Jom Ambil Tahu Perbezaan Antara Branding & Marketing

Jom Ambil Tahu Perbezaan Antara Branding & Marketing

Perkataan branding dan marketing pastinya sudah biasa didengar terutamanya untuk anda yang mempunyai bisnes. Tapi adakah anda benar-benar tahu apakah perbezaan di sebalik dua perkataan hebat ini?

Apa itu Branding?

Branding adalah usaha anda untuk manage expectation pelanggan terhadap brand anda. Ia selalu dibuat untuk pastikan yang jenama anda berbeza daripada orang lain. Menjual brand dibaratkan seperti menjual janji.

“Branding dan Marketing adalah dua perkara yang berbeza. Sekalipun Marketing membawa kerja-kerja branding, Branding tidak membawa proses yang sama dengan Marketing.”

Artikel berkaitan: Beza Branding dengan Marketing

Branding merupakan proses mencipta identiti visual dan persepsi sesuatu syarikat atau produk di dalam minda pelanggan. Ia termasuk logo, warna, slogan, dan jenama yang menggambarkan sesuatu syarikat atau produk.

Matlamat branding adalah untuk mencipta kesetiaan pelanggan dan membangunkan kepercayaan mereka terhadap syarikat atau produk tersebut.

Apa itu Marketing?

Marketing pula adalah aktiviti spesifik yang merangkumi bagaimana, di mana & bila anda promote produk/brand anda kepada target customer yang anda dah identify untuk jual produk anda.

Marketing merupakan proses mempromosikan sesuatu produk atau servis kepada target market. Matlamat marketing adalah untuk meningkatkan jualan dan menarik perhatian pelanggan terhadap produk atau servis yang ditawarkan. Ia termasuk aktiviti seperti pemasaran media sosial, iklan, dan pemasaran luar talian.

Jom Ambil Tahu Perbezaan Antara Branding & Marketing

Branding vs Marketing

Salah satu perbezaan utama antara branding dan marketing adalah fokusnya. Branding memfokuskan pada pembangunan jenama dan persepsi yang positif terhadap syarikat atau produk, manakala marketing memfokuskan pada promosi produk atau servis kepada target market.

Branding menjadi penting kerana ia membantu mencipta kesetiaan pelanggan dan meningkatkan brand value sesuatu syarikat. Marketing pula membantu menarik perhatian pelanggan dan meningkatkan jualan produk atau servis.

Oleh kerana matlamatnya yang berbeza, branding dan marketing juga menggunakan strategi yang berbeza. Dalam branding, strategi yang sering digunakan termasuk pembangunan identiti visual, content marketing, dan relationship marketing. Pada masa yang sama, strategi marketing termasuk iklan, pemasaran media sosial, dan promosi.

Branding juga lebih lama daripada marketing. Ia merupakan proses yang berterusan yang memerlukan masa untuk membangunkan jenama dan persepsi yang positif di kalangan pelanggan.

Manakala marketing adalah aktiviti yang lebih bersifat sementara yang bertujuan untuk mempromosikan produk atau servis kepada pengguna dengan menggunakan strategi dan taktik yang sesuai.

Tujuan marketing adalah untuk menarik perhatian pengguna dan menjadikan mereka tertarik untuk membeli produk atau servis yang ditawarkan. Marketing juga bertujuan untuk membangun dan meningkatkan imej syarikat di mata pengguna, serta untuk mempertahankan hubungan yang baik dengan pelanggan sedia ada.

Jom Ambil Tahu Perbezaan Antara Branding & Marketing

Kesimpulannya branding dan marketing saling berkaitan dan tidak dapat dipisahkan, namun kedua-duanya memiliki tujuan yang berbeza.

Semoga perkongsian kami kali ini sedikit sebanyak memberi manfaat kepada anda

Anda juga boleh follow dan like kami di Facebook dan Instagram kerana kami turut berkongsi maklumat dan content yang menarik untuk anda!

Untuk sebarang soalan atau pendapat, sila kongsikan dengan kami di ruangan komen di bawah.

