6 Strategi Tingkatkan Engagement Di Media Sosial

Semua orang pastinya mempunyai sekurang-kurangnya satu akaun media sosial. Tapi bagaimana untuk anda pastikan setiap posting anda mendapat engagement yang tinggi terutamanya bagi usahawan dan bisnes owner di luar sana.

Apa Itu Engagement

Engagement bermaksud semua bentuk interaksi dari orang lain tentang content yang anda buat di media sosial. Ia bertujuan untuk mengukur sejauh mana ketertarikan pengguna terhadap posting anda.

Semakin banyak interaksi pada content yang anda buat, maka ‘populariti’ yang anda dapat akan semakin meningkat. Hal ini akan mendatangkan kepercayaan kepada brand dan produk anda. Ini akan mendorong orang untuk membeli produk anda.

Berikut kami kongsikan 6 strategi untuk tingkatkan engagement media sosial anda.

Strategi Tingkatkan Engagement

1. Gunakan features di media sosial sehabis baik

Sebagai contoh di Instagram, sehingga kini ini ia dikenali sebagai platform untuk berkongsi gambar dengan beberapa penambahan feature baharu seperti:

  1. Perkongsian video/reels/IGTV
  2. Story
  3. Penggunaan filter di story & feed

Features ini menjadikan Instagram kekal relevan dalam kalangan masyarakat terutamanya golongan muda. Oleh itu, anda perlu bijak menggunakan kesemua features supaya tidak ketinggalan dan sentiasa up-to-date.

2. Bina content yang kreatif & relevan dengan isu semasa

Untuk pastikan content anda sentiasa relevan, pastikan anda faham behaviour audience anda. Anda boleh lihat pada Analytics untuk dapatkan insight. Buat sedikit research tentang jenis content yang mendapat reaction tinggi daripada audience seperti berkaitan tips, behind the scene dan sebagainya.

Anda juga boleh cuba kaitkan posting anda dengan isu semasa atau perkara yang sedang ‘trending’. Percayalah cara ini akan memberi kelainan dalam bisnes anda sekali gus menarik perhatian orang ramai.

3. Konsisten

Sekiranya anda konsisten dalam menghasilkan content di media sosial, ia akan mempengaruhi orang ramai untuk membuktikan akaun media sosial anda aktif dan tak hambar.

“Anda perlu konsisten update post supaya Fans dan Follower anda tahu, anda masih aktif dan  mereka akan ternanti-nanti perkongsian seterusnya daripada anda.”

Artikel berkaitan: 6 Strategi Mudah Untuk Tingkatkan Engagement & Reach Di Facebook (Dan Juga Instagram)

Pelanggan akan ragu-ragu untuk membeli sekiranya melihat posting paling terkini pada akaun anda adalah beberapa bulan yang lepas. Pelanggan akan fikir anda tak serius untuk berniaga di platform tersebut.

Oleh itu, mereka akan kurang yakin untuk berurusan mahupun membeli dengan anda.

4. Berinteraksi dengan pengguna (followers)

Cara paling cepat dan senang adalah dengan engage secara manual dengan comment di posting yang ada tarikan kepada produk anda untuk menunjukkan yang anda aktif.

Anda juga boleh buat giveaway kepada followers anda. Ia secara tidak langsung akan memberi impak positif dalam jangka masa panjang. Anda boleh beri giveaway seperti planner, voucher, produk yang anda jual dan sebagainya.

5. Gunakan platform E-Commerce/Marketplace

Untuk luaskan lagi reach anda kepada prospek, gunakan platform E-commerce/Marketplace seperti Lazada, Shopee, Grab, Zalora dan sebagainya. Melalui platform seperti ini, anda boleh buat tawaran khas sempena special events seperti Ramadhan, Raya Aidilfitri dan sebaganya.

Lebih menarik lagi, audience di platform ini yang akan mencari anda sendiri.

6. Gunakan khidmat influencer

Anda juga boleh gunakan khidmat influencer atau mungkin juga selebriti untuk mempromosikan bisnes anda.

Sebelum ini kami pernah kongsikan tentang bagaimana sosial media Influencer boleh bantu strategi marketing anda. Klik sini untuk baca artikel penuh.

Terima kasih sebab baca sampai habis. Semoga perkongsian kami kali ini sedikit sebanyak akan membantu naikkan engagement di media sosial anda.

