3 Top Leadership Skills Setiap Leader Kena Amalkan

Leadership skills atau kemahiran kepimpinan boleh membantu anda dalam semua aspek kerjaya anda, bermula daripada memohon pekerjaan sehinggalah mencari perubahan dalam kerjaya.

Fungsi seorang leader atau pemimpin adalah untuk membimbing team mencapai tujuan perniagaan, atau tujuan team itu sendiri.

Dalam artikel kali ini, kami akan kongsikan 3 Top Leadership Skill yang perlu ada pada seorang leader atau pemimpin.

1. Kena ambil tahu minat setiap individu di dalam team

Setiap leader atau pemimpin yang baik perlulah ambil tahu minat setiap orang di dalam team. Ini adalah supaya anda dan team boleh berkomunikasi dengan lebih selesa dan yakin.

Bukan itu sahaja, apabila anda ambil tahu apa yang team anda minat, ia akan buatkan mereka hormat kepada leadership anda dan boleh mempengaruhi team untuk mendengar arahan daripada anda.

2. Sentiasa menjadi pendengar dari segi masalah mahupun kehebatan team anda

Untuk menjadi seorang leader yang baik, anda perlu lah mempunyai kemahiran komunikasi yang berkesan secara verbal dan non verbal. Anda boleh menjadi seorang leader yang aktif mendengar masalah-masalah team anda.

Dengan cara ini, ia secara tidak langsung akan membantu team anda sekiranya mereka menghadapi sebarang masalah. Bukan itu sahaja, ia akan bantu kita sebagai seorang leader untuk menghargai dan nampak kekuatan team. 

Apabila anda mampu menguasainya, sebuah hubungan baik akan terjalin. Hubungan antara leader dan team yang baik akan menciptakan lingkungan pekerjaan yang sihat. Anda tidak takut untuk memberikan inspirasi dan team anda juga tidak takut untuk menerima kritikan.

Artikel berkaitan: The importance of listening as a leader in the digital era

3. Berikan kebebasan dan panduan kepada team 

Sebagai seorang leader yang baik, anda perlu memberi kebebasan serta panduan atau tunjuk ajar kepada team anda supaya team anda tidak merasa keupayaan mereka diperkecilkan. 

Selain itu, ia juga dapat bantu team anda untuk menjadi lebih besar dan lebih baik. 

Semoga perkongsian kami ini dapat bantu anda menjadi seorang leader dan pemimpin yang baik untuk team anda. 

Anda juga boleh follow dan like kami di Facebook dan Instagram kerana kami turut berkongsi maklumat dan content yang menarik untuk anda!

Untuk sebarang soalan atau pendapat, sila kongsikan dengan kami di ruangan komen di bawah.

Untuk baca artikel-artikel berkaitan, sila klik pada pautan di bawah:

1. Tips & Tricks On How To Tackle People in Sales & Gain Their Trust

2. Video VS Poster: Why Videos Are More Effective For Marketing

3. Bagaimana Media Sosial Mempengaruhi Kehidupan Digital Kita

Share This Article

Dapatkan ebook Million Dollar Kickstart Secara PERCUMA

Kebaikan Dan Keburukan Penggunaan GIF Dalam Design Facebook Ads
Ads

Kebaikan Dan Keburukan Penggunaan GIF Dalam Design Facebook Ads

GIFs, atau Graphics Interchange Format, adalah jenis fail gambar yang boleh digunakan untuk menyampaikan mesej dalam bentuk animasi ringan. Dalam dunia marketing, GIFs sering digunakan …

Read More →
Kelebihan Menggunakan Carousel Ads Dalam Pengiklanan Facebook Anda
Ads

Kelebihan Menggunakan Carousel Ads Dalam Pengiklanan Facebook Anda

Iklan carousel atau carousel ads adalah sejenis iklan yang boleh digunakan pada platform pengiklanan Facebook. Kelebihannya adalah ia membolehkan anda menunjukkan beberapa gambar atau video …

