Jom Ambil Tahu Perbezaan Antara Branding & Marketing

Jom Ambil Tahu Perbezaan Antara Branding & Marketing

Perkataan branding dan marketing pastinya sudah biasa didengar terutamanya untuk anda yang mempunyai bisnes. Tapi adakah anda benar-benar tahu apakah perbezaan di sebalik dua perkataan hebat ini?

Apa itu Branding?

Branding adalah usaha anda untuk manage expectation pelanggan terhadap brand anda. Ia selalu dibuat untuk pastikan yang jenama anda berbeza daripada orang lain. Menjual brand dibaratkan seperti menjual janji.

“Branding dan Marketing adalah dua perkara yang berbeza. Sekalipun Marketing membawa kerja-kerja branding, Branding tidak membawa proses yang sama dengan Marketing.”

Artikel berkaitan: Beza Branding dengan Marketing

Branding merupakan proses mencipta identiti visual dan persepsi sesuatu syarikat atau produk di dalam minda pelanggan. Ia termasuk logo, warna, slogan, dan jenama yang menggambarkan sesuatu syarikat atau produk.

Matlamat branding adalah untuk mencipta kesetiaan pelanggan dan membangunkan kepercayaan mereka terhadap syarikat atau produk tersebut.

Apa itu Marketing?

Marketing pula adalah aktiviti spesifik yang merangkumi bagaimana, di mana & bila anda promote produk/brand anda kepada target customer yang anda dah identify untuk jual produk anda.

Marketing merupakan proses mempromosikan sesuatu produk atau servis kepada target market. Matlamat marketing adalah untuk meningkatkan jualan dan menarik perhatian pelanggan terhadap produk atau servis yang ditawarkan. Ia termasuk aktiviti seperti pemasaran media sosial, iklan, dan pemasaran luar talian.

Jom Ambil Tahu Perbezaan Antara Branding & Marketing

Branding vs Marketing

Salah satu perbezaan utama antara branding dan marketing adalah fokusnya. Branding memfokuskan pada pembangunan jenama dan persepsi yang positif terhadap syarikat atau produk, manakala marketing memfokuskan pada promosi produk atau servis kepada target market.

Branding menjadi penting kerana ia membantu mencipta kesetiaan pelanggan dan meningkatkan brand value sesuatu syarikat. Marketing pula membantu menarik perhatian pelanggan dan meningkatkan jualan produk atau servis.

Oleh kerana matlamatnya yang berbeza, branding dan marketing juga menggunakan strategi yang berbeza. Dalam branding, strategi yang sering digunakan termasuk pembangunan identiti visual, content marketing, dan relationship marketing. Pada masa yang sama, strategi marketing termasuk iklan, pemasaran media sosial, dan promosi.

Branding juga lebih lama daripada marketing. Ia merupakan proses yang berterusan yang memerlukan masa untuk membangunkan jenama dan persepsi yang positif di kalangan pelanggan.

Manakala marketing adalah aktiviti yang lebih bersifat sementara yang bertujuan untuk mempromosikan produk atau servis kepada pengguna dengan menggunakan strategi dan taktik yang sesuai.

Tujuan marketing adalah untuk menarik perhatian pengguna dan menjadikan mereka tertarik untuk membeli produk atau servis yang ditawarkan. Marketing juga bertujuan untuk membangun dan meningkatkan imej syarikat di mata pengguna, serta untuk mempertahankan hubungan yang baik dengan pelanggan sedia ada.

Jom Ambil Tahu Perbezaan Antara Branding & Marketing

Kesimpulannya branding dan marketing saling berkaitan dan tidak dapat dipisahkan, namun kedua-duanya memiliki tujuan yang berbeza.

Semoga perkongsian kami kali ini sedikit sebanyak memberi manfaat kepada anda

Anda juga boleh follow dan like kami di Facebook dan Instagram kerana kami turut berkongsi maklumat dan content yang menarik untuk anda!

Untuk sebarang soalan atau pendapat, sila kongsikan dengan kami di ruangan komen di bawah.

