blog banner kesalahan dalam industri pemasaran digital

Kesalahan Dalam Industri Pemasaran Digital

PERHATIAN buat para usahawan atau bakal usahawan sekalian yang baru nak berjinak jinak dalam dunia pemasaran digital.

 

Amatlah rugi sekiranya anda kehilangan bakal pelanggan hanya disebabkan oleh pemasaran yang salah.

 

Sekarang ni mungkin anda dah belajar macam macam teknik pemasaran digital.

 

Kepala anda mungkin dah penuh dengan segala teknik digital marketing yang ada sekarang ni. 

 

Tapi sayangnya, semua itu hanya sia-sia sahaja jika anda tidak mengikuti cara yang betul dalam industri pemasaran digital ini.

 

Berikut adalah kesalahan dalam industri pemasaran digital marketing :

  1. Bergantung kepada FB semata mata
  2. Tidak kenal pasti target audience
  3. Posting terlalu banyak atau terlalu sedikit

 

1. Bergantung Kepada FB Semata-Mata

Ramai yang selesa dengan menggunakan FB sahaja untuk meluaskan pasaran atau mencari target audience.

 

Tidak kurang juga yang menggunakan FB sebagai platform utama untuk mencari tujuan pasaran.

 

Sekiranya FB disekat dan akaun hilang, apa yang boleh anda buat jika anda hanya meletakkan harapan pada platform FB sahaja?

 

2. Tidak Kenal Pasti Target Audience

image of blog banner what is target market

Nak buat iklan untuk produk tapi masih tak tau siapa sebenar target audience untuk produk anda?

 

Persaingan setiap produk itu sangat sengit. Anda tidak boleh tembak saja siapa audience anda. Kena fahamkan betul-betul sasaran audience yang anda ingin mereka nampak iklan anda dan beli dengan anda.

 

3. Posting Terlalu Banyak Atau Sedikit

Ini yang paling penting sekali dalam industri pemasaran digital marketing.

 

Ramai yang menyangka jika posting banyak-banyak setiap hari akan menaikkan like dan engagement. Sebenarnya, terlalu banyak positn itu hanya membuatkan audience rasa tidak selesa dan posting anda akan nampak macam syok sendiri.

 

Jika posting terlalu sedikit pula, ia juga bahaya.

 

Itu menunjukkan yang anda tidak serius dalam industri anda dan page anda akan jadi sunyi tanpa ada sesiapa yang tau kewujudannya.

 

Jadi, anda perlu lebih fokus dalam menyusun jadual posting anda dan pastikan posting tersebut lebih kepada menceritakan tentang industri anda.

 

Dah ada idea bagaimana nak naikkan engagement page anda?

 

Komen dan berikan pendapat anda.

 

Baca artikel berkaitan :

  1. Pemasaran digital di Malaysia
  2. 5 Strategi Tingkatkan Sale di Facebook
  3. 3 Faktor Penentu Kempen Pemasaran Anda Berjaya Atau Gagal

Share This Article

Dapatkan ebook Million Dollar Kickstart Secara PERCUMA

Kebaikan Dan Keburukan Penggunaan GIF Dalam Design Facebook Ads
Ads

Kebaikan Dan Keburukan Penggunaan GIF Dalam Design Facebook Ads

GIFs, atau Graphics Interchange Format, adalah jenis fail gambar yang boleh digunakan untuk menyampaikan mesej dalam bentuk animasi ringan. Dalam dunia marketing, GIFs sering digunakan …

Read More →
Kelebihan Menggunakan Carousel Ads Dalam Pengiklanan Facebook Anda
Ads

Kelebihan Menggunakan Carousel Ads Dalam Pengiklanan Facebook Anda

Iklan carousel atau carousel ads adalah sejenis iklan yang boleh digunakan pada platform pengiklanan Facebook. Kelebihannya adalah ia membolehkan anda menunjukkan beberapa gambar atau video …

Read More →
Kepentingan Penggunaan 'High Quality Image' Dalam Facebook Ads Anda
Ads

Kepentingan Penggunaan ‘High Quality Image’ Dalam Facebook Ads Anda

Penggunaan imej yang berkualiti tinggi (high quality image) dalam Facebook ads adalah penting kerana ia mampu membantu menarik perhatian audience dan meningkatkan prestasi ads. Imej …

Read More →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You will love to read these

Website

Bagaimana Website Berfungsi Untuk Sesebuah Bisnes?

