Apa Yang Anda Perlu Tahu Tentang Marketing Di Tiktok

Siapa yang tak tahu tentang aplikasi Tiktok bukan? Kalau dulu ramai orang beranggapan Tiktok hanya tempat untuk berhibur dengan menonton content joget-joget. Tapi sekarang semakin ramai usahawan yang sudah pandai menggunakan platform ini sebagai platform marketing.

Dalam konteks bisnes, marketing adalah serangkaian proses dalam menyampaikan pesan/informasi kepada orang ramai agar produk/servis lebih dikenali.

Debra Aho Williamson, Principal Analyst eMarketer di Insider Intelligence menyatakan bahawa Tiktok mempunyai engagement yang begitu kuat dan kesetiaan dalam kalangan generasi Z. Generasi ini menggunakan TikTok bukan sekadar hiburan, tapi juga untuk belajar sesuatu dan bincangkan isu seperti berita, politik, perubahan iklim dan sebagainya.

Platform media sosial lain juga ada tawarkan content yang sama, tapi keunikan gaya video Tiktok sangat menarik perhatian generasi muda.

Marketing Di Tiktok

TikTok merupakan perkhidmatan rangkaian sosial yang fokus kepada perkongsian video dimiliki oleh syarikat gergasi di China, ByteDance yang ditubuhkan pada September 2016.

Tiktok digunakan untuk menghasilkan video-video pendek daripada pelbagai genre seperti tarian, jenaka, berita malah pendidikan yang berdurasi sekitar 15 saat hingga 3 minit. Jumlah tontonan video sehari sudah melebihi 1 bilion setakat 2 November 2020.

Boleh dikatakan 50% audiens global Tiktok di bawah usia 34 tahun dengan 32.5% berusia antara 10 ke 19 tahun.

41% pengguna Tiktok merupakan mereka yang berusia 16 ke 24 tahun dengan purata penggunaan keseluruhan Tiktok dengan purata 52 minit sehari.

Ini terbukti yang marketing di Tiktok semakin mendapat tempat dalam kalangan jenama dan syarikat di dunia.

Kenapa Tiktok Popular Dalam Kalangan Generasi Muda?

Kewujudan Tiktok seolah-olah memahami kehendak generasi muda dengan lebih baik dan ini dibuktikan dengan sasaran audiens mereka yang berusia 18 tahun ke bawah.

52 peratus pengguna Tiktok menyatakan bahawa mereka menemui produk baru dengan bantuan iklan di platform ini.

Artikel berkaitan: Nak Jalankan Marketing Di TikTok? Baca Ni Dulu..

Hasilnya Tiktok berjaya mengatasi platform lain seperti Instagram sebagai platform yang menjadi pilihan ramai.

Sejak beberapa tahun lepas, jenama-jenama besar sudah mula menggunakan Tiktok marketing untuk menonjolkan produk mereka dengan cara yang unik dan menghiburkan untuk disesuaikan dengan budaya dalam platform ini.

Cara Marketing Di Tiktok

1. Tetapkan objektif

Setiap bisnes mesti ada objektif marketing yang berbeza. Contohnya ada bisnes yang nak tingkatkan brand awareness, nak bina trust, nak tingkatkan sales dan sebagainya. Bila anda jelas dengan objektif marketing anda, barulah senang untuk anda ukur keberkesanan marketing yang dijalankan. Jadi sudahkan anda menetapkan objektif marketing Tiktok anda? Kalau belum, inilah langkah penting yang anda perlu lakukan sebelum ke langkah seterusnya.

2. Muat naik content soft sell & hard sell yang sesuai dengan objektif

Content yang kreatif dan menarik pasti berjaya menarik perhatian prospek anda. Dengan fungsi editing yang ada pada Tiktok, pasti anda boleh hasilkan sebuah video yang viral. Ramai usahawan yang dah berjaya menaikkan personal branding menggunakan aplikasi Tiktok.

3. Konsisten

Konsisten adalah kunci kejayaan sesebuah kejayaan. Pastikan mesej yang disampakan jelas dan mencetus emosi pelanggan.

Anda boleh cuba untuk buat content calender Tiktok supaya lebih memudahkan anda dan anda juga boleh menghasilkan content secara terus menerus.

Semoga dengan perkongsian marketing di Tiktok ini ada manfaatnya kepada bisnes anda.

