Kesalahan Dalam Industri Pemasaran Digital

PERHATIAN buat para usahawan atau bakal usahawan sekalian !

Adalah rugi sekiranya anda kehilangan bakal pelanggan hanya disebabkan oleh pemasaran yang salah. Sekarang ni mungkin anda dah belajar mcm-macam teknik digital marketing. Kepala anda mungkin dah penuh dengan segala teknik pemasaran yang ada sekarang ni. 

Tapi sayangnya, semua itu hanya sia-sia sahaja jika anda tidak mengikuti cara yang betul dalam industri digital marketing ini.

Berikut adalah kesalahan dalam industri pemasaran digital marketing :

  1. Bergantung kepada FB semata-mata

Ramai yang selesa dengan menggunakan FB sahaja untuk meluaskan pasaran atau mencari target audience. Tidak kurang juga yang menggunakan FB sebagai platform utama untuk mencari tujuan pasaran. Sekiranya FB disekat dan akaun hilang, apa yang boleh anda buat jika anda hanya meletakkan harapan pada platform FB sahaja?

2. Tidak kenal pasti target audience

Nak buat iklan untuk produk tapi masih tak tau siapa sebenar target audience untuk produk anda? Persaingan setiap produk itu sangat sengit. Anda tidak boleh tembak saja siapa audience anda. Kena fahamkan betul-betul sasaran audience yang anda ingin mereka nampak iklan anda dan beli dengan anda.

3. Posting terlalu banyak atau sedikit

Ini yang paling penting sekali dalam industri pemasaran digital marketing. Ramai yang menyangka jika posting banyak-banyak setiap hari akan menaikkan like dan engagement. Itu hanya membuatkan audience rasa tidak selesa dan posting anda akan nampak macam syok sendiri.

Jika posting terlalu sedikit juga bahaya. Itu menunjukkan yang anda tidak serius dalam industri anda dan page anda akan jadi sunyi tanpa ada sesiapa yang tau kewujudannya.

Jadi, anda perlu lebih fokus dalam menyusun jadual posting anda dan pastikan posting tersebut lebih kepada menceritakan tentang industri anda.

Dah ada idea bagaimana nak naikkan engagement page anda? Komen dan berikan pendapat anda.

Share This Article

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram

Dapatkan ebook Million Dollar Kickstart Secara PERCUMA

Business

6 Rahsia Untuk Cipta Brand Awareness Bisnes Anda

6 Rahsia Cipta Brand Bisnes  Bisnes Anda Brand awareness atau kesedaran jenama adalah istilah yang digunakan dalam dunia pemasaran.   Ia menggambarkan kemampuan pelanggan mahupun …

Read More →
5 Strategi Naikkan Sales FB
FB Ads

5 Strategi Untuk Naikkan Sales Facebook Anda

5 Strategi Untuk Naikkan Sale Di Facebook   Jika anda pernah cuba untuk naikkan sale di Facebook, anda pasti tahu yang ia adalah satu perkara …

Read More →
Marketing

4 Tips Story Telling Untuk Content Marketing

Pada tahun 2021 ni, owner bisnes dah kena start bermain dgn content marketing utk tarik audience yang baru. Berbanding hanya terus promote bisnes guna cara …

Read More →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You will love to read these

Business

3 Faktor Ini Yang Bakal Menentukan Kempen Pemasaran Anda Berjaya Atau Gagal

3M inilah punca kenapa kempen pemasaran tu ‘flop’ atau berjaya. “Saya dah plan macam-macam benda, saya dah susun elok-elok tapi akhirnya kempen ni tak menjadi.” Saya tahu perasaan anda macam mana. Saya sendiri pun pernah kerugian RM20 ribu! Hasil tak betul-betul faham fundamental. Akhirnya, bila saya dah study macam-macam buku, pergi macam-macam kelas, di dalam

Read More »
Ads

Cara Nak Elak Buat Iklan Yang Tak Hasilkan Jualan

Dalam post kali ini, kita nak merungkai kenapa iklan tu boleh jadi hambar. Bila saya buat analisa berdasarkan pengalaman saya beberapa tahun menjadi seorang profesional digital marketer, ada 3 sebab kenapa iklan anda hambar. Cara #1: Salah Audience Yang pertama, iklan anda hambar sebab anda salah audience. Kalau kita nak menembak, kita mesti nak tembak

Read More »
5 Strategi Naikkan Sales FB
FB Ads

5 Strategi Untuk Naikkan Sales Facebook Anda

5 Strategi Untuk Naikkan Sale Di Facebook   Jika anda pernah cuba untuk naikkan sale di Facebook, anda pasti tahu yang ia adalah satu perkara yang sangat mencabar kesabaran anda. Ini adalah kerana, di dalam Ad Manager, ada terdapat lebih dari 10 jenis objektif pilihan untuk beriklan.   Tersilap pilih objektif, maka leburlah bajet iklan

Read More »
Business

[BM] Berhenti Kerja Untuk Berniaga

Adakah anda salah seorang yang nak berhenti kerja untuk berniaga? Jangan risau, anda bukan keseorangan. Ramai sebenarnya yang macam anda. Atas sebab yang pelbagai, dan ada beberapa persamaan.Sudah bersedia berhenti kerja untuk berniaga? Ada yang berjaya, pendapatan 3 kali ganda dari gaji. Untung bisnes tiada had atau limit seperti gaji bekerja. Anda pun tiba-tiba naik

Read More »
Ads

Bagaimana Testimoni Boleh Dijadikan Alat Jualan Yang Power

  Ramai yang mengadu, dah dapatkan testimoni dari pelanggan sedia ada. Dah letakkan dalam iklan. Dalam website. Tapi kenapa sales still tak naik-naik? Sebelum saya explain kenapa sale sanda tak naik-naik even dah letak testimoni, saya jelaskan dengan lebih detailapa itu testimoni dan kenapa testimoni SANGAT PENTING dalam marketing, terutama promosi dan periklanan. Apa itu iklan testimoni?   Selalu nampakkan iklan-iklan dekat Facebook, Youtube, Google tulis ayatnya lebih kurang

Read More »