Ramai yang masih tidak sedar akan kepentingan laman web atau juga dipanggil website untuk diaplikasikan dalam perniagaan. Ia diibaratkan seperti sebuah nama, brand dan platform yang dapat memperkenalkan perniagaan anda secara online dengan lebih meluas dan bersistematik. Terdapat pelbagai kelebihan sekiranya anda memiliki website untuk bisnes anda.  Website diibaratkan seperti sebuah buku interaktif yang sentiasa

Read More »
contoh copywriting menggunakan PESTA
Copywriting

Hasilkan Copywriting Berkualiti Dan Convert Dalam 5 Minit

Contoh copywriting yang  boleh anda gunakan untuk tulis copywriting iklan anda SEPANTAS 5 minit.   Sebenarnya ini adalah copywriting formula yang saya sendiri gunakan   Ramai orang mengadu pada saya,   “Tuan Rahim, bila saya nak tulis copywriting, saya tenung skrin komputer, komputer tenung saya balik. 5 minit, 10 minit tak ada idea. Kadang tu

Read More »
Business

3 Top Leadership Skills Setiap Leader Kena Amalkan

Leadership skills atau kemahiran kepimpinan boleh membantu anda dalam semua aspek kerjaya anda, bermula daripada memohon pekerjaan sehinggalah mencari perubahan dalam kerjaya. Fungsi seorang leader atau pemimpin adalah untuk membimbing team mencapai tujuan perniagaan, atau tujuan team itu sendiri. Dalam artikel kali ini, kami akan kongsikan 3 Top Leadership Skill yang perlu ada pada seorang

Read More »
Marketing

7 Perkara Yang Anda Perlu Elakkan Dalam Marketing

Elakkan 7 Perkara Ini Dalam Marketing Menceburi dunia perniagaan bukanlah sesuatu yang mudah. Ia melibatkan banyak cabaran mental dan juga fizikal. Untuk berjaya dalam dunia perniagaan, sangat penting bagi usahawan atau pemilik bisnes untuk mempunyai ilmu pengetahuan marketing. Sebagai seorang pemilik bisnes, anda perlu melakukan persediaan yang rapi. Ini untuk memastikan hala tuju anda tidak

Read More »
5 Cara Tarik Pelanggan Untuk Beli Dengan Anda
Customer

5 Cara Tarik Pelanggan Untuk Beli Dengan Anda

Nak tarik pelanggan untuk membeli atau menggunakan produk/servis anda bukanlah sesuatu yang mudah. Anda memerlukan kemahiran dan ilmu tentang perniagaan. Cara nak tarik pelanggan juga bergantung kepada barang yang anda niagakan. Nampak macam mudah nak tarik pelanggan ni, tetapi sebenarnya ia mungkin sangat sukar dan memakan masa yang lama jika anda tak tahu cara yang

Read More »
Website

5 Sebab Kenapa Laman Web Penting Dalam Digital Marketing

Laman web sering disebut-sebut sebagai holy grail kepada digital marketing. Hampir semua perniagaan dinasihatkan untuk memiliki laman web agar strategi pemasaran digital atau digital marketing anda semakin efektif.  Namun, pasti anda tertanya-tanya adakah digital marketing tidak boleh dilakukan tanpa laman web?  Laman web atau juga dipanggil website merupakan interaksi pertama yang anda miliki dengan prospek

Read More »