Untuk baca artikel-artikel berkaitan, sila klik pada pautan di bawah:

1. 8 Kebaikan Digital Marketing Pada SME

2. Rahsia Kenapa Anda Perlu Buat Video Content Marketing

3. 5 Design Trends Yang Boleh Ubah Strategi Marketing Anda

Share This Article

Dapatkan ebook Million Dollar Kickstart Secara PERCUMA

Kebaikan Dan Keburukan Penggunaan GIF Dalam Design Facebook Ads
Ads

Kebaikan Dan Keburukan Penggunaan GIF Dalam Design Facebook Ads

GIFs, atau Graphics Interchange Format, adalah jenis fail gambar yang boleh digunakan untuk menyampaikan mesej dalam bentuk animasi ringan. Dalam dunia marketing, GIFs sering digunakan …

Read More →
Kelebihan Menggunakan Carousel Ads Dalam Pengiklanan Facebook Anda
Ads

Kelebihan Menggunakan Carousel Ads Dalam Pengiklanan Facebook Anda

Iklan carousel atau carousel ads adalah sejenis iklan yang boleh digunakan pada platform pengiklanan Facebook. Kelebihannya adalah ia membolehkan anda menunjukkan beberapa gambar atau video …

Read More →
Kepentingan Penggunaan 'High Quality Image' Dalam Facebook Ads Anda
Ads

Kepentingan Penggunaan ‘High Quality Image’ Dalam Facebook Ads Anda

Penggunaan imej yang berkualiti tinggi (high quality image) dalam Facebook ads adalah penting kerana ia mampu membantu menarik perhatian audience dan meningkatkan prestasi ads. Imej …

Read More →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You will love to read these

Strategi Pemasaran
Business

3 Faktor Ini Yang Bakal Menentukan Kempen Pemasaran Anda Berjaya Atau Gagal

3M inilah punca kenapa kempen dan strategi pemasaran tu ‘flop’ atau berjaya. “Saya dah plan macam-macam benda, saya dah susun elok-elok tapi akhirnya kempen ni tak menjadi.”   Saya tahu perasaan anda macam mana.   Saya sendiri pun pernah kerugian RM20 ribu! Hasil tak betul-betul faham fundamental.   Akhirnya, bila saya dah study macam-macam buku,

Read More »
Marketing

5 Peringkat Market Awareness Yang Usahawan & Bisnes Owner Wajib Tahu

Market awareness adalah tahap pengetahuan atau kesedaran penggunaaan terhadap sesuatu niche produk/servis. Bila anda dah tahu kat mana peringkat atau tahap market awareness anda, anda akan dapat jalankan kempen marketing dengan lebih tepat & targeted. Apabila kempen marketing anda lebih targeted, orang akan lebih yakin dan tertarik untuk membeli dengan produk anda. Jom kami kongsikan

Read More »
Marketing Ideas to Start the New Year Right!
Marketing

Marketing Ideas to Start the New Year Right!

As the new year approaches, it’s a great time to reevaluate your marketing strategy and come up with fresh ideas to reach and engage your audience. Here are a few marketing ideas to help you start the new year right. 1. Create a content marketing plan Content marketing is a powerful way to attract and

Read More »
Cara Nak Marketing Produk Makanan dan Jual Produk Komoditi
Business

Cara Nak Jual Produk Komoditi (Makanan, Pakaian, Etc)

Bagaimana Nak Buat Iklan Produk Makanan Atau Produk Komoditi   Komoditi ni apa?   Komoditi ni lebih kurang barang yang sama macam orang lain. Contoh produk makanan, bahan mentah, dan sebagainya.   Jadi macam mana cara buat marketing untuk menjual produk tersebut secara online?   Kita nak bercerita tentang apa cara marketing produk makanan, kalau

Read More »
Rahsia Nak Customer Repeat Order
Customer

Rahsia Nak Customer Repeat Order

Sebagai pemilik bisnes, anda perlu fikir cara bagaimana nak customer repeat order daripada anda sehinggakan anda dah tak perlu lagi susah-susah nak cari new customer. Dalam artikel kali ini, kami akan kongsikan kepada anda 5 rahsia nak customer repeat order! 1. Berikan layanan yang terbaik Cara paling senang adalah dengan memberikan layanan yang terbaik kepada

Read More »
Kenapa Copywriting Penting Untuk Bisnes Anda
Copywriting

Ini 5 Sebab Kenapa Copywriting Penting Untuk Bisnes Anda

Copywriting adalah seni menulis ayat iklan dengan tujuan menarik perhatian prospek seterusnya menjadikan prospek kepada pelanggan. Copywriting merupakan elemen penting dalam marketing yang akan membantu anda dapatkan sales dan keuntungan dalam bisnes. Sekiranya anda mampu menghasilkan copywriting yang menarik, prospek pasti akan jatuh hati dan terus membeli produk/servis anda. Nak tahu apa lagi kepentingan copywriting

Read More »
×