Pentingnya Kepuasan Pelanggan Untuk Bisnes Anda

Pentingnya Kepuasan Pelanggan Untuk Bisnes Anda

Kepuasan pelanggan dalam sesebuah bisnes adalah sangat penting untuk memastikan sales dan keuntungan anda sentiasa konsisten.

Kepuasan pelanggan merujuk kepada kualiti pengalaman yang dialami oleh pelanggan itu sendiri, yang berkait rapat dengan keperluan dan expectation mereka.

Biasanya, pelanggan yang melalui pengalaman yang baik akan berasa gembira kerana keperluan dan expectation mereka dapat dipenuhi. Itu antara tanda mereka berpuas hati.

Apabila pelanggan berpuas hati, mereka akan kekal bersama anda sepanjang naik turun bisnes anda dan secara tidak langsung mereka akan beri ‘free marketing’ untuk syarikat anda.

Dalam artikel kali ini, kami akan kongsikan 5 sebab kenapa kepuasan pelanggan penting untuk bisnes anda.

1. Menghalang pelanggan untuk berpaling arah

Sekiranya pelanggan tidak berpuas hati dengan layanan daripada anda, mereka mungkin akan lari dan berpaling arah ke pesaing anda.

“Menurut kajian dibuat thinkJar bahawa 67 peratus orang yang mengalami pengalaman buruk dalam sesebuah bisnes menyebabkan mereka ‘lari’.”

Artikel berkaitan: Memahami Kepuasan Pelanggan

2. Maklumat dari mulut ke mulut

Apabila pelanggan berpuas hati dengan bisnes anda, ia akan mendorong audience untuk mencadangkan bisnes anda kepada orang ramai.

Seolah-olah mereka melakukan pemasaran percuma untuk anda.

Melalui pengalaman mereka sahaja akan membuatkan lebih ramai pelanggan baru yang akan pergi kepada anda untuk mendapatkan produk atau servis anda. Bukan itu sahaja, jualan dan keuntungan bisnes anda juga akan meningkat dan bertambah.

3. Melindungi imej anda secara online

Respons secara terbuka di media sosial sama ada maklum balas positif atau negatif akan membuatkan orang lain melihat bahawa anda benar-benar ambil berat tentang kepuasan pelanggan.

Apabila anda mengesan kepuasan pelanggan di rangkaian media sosial, anda mendapat gambaran secara keseluruhan mengenai maklum balas negatif dan positif seterusnya dapat mengambil langkah-langkah yang relevan untuk melindungi jenama anda.

4. Menjadikan brand anda lebih menonjol

Kepuasan pelanggan akan menjadikan anda nampak lebih hebat berbanding pesaing anda yang lain. Ia juga dapat menjadi unique selling proposition (USP) yang membezakan bisnes anda dan orang lain.

5. Membantu anda membuat keputusan marketing yang lebih bijak

Kepuasan pelanggan akan dapat membantu anda melihat jenis atau ciri produk/ servis yang mendapat tempat di hati pelanggan.

Ia akan membuatkan anda lebih faham tentang servis/prdouk anda sendiri.

Untuk memberi impak yang besar tentang produk/servis anda kepada pelanggan, anda perlulah menyusun strategi yang akan menjadikan pelanggan lebih berminat dan setia kepada produk daripada anda.

Jangan lupa untuk follow dan like kami di Facebook dan Instagram kerana kami turut berkongsi maklumat dan content yang menarik untuk anda!

Untuk sebarang soalan atau pendapat, sila kongsikan dengan kami di ruangan komen di bawah.

Untuk baca artikel-artikel berkaitan, sila klik pada pautan di bawah:

1. 5 Tips Ayat Copywriting Yang Boleh Tarik Pelanggan Untuk Beli Produk Anda

2. Pelanggan Adalah Aset Kepada Perniagaan Anda

3. Elemen Penting Dalam Copywriting Untuk Close Sales

Share This Article

Dapatkan ebook Million Dollar Kickstart Secara PERCUMA

Kebaikan Dan Keburukan Penggunaan GIF Dalam Design Facebook Ads
Ads

Kebaikan Dan Keburukan Penggunaan GIF Dalam Design Facebook Ads

GIFs, atau Graphics Interchange Format, adalah jenis fail gambar yang boleh digunakan untuk menyampaikan mesej dalam bentuk animasi ringan. Dalam dunia marketing, GIFs sering digunakan …

