blog banner kesalahan dalam industri pemasaran digital

Kesalahan Dalam Industri Pemasaran Digital

PERHATIAN buat para usahawan atau bakal usahawan sekalian yang baru nak berjinak jinak dalam dunia pemasaran digital.

 

Amatlah rugi sekiranya anda kehilangan bakal pelanggan hanya disebabkan oleh pemasaran yang salah.

 

Sekarang ni mungkin anda dah belajar macam macam teknik pemasaran digital.

 

Kepala anda mungkin dah penuh dengan segala teknik digital marketing yang ada sekarang ni. 

 

Tapi sayangnya, semua itu hanya sia-sia sahaja jika anda tidak mengikuti cara yang betul dalam industri pemasaran digital ini.

 

Berikut adalah kesalahan dalam industri pemasaran digital marketing :

  1. Bergantung kepada FB semata mata
  2. Tidak kenal pasti target audience
  3. Posting terlalu banyak atau terlalu sedikit

 

1. Bergantung Kepada FB Semata-Mata

Ramai yang selesa dengan menggunakan FB sahaja untuk meluaskan pasaran atau mencari target audience.

 

Tidak kurang juga yang menggunakan FB sebagai platform utama untuk mencari tujuan pasaran.

 

Sekiranya FB disekat dan akaun hilang, apa yang boleh anda buat jika anda hanya meletakkan harapan pada platform FB sahaja?

 

2. Tidak Kenal Pasti Target Audience

image of blog banner what is target market

Nak buat iklan untuk produk tapi masih tak tau siapa sebenar target audience untuk produk anda?

 

Persaingan setiap produk itu sangat sengit. Anda tidak boleh tembak saja siapa audience anda. Kena fahamkan betul-betul sasaran audience yang anda ingin mereka nampak iklan anda dan beli dengan anda.

 

3. Posting Terlalu Banyak Atau Sedikit

Ini yang paling penting sekali dalam industri pemasaran digital marketing.

 

Ramai yang menyangka jika posting banyak-banyak setiap hari akan menaikkan like dan engagement. Sebenarnya, terlalu banyak positn itu hanya membuatkan audience rasa tidak selesa dan posting anda akan nampak macam syok sendiri.

 

Jika posting terlalu sedikit pula, ia juga bahaya.

 

Itu menunjukkan yang anda tidak serius dalam industri anda dan page anda akan jadi sunyi tanpa ada sesiapa yang tau kewujudannya.

 

Jadi, anda perlu lebih fokus dalam menyusun jadual posting anda dan pastikan posting tersebut lebih kepada menceritakan tentang industri anda.

 

Dah ada idea bagaimana nak naikkan engagement page anda?

 

Komen dan berikan pendapat anda.

 

Baca artikel berkaitan :

  1. Pemasaran digital di Malaysia
  2. 5 Strategi Tingkatkan Sale di Facebook
  3. 3 Faktor Penentu Kempen Pemasaran Anda Berjaya Atau Gagal

Share This Article

Dapatkan ebook Million Dollar Kickstart Secara PERCUMA

Kebaikan Dan Keburukan Penggunaan GIF Dalam Design Facebook Ads
Ads

Kebaikan Dan Keburukan Penggunaan GIF Dalam Design Facebook Ads

GIFs, atau Graphics Interchange Format, adalah jenis fail gambar yang boleh digunakan untuk menyampaikan mesej dalam bentuk animasi ringan. Dalam dunia marketing, GIFs sering digunakan …

Read More →
Kelebihan Menggunakan Carousel Ads Dalam Pengiklanan Facebook Anda
Ads

Kelebihan Menggunakan Carousel Ads Dalam Pengiklanan Facebook Anda

Iklan carousel atau carousel ads adalah sejenis iklan yang boleh digunakan pada platform pengiklanan Facebook. Kelebihannya adalah ia membolehkan anda menunjukkan beberapa gambar atau video …

Read More →
Kepentingan Penggunaan 'High Quality Image' Dalam Facebook Ads Anda
Ads

Kepentingan Penggunaan ‘High Quality Image’ Dalam Facebook Ads Anda

Penggunaan imej yang berkualiti tinggi (high quality image) dalam Facebook ads adalah penting kerana ia mampu membantu menarik perhatian audience dan meningkatkan prestasi ads. Imej …

Read More →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You will love to read these

5 Strategi Naikkan Sale Di FB
FB Ads

5 Strategi Untuk Naikkan Sales Facebook Anda

5 Strategi Untuk Naikkan Sales Di Facebook Jika anda pernah cuba untuk naikkan sales di Facebook, anda pasti tahu yang ia adalah satu perkara yang sangat mencabar kesabaran anda. Ini adalah kerana, di dalam Ads Manager, terdapat lebih dari 10 jenis objektif pilihan untuk beriklan. Tersilap pilih objektif, maka hilanglah bajet iklan anda dan impian

Read More »
Copywriting Untuk Close Sales
Copywriting

Elemen Penting Dalam Copywriting Untuk Close Sales

Copywriting adalah seni, proses atau kegiatan menulis yang bertujuan untuk pembaca melakukan suatu respons, tindakan, atau keputusan yang diharapkan. Tapi, macam mana nak tulis copywriting menarik yang boleh bantu anda untuk close sales? Dalam artikel kali ini, kami akan kongsikan 5 elemen penting dalam copywriting untuk close sales. 1. Headline Seperti yang kita tahu, headline

Read More »
Apa itu customer lifetime value
Customer

Apa Itu Customer Lifetime Value Dan Seberapa Penting Bagi Business Anda?

Anda pernah dengar tak tentang customer lifetime value?   CLV adalah anggaran keuntungan yang anda akan dapat pada masa hadapan dengan pelanggan. Ia juga boleh di definisikan sebagai nilai kewangan yang syarikat anda akan dapat dari pelanggan.   Apa Pentingnya Customer Lifetime Value? Dengan CLV, anda dapat kategorikan pelanggan anda berdasarkan nilai yang mereka bawa. Anda lebih

Read More »
FB Ads

Bagaimana Nak Analisis Data Untuk Kempen Iklan Dengan Cara Yang Betul

Adakah anda menghadapi masalah untuk baca data kempen iklan anda? Kami percaya ada sesetengah founder dan marketer yang akan terus off iklan yang sedang jalan bila mereka rasa iklan tu tak perform. Kemudian mereka akan buat baru tanpa tahu data mana yang perlu diperbaiki. Sebelum itu, anda kena tahu bila perlu monitor data ini. Bukannya

Read More »
Website

Bagaimana Website Berfungsi Untuk Sesebuah Bisnes?

Ramai yang masih tidak sedar akan kepentingan laman web atau juga dipanggil website untuk diaplikasikan dalam perniagaan. Ia diibaratkan seperti sebuah nama, brand dan platform yang dapat memperkenalkan perniagaan anda secara online dengan lebih meluas dan bersistematik. Terdapat pelbagai kelebihan sekiranya anda memiliki website untuk bisnes anda.  Website diibaratkan seperti sebuah buku interaktif yang sentiasa

Read More »
Design

5 Design Trends Yang Boleh Ubah Strategi Marketing Anda

Design trend yang menarik akan dapat meningkatkan identiti dan strategi marketing anda. Tujuannya adalah untuk memberikan maklumat, menyampaikan mesej atau meyakinkan audiens melalui gabungan imej, warna dan bentuk. Dalam artikel ini, kami telah senaraikan 5 design trends yang boleh ubah strategi marketing anda! 1. Jadikan data lebih menarik & eye catching Audiens lebih cenderung untuk

Read More »