cara nak berhenti kerja

[BM] Berhenti Kerja Untuk Berniaga

Adakah anda salah seorang yang nak berhenti kerja untuk berniaga?

Jangan risau, anda bukan keseorangan.

Ramai sebenarnya yang macam anda. Atas sebab yang pelbagai, dan ada beberapa persamaan.

Sudah bersedia berhenti kerja untuk berniaga?

Ada yang berjaya, pendapatan 3 kali ganda dari gaji. Untung bisnes tiada had atau limit seperti gaji bekerja.

Anda pun tiba-tiba naik semangat untuk hantar surat “berhenti kerja”.

Namun, tak dinafikan, ramai juga yang langgar dinding, modal berniaga yang dikumpul dari duit gaji selama bertahun-tahun – hangus terbakar.

Biasalah kan, tiada bisnes yang tiada risiko. Anda pun berfikir beratus kali, nak berhenti kerja untuk berniaga ke tidak.

Baiklah, saya cuba untuk berkongsi benda kritikal yang anda perlu lakukan sebelum membuat keputusan muktamad untul berhenti kerja dan berniaga full-time.

Nasihat ini saya kutip dari mentor bisnes saya, dan juga berdasarkan pengalaman orang lain.

1. Buat Simpanan Berdisiplin Dari Gaji Anda

Anda kena menghadapi realiti, full-time bisnes sangat bergantung kepada usaha anda.

Rasa tawakkal (perasaan berserah dan mengharap pada Tuhan Pemberi Rezeki) anda akan lebih tinggi, kerana anda tidak lagi selesa menunggu gaji hujung bulan.

Jika makan gaji, usaha 50% atau 100%, anda tetap dapat gaji hujung bulan.

Vennea Marketing

Simpan duit cukup-cukup sebelum berhenti kerja untuk bisnes.

Bila anda berbisnes, realitinya ada naik dan turun.

Apatah lagi, masa awal-awal bermula bisnes. Untuk mental anda betul-betul bersedia, anda perlu bayangkan, anda bakal tiada ada gaji selama 6 bulan.

Jadi, disarankan anda untuk membuat simpanan 12 bulan gaji. Jika gaji anda RM2000 sebulan, dinasihatkan untuk anda kumpul RM2000 x 12 = RM24,000. (atau juga nak lebih selamat, 24 bulan gaji). Ini penting sebagai back-up plan anda, kerana jika bisnes anda tidak menjadi, atau musibah menimpa, anda masih punyai masa dan kewangan sementara mencari kerja baru atau memulakan bisnes yang lain pula.

2. Niat, Visi, Misi, Objektif Biar Jelas.


Luruskan balik niat. Lihat balik apa sebab-sebab utama anda nak BERHENTI KERJA UNTUK BISNES.

Bukan kerana nak berlagak atau supaya anda boleh cakap dengan rakan anda:

“Aku dah pecat bos aku!”

Bukan, bukan sebab itu.

Anda ingin mengubah kehidupan anda, untuk mencapai tahap yang lebih baik.

Bertindak Sekarang : Ambil sebatang pen dan sehelai kertas A4. (bukan ofis punya okay)
Senaraikan sebab-sebab utama kenapa anda nak berhenti kerja.

Kemudian, senaraikan apa visi, misi dan objektif bisnes yang anda nak run ni?

Adakah semata aktiviti cari duit? Nak buat produk sendiri? Nak ada syarikat yang berjaya?

Apa yang anda nak untuk bisnes anda 5 tahun akan datang?

Percayalah, selagi anda tak tulis dan lihat dengan kepala sendiri, anda akan blur di saat anda cuba memulakan bisnes nanti.

3. Berhenti Kerja, Baru Mula Bisnes – Bahaya!

Ini kisah benar dari mentor bisnes saya sendiri.

Seorang pegawai bank yang telah bekerja selama 30 tahun, dalam keadaan tidak berapa suka dengan bos dia. Tapi nak buat bagaimana, sabar je lah kan.

Akhirnya, dia berhenti kerja dan mempunyai simpanan sebanyak RM200,000. Modal itu digunakan untuk membuka restoran.

Sayang, bisnes restoran merudum dan kurang berjaya. RM200k tu?

Burn.

Banyak pengajaran yang boleh diambil dari kisah benar ini, namun saya fokuskan, buat bisnes part-time dahulu.

Ambil pengalaman dan lihat bagaimana anda uruskan masa, marketing, ambil stok, pos barang.

Orang kampung saya panggil “ambil feel” dulu.

Jika sudah sampai masa anda berhenti kerja nanti, anda teruskan sahaja apa yang anda telah buat.

