5 Tips Ayat Copywriting Yang Boleh Tarik Pelanggan Untuk Beli Produk Anda

Copywriting adalah ayat jualan/ayat promosi/ayat memujuk pelanggan/ayat pukau pelanggan atau apa saja dengan objektif mempengaruhi prospek, dan seterusnya membuatkan mereka bertindak iaitu membeli.

Tanpa copywriting yang baik dan powerful, prospek takkan ada perasaan teruja untuk dapatkan produk atau servis yang anda tawarkan.

Dalam perkongsian kali ini, kami akan kongsikan 5 tips ayat copywriting yang boleh tarik pelanggan untuk beli produk anda.

Artikel berkaitan: Copywriting Iklan : 7 Tips Buat Ayat Menarik Pelanggan Dengan Berkesan

1. Kenali target audience

Sebelum menulis copywriting, anda perlu tahu dan kenal siapa target audience anda. Anda nak tulis untuk siapa? Produk anda untuk siapa? Anda perlu spesifik dalam menentukan siapa audience anda.

Cara untuk kita kenal target audience sasaran adalah dengan membina Customer Avatar. Copywriting yang tiada target audience adalah tidak efektif dan hanya akan membazirkan masa.

2. Ketengahkan USP

Unique selling proposition (USP) adalah keunikan atau kelebihan produk atau servis anda berbanding dengan pesaing lain.

USP yang telah dihasilkan boleh dicantikkan dan diyakinkan dengan ayat copywriting anda.

3. Tekankan penyelesaian kepada masalah utama audience

Nyatakan masalah audience dengan spesifik dan berikan solusi pada mereka

4. Gunakan testimoni

Untuk lebih meyakinkan prospek, masukkan testimoni pengguna anda. Pastikan testimoni yang digunakan itu betul-betul berkaitan dengan produk anda.

5. Buat copywriting simple

Copywriting mana yang lebih baik? Copywriting yang panjang atau pendek dan simple? Sebenarnya copywriting ni anda kena tengok pada target audience tau target market anda. Ia bergantung pada kepada audience anda.

Copywriting ni tak semestinya kena buat panjang-panjang. Yang lagi penting, copywriting anda perlu ada elemen-elemen & struktur yang mampu menarik minat audience untuk membacanya.

Semoga perkongsian ini bermanfaat untuk anda para usahawan atau bisnes owner yang nak tingkatkan sales dan nak orang beli produk anda.

Untuk baca artikel-artikel berkaitan, sila klik pada pautan di bawah:

1. Hasilkan Copywriting Berkualiti Dan Convert Dalam 5 Minit

2. 3 Langkah Mudah Hasilkan Copywriting Yang Proven Dan Convert

3. Ini Sebab Kenapa Testimoni Dah Banyak Tapi Sales Tak Meningkat

Share This Article

Dapatkan ebook Million Dollar Kickstart Secara PERCUMA

FB Ads

Kenapa Facebook Ads Penting Untuk Bisnes Anda?

Facebook Ads atau FB Ads adalah tools periklanan yang dimiliki oleh Facebook yang digunakan untuk mempromosikan pelbagai jenis produk di media sosial Facebook dan Instagram …

Read More →
Marketing

7 Cara Mudah Manfaatkan Content Viral Untuk Kempen Marketing Anda

Pada era digital ketika ini, pelbagai cara dilakukan oleh semua orang untuk membangun dan mengembangkan bisnes kerana ia merupakan antara salah satu strategi pemasaran bisnes …

Read More →
FB Ads

5 Kebaikan Pengiklanan Di Facebook

Facebook merupakan sebuah platform media sosial yang paling popular pada era digital ini dengan bilangan penggunanya seramai 1.7 bilion. Secara harian, pengguna global menghabiskan antara …

Read More →

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You will love to read these

Marketing

7 Cara Mudah Manfaatkan Content Viral Untuk Kempen Marketing Anda

Pada era digital ketika ini, pelbagai cara dilakukan oleh semua orang untuk membangun dan mengembangkan bisnes kerana ia merupakan antara salah satu strategi pemasaran bisnes anda. Ini termasuklah menghasilkan content yang viral. Content viral tidak boleh dipandang sebelah mata dan anda perlu memanfaatkannya. Hal ini kerana masyarakat ketika ini seringkali teruja dengan pelbagai informasi terbaru

Read More »
Marketing

Video VS Poster: Why Videos Are More Effective For Marketing

Brands can no longer get by with just written content and images. Brands all over the world are realizing the value of video marketing and investing in its creation and distribution. Video marketing is when you are using videos for promoting and telling people about your product or service. Videos are a better way to

Read More »
Image of blog banner 3 cara hasilkan copywriting yang menarik
Copywriting

3 Langkah Mudah Hasilkan Copywriting Yang Proven Dan Convert

3 Cara Mudah Tulis Copywriting Yang Berkesan, Menggunakan USP Produk Anda   Ramai yang tanya saya,Tuan Rahim, macam mana nak tulis copywriting yang berkesan tapi paling simple?   Antara teknik copywriting yang selalu saya gunakan dalam menulis copywriting untuk klien-klien saya dan produk-produk saya adalah copywriting gaya John Carlton.   Simple je dia punya framework.

Read More »
Business

Dropship vs Affiliate

Ramai sebenarnya daripada kita yang memiliki modal kecil tetapi tak sabar nak buat bisnes dan tak sabar nak pegang gelaran founder.  Dalam artikel kali ini kami akan kongsikan 2 cara untuk buat bisnes tanpa perlukan modal.  1. Dropship  Dropship adalah satu model bisnes yang mana kita tak perlu memegang produk dan uruskan penghantaran. Semuanya dilakukan

Read More »
Kenapa Facebook Ads Yang Anda Buat Tidak Menjadi?
FB Ads

7 Sebab Kenapa Facebook Ads Yang Anda Buat Tak Menjadi

Anda tahu tak kenapa Facebook Ads yang anda buat tak menjadi? Adakah cara anda buat Facebook ads itu betul atau salah? Sebelum itu, anda perlu tahu bahawa pemilik bisnes kini sudah mulai menerapkan konsep digital marketing dalam perniagaan mereka dengan tujuan agar produk atau perkhidmatan mereka lebih dikenali masyarakat. Oleh itu anda tidak perlu risau

Read More »
×