blog banner kesalahan dalam industri pemasaran digital

Kesalahan Dalam Industri Pemasaran Digital

PERHATIAN buat para usahawan atau bakal usahawan sekalian yang baru nak berjinak jinak dalam dunia pemasaran digital.

 

Amatlah rugi sekiranya anda kehilangan bakal pelanggan hanya disebabkan oleh pemasaran yang salah.

 

Sekarang ni mungkin anda dah belajar macam macam teknik pemasaran digital.

 

Kepala anda mungkin dah penuh dengan segala teknik digital marketing yang ada sekarang ni. 

 

Tapi sayangnya, semua itu hanya sia-sia sahaja jika anda tidak mengikuti cara yang betul dalam industri pemasaran digital ini.

 

Berikut adalah kesalahan dalam industri pemasaran digital marketing :

  1. Bergantung kepada FB semata mata
  2. Tidak kenal pasti target audience
  3. Posting terlalu banyak atau terlalu sedikit

 

1. Bergantung Kepada FB Semata-Mata

Ramai yang selesa dengan menggunakan FB sahaja untuk meluaskan pasaran atau mencari target audience.

 

Tidak kurang juga yang menggunakan FB sebagai platform utama untuk mencari tujuan pasaran.

 

Sekiranya FB disekat dan akaun hilang, apa yang boleh anda buat jika anda hanya meletakkan harapan pada platform FB sahaja?

 

2. Tidak Kenal Pasti Target Audience

image of blog banner what is target market

Nak buat iklan untuk produk tapi masih tak tau siapa sebenar target audience untuk produk anda?

 

Persaingan setiap produk itu sangat sengit. Anda tidak boleh tembak saja siapa audience anda. Kena fahamkan betul-betul sasaran audience yang anda ingin mereka nampak iklan anda dan beli dengan anda.

 

3. Posting Terlalu Banyak Atau Sedikit

Ini yang paling penting sekali dalam industri pemasaran digital marketing.

 

Ramai yang menyangka jika posting banyak-banyak setiap hari akan menaikkan like dan engagement. Sebenarnya, terlalu banyak positn itu hanya membuatkan audience rasa tidak selesa dan posting anda akan nampak macam syok sendiri.

 

Jika posting terlalu sedikit pula, ia juga bahaya.

 

Itu menunjukkan yang anda tidak serius dalam industri anda dan page anda akan jadi sunyi tanpa ada sesiapa yang tau kewujudannya.

 

Jadi, anda perlu lebih fokus dalam menyusun jadual posting anda dan pastikan posting tersebut lebih kepada menceritakan tentang industri anda.

 

Dah ada idea bagaimana nak naikkan engagement page anda?

 

Komen dan berikan pendapat anda.

 

Baca artikel berkaitan :

  1. Pemasaran digital di Malaysia
  2. 5 Strategi Tingkatkan Sale di Facebook
  3. 3 Faktor Penentu Kempen Pemasaran Anda Berjaya Atau Gagal

Share This Article

Dapatkan ebook Million Dollar Kickstart Secara PERCUMA

Ads

5 Online Tools Yang Akan Memudahkan Kerja Google Ads Anda

Google Ads merupakan pengiklanan berbayar di platfom Google seperti YouTube, Google Search Page, dan banyak lagi. Berikut kami senaraikan 5 online tools yang akan memudahkan …

Read More →
Design

5 Design Trends Yang Boleh Ubah Strategi Marketing Anda

Design trend yang menarik akan dapat meningkatkan identiti dan strategi marketing anda. Tujuannya adalah untuk memberikan maklumat, menyampaikan mesej atau meyakinkan audiens melalui gabungan imej, …

Read More →
Business

Dropship vs Affiliate

Ramai sebenarnya daripada kita yang memiliki modal kecil tetapi tak sabar nak buat bisnes dan tak sabar nak pegang gelaran founder.  Dalam artikel kali ini …

Read More →

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You will love to read these

contoh copywriting menggunakan PESTA
Copywriting

Hasilkan Copywriting Berkualiti Dan Convert Dalam 5 Minit

Contoh copywriting yang  boleh anda gunakan untuk tulis copywriting iklan anda SEPANTAS 5 minit.   Sebenarnya ini adalah copywriting formula yang saya sendiri gunakan   Ramai orang mengadu pada saya,   “Tuan Rahim, bila saya nak tulis copywriting, saya tenung skrin komputer, komputer tenung saya balik. 5 minit, 10 minit tak ada idea. Kadang tu

Read More »
7 Jenis Objektif Untuk Facebook Ads Anda
Business

7 Jenis Objektif Untuk Facebook Ads Anda

Objektif Facebook Ads Yang Anda Perlu Tahu  Objektif Facebook Ads yang anda perlu tahu dan harus gunakan ada 7. Jika anda mampu menguasai pengunaan ke 7 objektif ini, iklan anda sudah pasti akan berhasil.   Berikut kami kongsikan 7 jenis objektif untuk Facebook ads yang anda perlu tahu. Brand Awareness Reach Engagement Traffic Conversion Video

Read More »
Design

5 Web Design Trends Untuk Tahun 2022

Web design trends sangat berkait rapat dengan masa hadapan oleh kerana hubungannya dengan teknologi dan digital.  Untuk web designer, anda boleh check awwwards.com di mana portfolio daripada web designer/freelance seluruh dunia ada di sini. Anda boleh dijadikan ia sebagai inspirasi. Dalam artikel ini, kami akan kongsikan 5 web design trends yang memberi impak hebat untuk

Read More »
Business

6 Rahsia Untuk Cipta Brand Awareness Bisnes Anda

6 Rahsia Cipta Brand Bisnes  Bisnes Anda Brand awareness atau kesedaran jenama adalah istilah yang digunakan dalam dunia pemasaran.   Ia menggambarkan kemampuan pelanggan mahupun bakal pelanggan untuk mengenali dan mengalami pengalaman mereka sendiri ketika mendapatkan produk atau perkhidmatan bagi sesebuah perniagaan.   Mewujudkan brand awareness merupakan langkah penting dalam mempromosikan produk baru.   Ia

Read More »
Cara Mudah Nak Naikkan Jualan Di Media Sosial Anda
Marketing

5 Cara Mudah Nak Naikkan Jualan Di Media Sosial Anda

Media sosial merupakan teknologi berasaskan komputer yang memudahkan perkongsian idea, pemikiran, dan maklumat melalui pembinaan rangkaian maya dan komuniti.   Media sosial yang berasaskan internet ini telah memberikan pengguna komunikasi elektronik yang cepat tentang kandungan seperti maklumat peribadi, dokumen, video, dan foto.   Kebiasaannya, media sosial ini digunakan melalui komputer, tablet, atau telefon pintar melalui

Read More »
×