Malah mungkin anda sudah tersusun strategi bila anda ada masa lebih untuk full-time bisnes nanti.

4. Ambil Cuti Sebelum Berhenti

Vennea Marketing
Eh kenapa pula?

Aku nak berhenti kerja untuk berniaga, kenapa nak ambil cuti pula?

Haaa, relaks. Anda kena lihat semua jenis outcome possibilities.

Awal-awal, ambil cuti dengan gaji, lepas tu ambil cuti panjang sikit, tanpa gaji.

Supaya anda ada peluang untuk fokus 100% pada bisnes. Bayangkan anda ‘dah berhenti kerja’.

Kita akan nampak, bagaimana perkembangan bisnes kita selepas kita habis cuti.

Masa kita part-time, bagaimana perkembangannya. Masa kita ala-ala fulltime (dengan ambil cuti), bagaimana perkembangannya.

Sama atau berbeza?

Kadang-kadang, ada yang bila buat fulltime, bisnes dia makin merudum.

Pelik kan? Ada juga yang tiada perubahan.

Jika, bila anda cuba buat fulltime (dengan ambil cuti), bisnes makin maju, maka ia petanda yang baik.

5. Cari Mentor & Belajar Ilmu Bisnes Yang Sesuai Dengan Situasi Anda

Vennea Marketing
Shortcut dalam bisnes ialah mendapat mentor atau guru bisnes.

Mereka ni dah bertahun-tahun naik dan jatuh, dah macam-macam jalan, long cut, short cut, semua mereka dah bereksperimen.

Kita dapat potong masa eksperimen sendiri, dan belajar terus dari hasil yang mereka hempas pulas dah dapat.

Jika selepas belajar, anda ikut, dan anda gagal, itulah pengalaman yang akan mengajar anda.

Realiti orang berbisnes, mereka akan nampak sangat banyak peluang nanti.

Wah, cara ni boleh buat duit 4 angka. Wah cara ni boleh buat duit sambil goyang kaki.

Wah, mamat ni buat 6 angka, apa dia buat tu?

Saya ulang sekali lagi, anda akan tersilau dengan banyak peluang. Dengan berguru, bisnes anda lebih fokus.

Jika tidak, kita buat ini, kita buat itu. Akhirnya, apa pun tak dapat. Bazir masa saja.

Setiap kali kita ada masa luang, mungkin setiap hari luangkan 30minit ke 60minit untuk belajar bisnes dengan pembacaan atau tonton video di youtube.

Hujung minggu, ambil peluang untuk hadir mana-mana seminar bisnes yang berkaitan dan sesuai dengan situasi dan kefahaman anda sekarang. Pergi yang percuma dan berbayar jika berbaloi.

Jangan takut buat pelaburan ilmu. Lebih baik melabur untuk yuran kepandaian dari membayar cukai kebodohan kelak.

Sesi group coaching bersama mentor bisnes saya, Tuan Faisal Abdullah.

Tips Bonus : Bagaimana Anda Nak Bermula Sekarang?

Katalah, anda sekarang memang sudah pasang niat berhenti kerja untuk berniaga. Tapi, anda lost, blur dan confused.

Anda tak tahu nak bermula dari mana.
Apa langkah pertama yang perlu diambil?
Apa peluang perniagaan yang patut aku pilih?
Mungkin produk ada, tapi ilmu pemasaran tiada.
Atau mungkin anda pernah cuba-cuba ikut cara orang untuk meniaga secara online, buat affiliate, tapi tak jadi. Mungkin tak kena cara.

Atau anda takut nak bermula. Antara masalah atau penghalang :

Saya tiada modal lah, nak bisnes kena ada modal banyak.

Ssaya tiada ilmu bisnes, tak pandai nak pasarkan produk.
Saya tiada produk.

Mari saya bantu “push” anda agar anda berani mengambil langkah pertama.

Atau jika anda sudah sesat setelah ambil langkah pertama, biar saya bantu “push” anda lagi untuk langkah kedua.

Saya ada hasilkan satu panduan, khas untuk orang yang nak memulakan perniagaan internet dari kosong secara part-time, walaupun tanpa modal, tanpa kedai.

Kenapa perniagaan internet? Kerana ia adalah latihan paling mudah, menjimatkan masa, boleh buat di mana-mana, janji ada internet dan laptop/smartphone.