Untuk baca artikel-artikel berkaitan, sila klik pada pautan di bawah:

1. Kesalahan Dalam Industri Pemasaran Digital

2. Konsep ‘5P’ Dalam Marketing

3. 8 Kebaikan Digital Marketing Pada SME

Share This Article

Dapatkan ebook Million Dollar Kickstart Secara PERCUMA

Kebaikan Dan Keburukan Penggunaan GIF Dalam Design Facebook Ads
Ads

Kebaikan Dan Keburukan Penggunaan GIF Dalam Design Facebook Ads

GIFs, atau Graphics Interchange Format, adalah jenis fail gambar yang boleh digunakan untuk menyampaikan mesej dalam bentuk animasi ringan. Dalam dunia marketing, GIFs sering digunakan …

Read More →
Kelebihan Menggunakan Carousel Ads Dalam Pengiklanan Facebook Anda
Ads

Kelebihan Menggunakan Carousel Ads Dalam Pengiklanan Facebook Anda

Iklan carousel atau carousel ads adalah sejenis iklan yang boleh digunakan pada platform pengiklanan Facebook. Kelebihannya adalah ia membolehkan anda menunjukkan beberapa gambar atau video …

Read More →
Kepentingan Penggunaan 'High Quality Image' Dalam Facebook Ads Anda
Ads

Kepentingan Penggunaan ‘High Quality Image’ Dalam Facebook Ads Anda

Penggunaan imej yang berkualiti tinggi (high quality image) dalam Facebook ads adalah penting kerana ia mampu membantu menarik perhatian audience dan meningkatkan prestasi ads. Imej …

Read More →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You will love to read these

5 Kesalahan Yang Sering Dilakukan Oleh Peniaga Di Media Sosial
Media Sosial

5 Kesalahan Yang Sering Dilakukan Oleh Peniaga Online Di Media Sosial

5 Kesalahan Peniaga Online di Media Sosial Media sosial hari ini bukanlah sekadar platform untuk bersosial semata-mata tetapi ia merupakan cara berkomunikasi serta melakukan promosi mengenai bisnes kepada pelanggan dengan cara yang paling berkesan dan efektif. Media sosial seperti Facebook, Instagram, TikTok, Twitter dan sebagainya merupakan antara platform yang sering digunakan oleh golongan muda termasuklah

Read More »
Marketing Ideas to Start the New Year Right!
Marketing

Marketing Ideas to Start the New Year Right!

As the new year approaches, it’s a great time to reevaluate your marketing strategy and come up with fresh ideas to reach and engage your audience. Here are a few marketing ideas to help you start the new year right. 1. Create a content marketing plan Content marketing is a powerful way to attract and

Read More »
Image of blog banner 3 cara hasilkan copywriting yang menarik
Copywriting

3 Langkah Mudah Hasilkan Copywriting Yang Proven Dan Convert

3 Cara Mudah Tulis Copywriting Yang Berkesan, Menggunakan USP Produk Anda   Ramai yang tanya saya,Tuan Rahim, macam mana nak tulis copywriting yang berkesan tapi paling simple?   Antara teknik copywriting yang selalu saya gunakan dalam menulis copywriting untuk klien-klien saya dan produk-produk saya adalah copywriting gaya John Carlton.   Simple je dia punya framework.

Read More »
Testimony

Strategi Vennea Untuk Bantu Marketing Dalam Niche Umrah

Pengenalan Nur Multazam Travel & Services (NMTS), adalah sebuah syarikat travel Bumiputera yang membantu para jemaah umrah di Sabah 2022. Umrah dari segi bahasa adalah ziarah. Artikel berkaitan: Nur Multazam Travel | Solusi Kembara Anda Peranan utama Vennea adalah untuk mencapai target penyertaan Umrah di Sabah dalam tempoh yang telah ditetapkan. Strategi Kami kongsikan cara-cara

Read More »
Kelebihan Dan Kekurangan Menggunakan 'Stock Image' Dalam Design
Design

Kelebihan Dan Kekurangan Menggunakan ‘Stock Image’ Dalam Design

Imej stok atau lebih dikenali sebagai stock image adalah imej yang telah dibuat atau dikumpulkan terlebih dahulu untuk dijual atau digunakan secara berulang dalam design projek. Ini bermakna imej tersebut boleh digunakan oleh sesiapa sahaja dan dalam pelbagai konteks. Ia adalah pilihan yang popular kerana ia mudah, murah dan cepat untuk diperoleh. Walau bagaimanapun, terdapat

Read More »
Testimony

Bagaimana Vennea Tingkatkan Skala & Jualan Industri Kesihatan Dalam Facebook Marketing?

Pengenalan Eskayvie merupakan syarikat bumiputera yang merupakan peneraju dalam penghasilan suplemen kesihatan.  Artikel berkaitan: Eskayvie lancar kempen Kita Ikhtiar, tingkat imun badan. Peranan utama Vennea adalah untuk merangka beberapa cara pengiklanan yang berbeza dan susunan terbaik dalam setiap iklan untuk dapatkan hasil yang terbaik dan memuaskan. Strategi Gerak kerja 1 – Merancang strategi marketing baru

Read More »