Untuk baca artikel-artikel berkaitan, sila klik pada pautan di bawah:

1. Kesalahan Dalam Industri Pemasaran Digital

2. Konsep ‘5P’ Dalam Marketing

3. 8 Kebaikan Digital Marketing Pada SME

Share This Article

Dapatkan ebook Million Dollar Kickstart Secara PERCUMA

Kebaikan Dan Keburukan Penggunaan GIF Dalam Design Facebook Ads
Ads

Kebaikan Dan Keburukan Penggunaan GIF Dalam Design Facebook Ads

GIFs, atau Graphics Interchange Format, adalah jenis fail gambar yang boleh digunakan untuk menyampaikan mesej dalam bentuk animasi ringan. Dalam dunia marketing, GIFs sering digunakan …

Read More →
Kelebihan Menggunakan Carousel Ads Dalam Pengiklanan Facebook Anda
Ads

Kelebihan Menggunakan Carousel Ads Dalam Pengiklanan Facebook Anda

Iklan carousel atau carousel ads adalah sejenis iklan yang boleh digunakan pada platform pengiklanan Facebook. Kelebihannya adalah ia membolehkan anda menunjukkan beberapa gambar atau video …

Read More →
Kepentingan Penggunaan 'High Quality Image' Dalam Facebook Ads Anda
Ads

Kepentingan Penggunaan ‘High Quality Image’ Dalam Facebook Ads Anda

Penggunaan imej yang berkualiti tinggi (high quality image) dalam Facebook ads adalah penting kerana ia mampu membantu menarik perhatian audience dan meningkatkan prestasi ads. Imej …

Read More →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You will love to read these

7 Jenis Objektif Untuk Facebook Ads Anda
FB Ads

7 Jenis Objektif Untuk Facebook Ads Anda

Objektif Facebook Ads Yang Anda Perlu Tahu  Terdapat 7 jenis objektif Facebook Ads yang anda perlu tahu. Jika anda mampu menguasai kesemua objektif ini, iklan anda pasti akan berhasil. Berikut kami kongsikan 7 jenis objektif untuk Facebook ads yang anda perlu tahu. Brand Awareness Reach Engagement Traffic Conversion Video Views Lead Generation Di platform Facebook,

Read More »
Image of Blog Banner - 5 Sebab Media Sosial Penting Untuk Bisnes Anda
Media Sosial

5 Sebab Kenapa Media Sosial Penting Untuk Bisnes Anda

5 Sebab Media Sosial Penting Untuk Bisnes Anda Media sosial kini mempunyai pengaruh yang besar dalam masyarakat kita. Apa yang menarik, terutamanya bagi usahawan dan peniaga adalah ia dapat membantu lebih ramai orang mengenali jenama anda dengan lebih dekat. Ia juga dapat memberitahu kepada orang ramai tentang kewujudan anda di alam maya. Antara platform yang

Read More »
6 Tips Mudah Untuk Upgrade Media Sosial Anda Supaya Tak Sendu
Media Sosial

6 Tips Mudah Untuk Upgrade Media Sosial Anda Supaya Tak Sendu

Media sosial mempunyai banyak kebaikan. Ia merupakan satu rangkaian komunikasi yang dapat menghubungkan pengguna dari serata dunia. Menurut kamus dewan, media adalah alat perantara, komunikasi atau perhubungan, manakala sosial adalah perihal kemasyarakatan dan pergaulan.  Media sosial kini mempunyai pengaruh yang amat besar dalam kehidupan. Penggunaan media sosial kini tidak terhad. Ia bukan sekadar bahan interaksi

Read More »
FB Ads

Bagaimana Nak Analisis Data Untuk Kempen Iklan Dengan Cara Yang Betul

Adakah anda menghadapi masalah untuk baca data kempen iklan anda? Kami percaya ada sesetengah founder dan marketer yang akan terus off iklan yang sedang jalan bila mereka rasa iklan tu tak perform. Kemudian mereka akan buat baru tanpa tahu data mana yang perlu diperbaiki. Sebelum itu, anda kena tahu bila perlu monitor data ini. Bukannya

Read More »
Marketing

7 Cara Mudah Manfaatkan Content Viral Untuk Kempen Marketing Anda

Pada era digital ketika ini, pelbagai cara dilakukan oleh semua orang untuk membangun dan mengembangkan bisnes kerana ia merupakan antara salah satu strategi pemasaran bisnes anda. Ini termasuklah menghasilkan content yang viral. Content viral tidak boleh dipandang sebelah mata dan anda perlu memanfaatkannya. Hal ini kerana masyarakat ketika ini seringkali teruja dengan pelbagai informasi terbaru

Read More »
Featured Image of 6 Perkara Penting Buat Website
Design

6 Perkara Penting Yang Perlu Ada Pada Website Anda

Ramai yang nak buat website sendiri sebab nak jimat kos, tak perlu upah web designer. Tapi selalunya website tu tak mampu untuk bertahan lama.  Semakin lama semakin sendu akibat tiada yang berkunjung . Sebabnya? Cara dan penyusunan yang kurang betul. Kami akan kongsikan 6 perkara penting yang perlu ada kalau anda nak buat website anda

Read More »