Read More →
Kelebihan Menggunakan Carousel Ads Dalam Pengiklanan Facebook Anda
Ads

Kelebihan Menggunakan Carousel Ads Dalam Pengiklanan Facebook Anda

Iklan carousel atau carousel ads adalah sejenis iklan yang boleh digunakan pada platform pengiklanan Facebook. Kelebihannya adalah ia membolehkan anda menunjukkan beberapa gambar atau video …

Read More →
Kepentingan Penggunaan 'High Quality Image' Dalam Facebook Ads Anda
Ads

Kepentingan Penggunaan ‘High Quality Image’ Dalam Facebook Ads Anda

Penggunaan imej yang berkualiti tinggi (high quality image) dalam Facebook ads adalah penting kerana ia mampu membantu menarik perhatian audience dan meningkatkan prestasi ads. Imej …

Read More →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You will love to read these

Featured Image of 6 Perkara Penting Buat Website
Design

6 Perkara Penting Yang Perlu Ada Pada Website Anda

Ramai yang nak buat website sendiri sebab nak jimat kos, tak perlu upah web designer. Tapi selalunya website tu tak mampu untuk bertahan lama.  Semakin lama semakin sendu akibat tiada yang berkunjung . Sebabnya? Cara dan penyusunan yang kurang betul. Kami akan kongsikan 6 perkara penting yang perlu ada kalau anda nak buat website anda

Read More »
Business

Dropship vs Affiliate

Ramai sebenarnya daripada kita yang memiliki modal kecil tetapi tak sabar nak buat bisnes dan tak sabar nak pegang gelaran founder.  Dalam artikel kali ini kami akan kongsikan 2 cara untuk buat bisnes tanpa perlukan modal.  1. Dropship  Dropship adalah satu model bisnes yang mana kita tak perlu memegang produk dan uruskan penghantaran. Semuanya dilakukan

Read More »
Kelebihan Menggunakan Carousel Ads Dalam Pengiklanan Facebook Anda
Ads

Kelebihan Menggunakan Carousel Ads Dalam Pengiklanan Facebook Anda

Iklan carousel atau carousel ads adalah sejenis iklan yang boleh digunakan pada platform pengiklanan Facebook. Kelebihannya adalah ia membolehkan anda menunjukkan beberapa gambar atau video dalam satu iklan sahaja. Dengan cara ini, ia membolehkan anda memberikan lebih banyak maklumat tentang produk atau servis anda dalam satu iklan yang sama. Antara kelebihan menggunakan carousel ads adalah

Read More »
Marketing

Tips Penting Untuk Video Content Marketing Anda

Kalau anda sedang cari cara yang terbukti berkesan untuk tingkatkan trafik dan conversion bisnes anda, ini bermakna anda memerlukan pelan video pemasaran (video marketing plan). Video marketing akan jadi lebih mudah untuk dilakukan sekiranya anda sudah mempunyai strategi atau goals. Dalam artikel kali ini, kami akan kongsikan 5 tips video marketing yang akan tingkatkan trafik

Read More »
Customer

Pelanggan Adalah Aset Kepada Perniagaan Anda

Keuntungan sesebuah syarikat itu datangnya daripada pelanggan. Kalau anda boleh menjaga pelanggan anda, perniagaan anda pasti boleh maju berkembang dan lebih banyak sales mahupun keuntungan yang anda boleh dapat. Dalam artikel kali ini, kami akan kongsikan kepada anda kepentingan pelanggan kepada perniagaan dan cara menghargai pelanggan anda.  1. Bersikap profesional ketika menghadapi masalah Anda perlu menunjukkan

Read More »
Jom Ambil Tahu Perbezaan Antara Branding & Marketing
Marketing

Jom Ambil Tahu Perbezaan Antara Branding & Marketing

Perkataan branding dan marketing pastinya sudah biasa didengar terutamanya untuk anda yang mempunyai bisnes. Tapi adakah anda benar-benar tahu apakah perbezaan di sebalik dua perkataan hebat ini? Apa itu Branding? Branding adalah usaha anda untuk manage expectation pelanggan terhadap brand anda. Ia selalu dibuat untuk pastikan yang jenama anda berbeza daripada orang lain. Menjual brand

Read More »
×