Untuk baca artikel-artikel berkaitan, sila klik pada pautan di bawah:

1. 5 Sebab Kenapa Media Sosial Penting Untuk Bisnes Anda

2. 6 Tips Mudah Untuk Upgrade Media Sosial Anda Supaya Tak Sendu

3. Cara Mudah Nak Dapat Idea Buat Content Di Media Sosial

Share This Article

Dapatkan ebook Million Dollar Kickstart Secara PERCUMA

Kebaikan Dan Keburukan Penggunaan GIF Dalam Design Facebook Ads
Ads

Kebaikan Dan Keburukan Penggunaan GIF Dalam Design Facebook Ads

GIFs, atau Graphics Interchange Format, adalah jenis fail gambar yang boleh digunakan untuk menyampaikan mesej dalam bentuk animasi ringan. Dalam dunia marketing, GIFs sering digunakan …

Read More →
Kelebihan Menggunakan Carousel Ads Dalam Pengiklanan Facebook Anda
Ads

Kelebihan Menggunakan Carousel Ads Dalam Pengiklanan Facebook Anda

Iklan carousel atau carousel ads adalah sejenis iklan yang boleh digunakan pada platform pengiklanan Facebook. Kelebihannya adalah ia membolehkan anda menunjukkan beberapa gambar atau video …

Read More →
Kepentingan Penggunaan 'High Quality Image' Dalam Facebook Ads Anda
Ads

Kepentingan Penggunaan ‘High Quality Image’ Dalam Facebook Ads Anda

Penggunaan imej yang berkualiti tinggi (high quality image) dalam Facebook ads adalah penting kerana ia mampu membantu menarik perhatian audience dan meningkatkan prestasi ads. Imej …

Read More →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You will love to read these

5 Cara Tarik Pelanggan Untuk Beli Dengan Anda
Customer

5 Cara Tarik Pelanggan Untuk Beli Dengan Anda

Nak tarik pelanggan untuk membeli atau menggunakan produk/servis anda bukanlah sesuatu yang mudah. Anda memerlukan kemahiran dan ilmu tentang perniagaan. Cara nak tarik pelanggan juga bergantung kepada barang yang anda niagakan. Nampak macam mudah nak tarik pelanggan ni, tetapi sebenarnya ia mungkin sangat sukar dan memakan masa yang lama jika anda tak tahu cara yang

Read More »
Marketing Ideas to Start the New Year Right!
Marketing

Marketing Ideas to Start the New Year Right!

As the new year approaches, it’s a great time to reevaluate your marketing strategy and come up with fresh ideas to reach and engage your audience. Here are a few marketing ideas to help you start the new year right. 1. Create a content marketing plan Content marketing is a powerful way to attract and

Read More »
contoh copywriting menggunakan PESTA
Copywriting

Hasilkan Copywriting Berkualiti Dan Convert Dalam 5 Minit

Contoh copywriting yang  boleh anda gunakan untuk tulis copywriting iklan anda SEPANTAS 5 minit.   Sebenarnya ini adalah copywriting formula yang saya sendiri gunakan   Ramai orang mengadu pada saya,   “Tuan Rahim, bila saya nak tulis copywriting, saya tenung skrin komputer, komputer tenung saya balik. 5 minit, 10 minit tak ada idea. Kadang tu

Read More »
FB Ads

5 Kebaikan Pengiklanan Di Facebook

Facebook merupakan sebuah platform media sosial yang paling popular pada era digital ini dengan bilangan penggunanya seramai 1.7 bilion. Secara harian, pengguna global menghabiskan antara empat hingga lima jam sehari dengan telefon mereka. Di antara semua pengguna di seluruh dunia, aplikasi yang paling popular adalah di platform Facebook. Artikel berkaitan: Apakah Kelebihan Facebook Lebih Dari

Read More »
Peranan Typografi Dalam Design
Design

Peranan Typografi Dalam Design

Typografi merupakan elemen penting dalam reka bentuk visual (graphic design). Ia boleh memberikan identiti kepada sesebuah produk atau servis, serta menambah nilai estetika kepada sesuatu yang dilihat. Dalam dunia reka bentuk (design), typografi boleh digunakan untuk menyampaikan mesej dengan lebih jelas dan tepat. Penggunaan yang betul dapat membantu menyampaikan maklumat dengan lebih mudah kepada pembaca.

Read More »
Cara Mudah Nak Naikkan Jualan Di Media Sosial Anda
Marketing

5 Cara Mudah Nak Naikkan Jualan Di Media Sosial Anda

Media sosial merupakan teknologi berasaskan komputer yang memudahkan perkongsian idea, pemikiran, dan maklumat melalui pembinaan rangkaian maya dan komuniti.   Media sosial yang berasaskan internet ini telah memberikan pengguna komunikasi elektronik yang cepat tentang kandungan seperti maklumat peribadi, dokumen, video, dan foto.   Kebiasaannya, media sosial ini digunakan melalui komputer, tablet, atau telefon pintar melalui

Read More »
×