Read More →
Kepentingan Penggunaan 'High Quality Image' Dalam Facebook Ads Anda
Ads

Kepentingan Penggunaan ‘High Quality Image’ Dalam Facebook Ads Anda

Penggunaan imej yang berkualiti tinggi (high quality image) dalam Facebook ads adalah penting kerana ia mampu membantu menarik perhatian audience dan meningkatkan prestasi ads. Imej …

Read More →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You will love to read these

Strategi Pemasaran
Business

3 Faktor Ini Yang Bakal Menentukan Kempen Pemasaran Anda Berjaya Atau Gagal

3M inilah punca kenapa kempen dan strategi pemasaran tu ‘flop’ atau berjaya. “Saya dah plan macam-macam benda, saya dah susun elok-elok tapi akhirnya kempen ni tak menjadi.”   Saya tahu perasaan anda macam mana.   Saya sendiri pun pernah kerugian RM20 ribu! Hasil tak betul-betul faham fundamental.   Akhirnya, bila saya dah study macam-macam buku,

Read More »
Testimony

Bagaimana Vennea Marketing Bantu Untuk Dapatkan 9.7 Juta Dalam Niche Qurban

Pengenalan YBIM adalah sebuah badan penganjur yang mempunyai kredibiliti sendiri dalam menguruskan ibadah qurban disamping pengiktirafan ISO dan Malaysia Book Record untuk pengagihan daging qurban terbesar. YBIM telah memberi percaya kepada Vennea untuk menjadi penjana utama rasmi untuk Yayasan Budi Ihsan Malaysia (YBIM) pada tahun 2021. Peranan utama Vennea adalah untuk mengetuai kempen pemasaran Qurban

Read More »
Marketing Ideas to Start the New Year Right!
Marketing

Marketing Ideas to Start the New Year Right!

As the new year approaches, it’s a great time to reevaluate your marketing strategy and come up with fresh ideas to reach and engage your audience. Here are a few marketing ideas to help you start the new year right. 1. Create a content marketing plan Content marketing is a powerful way to attract and

Read More »
7 Jenis Objektif Untuk Facebook Ads Anda
FB Ads

7 Jenis Objektif Untuk Facebook Ads Anda

Objektif Facebook Ads Yang Anda Perlu Tahu  Terdapat 7 jenis objektif Facebook Ads yang anda perlu tahu. Jika anda mampu menguasai kesemua objektif ini, iklan anda pasti akan berhasil. Berikut kami kongsikan 7 jenis objektif untuk Facebook ads yang anda perlu tahu. Brand Awareness Reach Engagement Traffic Conversion Video Views Lead Generation Di platform Facebook,

Read More »
Business

Apa Yang Anda Perlu Tahu Tentang Akaun Kalau Nak Mulakan Perniagaan

Nak buat bisnes memang senang. Tapi bagaimana nak uruskan bisnes atau perniagaan terutamanya dari segi kewangan? Kalau anda nak tahu, kebanyakan orang yang memulakan perniagaan gagal bertahan dalam tempoh tiga tahun pertama kerana kelemahan pengurusan kewangan dan pengurusan akaun. Setiap perniagaan perlu mempunyai rekod yang baik bagi setiap transaksi perniagaan, pendapatan dan perbelanjaan syarikat. Ia

Read More »
contoh copywriting menggunakan PESTA
Copywriting

Hasilkan Copywriting Berkualiti Dan Convert Dalam 5 Minit

Contoh copywriting yang  boleh anda gunakan untuk tulis copywriting iklan anda SEPANTAS 5 minit.   Sebenarnya ini adalah copywriting formula yang saya sendiri gunakan   Ramai orang mengadu pada saya,   “Tuan Rahim, bila saya nak tulis copywriting, saya tenung skrin komputer, komputer tenung saya balik. 5 minit, 10 minit tak ada idea. Kadang tu

Read More »