5 Tips Ayat Copywriting Yang Boleh Tarik Pelanggan Untuk Beli Produk Anda

Copywriting adalah ayat jualan/ayat promosi/ayat memujuk pelanggan/ayat pukau pelanggan atau apa saja dengan objektif mempengaruhi prospek, dan seterusnya membuatkan mereka bertindak iaitu membeli.

Tanpa copywriting yang baik dan powerful, prospek takkan ada perasaan teruja untuk dapatkan produk atau servis yang anda tawarkan.

Dalam perkongsian kali ini, kami akan kongsikan 5 tips ayat copywriting yang boleh tarik pelanggan untuk beli produk anda.

Artikel berkaitan: Copywriting Iklan : 7 Tips Buat Ayat Menarik Pelanggan Dengan Berkesan

1. Kenali target audience

Sebelum menulis copywriting, anda perlu tahu dan kenal siapa target audience anda. Anda nak tulis untuk siapa? Produk anda untuk siapa? Anda perlu spesifik dalam menentukan siapa audience anda.

Cara untuk kita kenal target audience sasaran adalah dengan membina Customer Avatar. Copywriting yang tiada target audience adalah tidak efektif dan hanya akan membazirkan masa.

2. Ketengahkan USP

Unique selling proposition (USP) adalah keunikan atau kelebihan produk atau servis anda berbanding dengan pesaing lain.

USP yang telah dihasilkan boleh dicantikkan dan diyakinkan dengan ayat copywriting anda.

3. Tekankan penyelesaian kepada masalah utama audience

Nyatakan masalah audience dengan spesifik dan berikan solusi pada mereka

4. Gunakan testimoni

Untuk lebih meyakinkan prospek, masukkan testimoni pengguna anda. Pastikan testimoni yang digunakan itu betul-betul berkaitan dengan produk anda.

5. Buat copywriting simple

Copywriting mana yang lebih baik? Copywriting yang panjang atau pendek dan simple? Sebenarnya copywriting ni anda kena tengok pada target audience tau target market anda. Ia bergantung pada kepada audience anda.

Copywriting ni tak semestinya kena buat panjang-panjang. Yang lagi penting, copywriting anda perlu ada elemen-elemen & struktur yang mampu menarik minat audience untuk membacanya.

Semoga perkongsian ini bermanfaat untuk anda para usahawan atau bisnes owner yang nak tingkatkan sales dan nak orang beli produk anda.

Untuk baca artikel-artikel berkaitan, sila klik pada pautan di bawah:

1. Hasilkan Copywriting Berkualiti Dan Convert Dalam 5 Minit

2. 3 Langkah Mudah Hasilkan Copywriting Yang Proven Dan Convert

3. Ini Sebab Kenapa Testimoni Dah Banyak Tapi Sales Tak Meningkat

Share This Article

Dapatkan ebook Million Dollar Kickstart Secara PERCUMA

Kebaikan Dan Keburukan Penggunaan GIF Dalam Design Facebook Ads
Ads

Kebaikan Dan Keburukan Penggunaan GIF Dalam Design Facebook Ads

GIFs, atau Graphics Interchange Format, adalah jenis fail gambar yang boleh digunakan untuk menyampaikan mesej dalam bentuk animasi ringan. Dalam dunia marketing, GIFs sering digunakan …

Read More →
Kelebihan Menggunakan Carousel Ads Dalam Pengiklanan Facebook Anda
Ads

Kelebihan Menggunakan Carousel Ads Dalam Pengiklanan Facebook Anda

Iklan carousel atau carousel ads adalah sejenis iklan yang boleh digunakan pada platform pengiklanan Facebook. Kelebihannya adalah ia membolehkan anda menunjukkan beberapa gambar atau video …

Read More →
Kepentingan Penggunaan 'High Quality Image' Dalam Facebook Ads Anda
Ads

Kepentingan Penggunaan ‘High Quality Image’ Dalam Facebook Ads Anda

Penggunaan imej yang berkualiti tinggi (high quality image) dalam Facebook ads adalah penting kerana ia mampu membantu menarik perhatian audience dan meningkatkan prestasi ads. Imej …

Read More →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You will love to read these

Kelebihan Dan Kekurangan Menggunakan 'Stock Image' Dalam Design
Design

Kelebihan Dan Kekurangan Menggunakan ‘Stock Image’ Dalam Design

Imej stok atau lebih dikenali sebagai stock image adalah imej yang telah dibuat atau dikumpulkan terlebih dahulu untuk dijual atau digunakan secara berulang dalam design projek. Ini bermakna imej tersebut boleh digunakan oleh sesiapa sahaja dan dalam pelbagai konteks. Ia adalah pilihan yang popular kerana ia mudah, murah dan cepat untuk diperoleh. Walau bagaimanapun, terdapat

Read More »
Business

Dropship vs Affiliate

Ramai sebenarnya daripada kita yang memiliki modal kecil tetapi tak sabar nak buat bisnes dan tak sabar nak pegang gelaran founder.  Dalam artikel kali ini kami akan kongsikan 2 cara untuk buat bisnes tanpa perlukan modal.  1. Dropship  Dropship adalah satu model bisnes yang mana kita tak perlu memegang produk dan uruskan penghantaran. Semuanya dilakukan

Read More »
Marketing

8 Kebaikan Digital Marketing Pada SME

Digital marketing penting untuk SME atau peniaga kecil kerana ia membantu mendapatkan lebih banyak leads dan menjual produk/servis anda dengan lebih cepat pada kos yang lebih rendah daripada traditional marketing. Artikel berkaitan: 3 Sebab Kenapa Peniaga Kecil Perlukan Digital Marketing Berikut kami kongsikan 8 sebab kenapa peniaga kecil perlukan digital marketing. 1. Luaskan reach Maksud

Read More »
Website

5 Sebab Kenapa Laman Web Penting Dalam Digital Marketing

Laman web sering disebut-sebut sebagai holy grail kepada digital marketing. Hampir semua perniagaan dinasihatkan untuk memiliki laman web agar strategi pemasaran digital atau digital marketing anda semakin efektif.  Namun, pasti anda tertanya-tanya adakah digital marketing tidak boleh dilakukan tanpa laman web?  Laman web atau juga dipanggil website merupakan interaksi pertama yang anda miliki dengan prospek

Read More »
Business

7 Tips Untuk Newbie Yang Baru Nak Mulakan Bisnes Ecommerce

Ecommerce adalah singkatan daripada perkataan Electric Commerce atau dikenali sebagai perdagangan secara elektronik. “Dalam bahasa mudahnya, sistem ecommerce ini adalah sistem untuk kita bina kedai secara online. Sesetengah orang menggelarnya sebagai kedai maya.” Artikel berkaitan: Apa itu Bisnes E-Commerce? Dalam artikel kali ini, kami akan kongsikan kepada anda 7 tips untuk newbie yang baru nak

Read More »
Strategi Pemasaran
Business

3 Faktor Ini Yang Bakal Menentukan Kempen Pemasaran Anda Berjaya Atau Gagal

3M inilah punca kenapa kempen dan strategi pemasaran tu ‘flop’ atau berjaya. “Saya dah plan macam-macam benda, saya dah susun elok-elok tapi akhirnya kempen ni tak menjadi.”   Saya tahu perasaan anda macam mana.   Saya sendiri pun pernah kerugian RM20 ribu! Hasil tak betul-betul faham fundamental.   Akhirnya, bila saya dah study macam-macam buku,

Read More »