia terkesan dengan musim pandemik yang melanda’.

 

Pendek kata, key point sebelum anda buat content, anda perlu buat research terlebih dulu dan anda juga boleh gunakan tips-tips ini untuk rujukan anda.

 

Apa pendapat anda? Berikan komen dibawah.

 

Baca artikel berkaitan :

  1. 7 Story Telling Tips
  2. Elakkan 7 Perkara Dalam Marketing

 

Share This Article

Dapatkan ebook Million Dollar Kickstart Secara PERCUMA

Kebaikan Dan Keburukan Penggunaan GIF Dalam Design Facebook Ads
Ads

Kebaikan Dan Keburukan Penggunaan GIF Dalam Design Facebook Ads

GIFs, atau Graphics Interchange Format, adalah jenis fail gambar yang boleh digunakan untuk menyampaikan mesej dalam bentuk animasi ringan. Dalam dunia marketing, GIFs sering digunakan …

Read More →
Kelebihan Menggunakan Carousel Ads Dalam Pengiklanan Facebook Anda
Ads

Kelebihan Menggunakan Carousel Ads Dalam Pengiklanan Facebook Anda

Iklan carousel atau carousel ads adalah sejenis iklan yang boleh digunakan pada platform pengiklanan Facebook. Kelebihannya adalah ia membolehkan anda menunjukkan beberapa gambar atau video …

Read More →
Kepentingan Penggunaan 'High Quality Image' Dalam Facebook Ads Anda
Ads

Kepentingan Penggunaan ‘High Quality Image’ Dalam Facebook Ads Anda

Penggunaan imej yang berkualiti tinggi (high quality image) dalam Facebook ads adalah penting kerana ia mampu membantu menarik perhatian audience dan meningkatkan prestasi ads. Imej …

Read More →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You will love to read these

Iklan testimoni as a sales tool
Ads

Bagaimana Testimoni Boleh Dijadikan Alat Jualan Yang Power

Ramai yang mengadu, dah dapatkan testimoni dari pelanggan sedia ada. Dah letakkan dalam iklan. Dalam website. Tapi kenapa sales still tak naik-naik? Sebelum saya explain kenapa sale sanda tak naik-naik even dah letak testimoni, saya jelaskan dengan lebih detail apa itu testimoni dan kenapa testimoni SANGAT PENTING dalam marketing, terutama promosi dan periklanan. Apa Itu Iklan Testimoni?   Selalu nampakkan iklan-iklan dekat Facebook, Youtube, Google tulis ayatnya lebih

Read More »
Understanding The 5 Phases Of Customer Journey
Customer

Understanding The 5 Phases Of Customer Journey

What is a customer journey? It is the collective interactions that customers have when interacting with your product or services. Understanding your customer is important. If you understand them better, you will be able to provide them with a great user experience for your product or services. A customer will go through five distinct phases

Read More »
6 Kesalahan Utama Yang Anda Buat Bila Setup FB Ads
Ads

6 Kesalahan Utama Yang Anda Buat Bila Setup FB Ads

Facebook ads atau FB ads adalah tools periklanan yang dimiliki oleh Facebook.  Ia digunakan untuk mempromosikan pelbagai jenis produk dengan latar belakang pengguna yang berbeza. Kelebihan Facebook ads adalah anda boleh tetapkan target audience anda sendiri sesuai dengan karakteristik produk yang anda iklankan. Facebook ads dipilih kerana statistik platform media sosial Facebook adalah seramai 24

Read More »
Strategi Pemasaran
Business

3 Faktor Ini Yang Bakal Menentukan Kempen Pemasaran Anda Berjaya Atau Gagal

3M inilah punca kenapa kempen dan strategi pemasaran tu ‘flop’ atau berjaya. “Saya dah plan macam-macam benda, saya dah susun elok-elok tapi akhirnya kempen ni tak menjadi.”   Saya tahu perasaan anda macam mana.   Saya sendiri pun pernah kerugian RM20 ribu! Hasil tak betul-betul faham fundamental.   Akhirnya, bila saya dah study macam-macam buku,

Read More »
Marketing

Konsep ‘5P’ Dalam Marketing

5p dalam marketing adalah sebuah kaedah atau konsep untuk membantu anda memilih dan mencipta strategi marketing yang betul untuk bisnes anda. Ia membantu untuk memperbaiki bisnes anda supaya dapat memenuhi keperluan target market serta membezakan produk atau servis anda daripada pesaing anda. Teruskan membaca untuk tahu lebih lanjut tentang setiap ‘P’. 1. Promotion/promosi Promotion/promosi merujuk

Read More »
5 Kesalahan Yang Sering Dilakukan Oleh Peniaga Di Media Sosial
Media Sosial

5 Kesalahan Yang Sering Dilakukan Oleh Peniaga Online Di Media Sosial

5 Kesalahan Peniaga Online di Media Sosial Media sosial hari ini bukanlah sekadar platform untuk bersosial semata-mata tetapi ia merupakan cara berkomunikasi serta melakukan promosi mengenai bisnes kepada pelanggan dengan cara yang paling berkesan dan efektif. Media sosial seperti Facebook, Instagram, TikTok, Twitter dan sebagainya merupakan antara platform yang sering digunakan oleh golongan muda termasuklah

Read More »