 

Baca artikel berkaitan :

6 Cara Terbaik Untuk Anda Berhenti Kerja

Perbezaan Enterprise Dan Sdn Bhd

Share This Article

Dapatkan ebook Million Dollar Kickstart Secara PERCUMA

5 Cara Tarik Pelanggan Untuk Beli Dengan Anda
Customer

5 Cara Tarik Pelanggan Untuk Beli Dengan Anda

Nak tarik pelanggan untuk membeli atau menggunakan produk/servis anda bukanlah sesuatu yang mudah. Anda memerlukan kemahiran dan ilmu tentang perniagaan. Cara nak tarik pelanggan juga …

Read More →
Rahsia Nak Customer Repeat Order
Customer

Rahsia Nak Customer Repeat Order

Sebagai pemilik bisnes, anda perlu fikir cara bagaimana nak customer repeat order daripada anda sehinggakan anda dah tak perlu lagi susah-susah nak cari new customer. …

Read More →
Pentingnya Kepuasan Pelanggan Untuk Bisnes Anda
Customer

Pentingnya Kepuasan Pelanggan Untuk Bisnes Anda

Kepuasan pelanggan dalam sesebuah bisnes adalah sangat penting untuk memastikan sales dan keuntungan anda sentiasa konsisten. Kepuasan pelanggan merujuk kepada kualiti pengalaman yang dialami oleh …

Read More →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You will love to read these

Marketing

4 Manfaat Inbound Marketing

Inbound Marketing adalah teknik marketing untuk menarik pelanggan serta mengenali produk dan servis melalui beberapa kaedah seperti content marketing, penggunaan media sosial, Search Engine Optimization (SEO) dan penjenamaan produk/servis. “Jika ia dilakukan dengan betul, ia akan berfungsi seakan-akan magnet di mana pengguna dan produk saling tarik-menarik antara satu sama lain.” Artikel berkaitan: Apa itu “Inbound Marketing”? Jadi

Read More »
5 Cara Tarik Pelanggan Untuk Beli Dengan Anda
Customer

5 Cara Tarik Pelanggan Untuk Beli Dengan Anda

Nak tarik pelanggan untuk membeli atau menggunakan produk/servis anda bukanlah sesuatu yang mudah. Anda memerlukan kemahiran dan ilmu tentang perniagaan. Cara nak tarik pelanggan juga bergantung kepada barang yang anda niagakan. Nampak macam mudah nak tarik pelanggan ni, tetapi sebenarnya ia mungkin sangat sukar dan memakan masa yang lama jika anda tak tahu cara yang

Read More »
Testimony

Bagaimana Vennea Tingkatkan Skala & Jualan Industri Kesihatan Dalam Facebook Marketing?

Pengenalan Eskayvie merupakan syarikat bumiputera yang merupakan peneraju dalam penghasilan suplemen kesihatan.  Artikel berkaitan: Eskayvie lancar kempen Kita Ikhtiar, tingkat imun badan. Peranan utama Vennea adalah untuk merangka beberapa cara pengiklanan yang berbeza dan susunan terbaik dalam setiap iklan untuk dapatkan hasil yang terbaik dan memuaskan. Strategi Gerak kerja 1 – Merancang strategi marketing baru

Read More »
Media Sosial

6 Rahsia Nak Dapat Idea Buat Content Di Media Sosial

Perkara yang paling mahal dalam sesebuah content adalah idea. Anda perlu tahu bahawa untuk mendapatkan sesebuah content media sosial yang menarik dan engaging bukanlah sesuatu yang mudah. Ini kerana, sudah ramai pengguna dan juga pesaing di media sosial yang sudah semakin bijak dan pandai menghasilkan content yang engaging untuk mempromosikan produk, jenama mahupun perniagaan mereka. 

Read More »
Marketing

7 Perkara Yang Anda Perlu Elakkan Dalam Marketing

Elakkan 7 Perkara Ini Dalam Marketing Menceburi dunia perniagaan bukanlah sesuatu yang mudah. Ia melibatkan banyak cabaran mental dan juga fizikal. Untuk berjaya dalam dunia perniagaan, sangat penting bagi usahawan atau pemilik bisnes untuk mempunyai ilmu pengetahuan marketing. Sebagai seorang pemilik bisnes, anda perlu melakukan persediaan yang rapi. Ini untuk memastikan hala tuju anda tidak

Read More »
Perbezaan Facebook Ads dan Google Ads Yang Masih Ramai Tak Tahu
Ads

Perbezaan Facebook Ads dan Google Ads Yang Masih Ramai Tak Tahu

Facebook merupakan salah satu media sosial yang paling banyak digunakan di dunia. Facebook Ads atau FB Ads adalah salah satu platform marketing yang berbayar. Ia adalah tools periklanan yang dimiliki oleh Facebook yang digunakan untuk mempromosikan pelbagai jenis produk di media sosial seperti Facebook dan Instagram dengan berbagai latar belakang pengguna yang berbeza. Manakala Google

Read More »
×