Dropship vs Affiliate

Ramai sebenarnya daripada kita yang memiliki modal kecil tetapi tak sabar nak buat bisnes dan tak sabar nak pegang gelaran founder. 

Dalam artikel kali ini kami akan kongsikan 2 cara untuk buat bisnes tanpa perlukan modal. 

1. Dropship 

Dropship adalah satu model bisnes yang mana kita tak perlu memegang produk dan uruskan penghantaran. Semuanya dilakukan oleh pembekal. Konsep dropship juga boleh dipanggil sebagai teknik jana wang tanpa modal. Secara ringkasannya:

  • Anda perlu cari pembekal sebagai bekalan barang yang anda nak jual. Deal dengan mereka dan beritahu anda nak jadi dropship.
  • Lepas dah dapat pembekal barang yang anda nak jual, senaraikan barang tersebut dalam marketplace seperti Shopee, Lazada dan sebagainya. Kalau anda nak post di group Facebook pun boleh. Walau bagaimanapun, anda sebagai penjual hendaklah sentiasa menjaga etika ketika promosi.
  • Sekiranya ada jualan berlaku, anda perlu hubungi pembekal supaya mereka hantar produk kepada customer. Pastikan pembekal hantar barang pada client atas nama kita sendiri. Jangan lupa untuk minta tracking number untuk dihantar kepada customer.

2. Affiliate

Affiliate marketing merupakan satu sistem pemasaran menggunakan komisen. Ia lebih mudah daripada bisnes online yang lain. Ini kerana anda hanya perlu mempromosikan produk ataupun website sahaja. 

Jika anda berjaya untuk bawa orang untuk klik website pemilik produk melalui anda, kita akan dibayar mengikut setiap klik yang kita perolehi. Lebih mudah lagi, jika mereka membeli, anda akan mendapat komisyen daripada syarikat tersebut.

Semakin banyak pengunjung yang datang melalui link anda, maka semakin besar peluang terjadinya penjualan. dan komisen jualan itu menjadi milik anda.

Artikel berkaitan: Apa itu Affiliate Marketing?

Semoga perkongsian ini bermanfaat untuk anda yang dah tak sabar-sabar nak buat bisnes sendiri dan pegang gelaran founder. 

Untuk baca artikel-artikel berkaitan, sila klik pada pautan di bawah:

1. 5 Strategi Untuk Naikkan Sales Facebook Anda

2. 6 Rahsia Untuk Cipta Brand Awareness Bisnes Anda

3. 4 Rahsia Menjual Di Media Sosial Tanpa Sebarang Modal

Share This Article

Dapatkan ebook Million Dollar Kickstart Secara PERCUMA

Ads

5 Online Tools Yang Akan Memudahkan Kerja Google Ads Anda

Google Ads merupakan pengiklanan berbayar di platfom Google seperti YouTube, Google Search Page, dan banyak lagi. Berikut kami senaraikan 5 online tools yang akan memudahkan …

Read More →
Design

5 Design Trends Yang Boleh Ubah Strategi Marketing Anda

Design trend yang menarik akan dapat meningkatkan identiti dan strategi marketing anda. Tujuannya adalah untuk memberikan maklumat, menyampaikan mesej atau meyakinkan audiens melalui gabungan imej, …

Read More →
Business

3 Top Leadership Skills Setiap Leader Kena Amalkan

Leadership skills atau kemahiran kepimpinan boleh membantu anda dalam semua aspek kerjaya anda, bermula daripada memohon pekerjaan sehinggalah mencari perubahan dalam kerjaya. Fungsi seorang leader …

Read More →

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You will love to read these

Rahsia Menjual Di Media Sosial Tanpa Sebarang Modal
Business

4 Rahsia Menjual Di Media Sosial Tanpa Sebarang Modal

Penggunaan Media Sosial  Menurut kajian, penggunaan media sosial dalam kalangan rakyat Malaysia purata lima jam empat puluh tujuh minit sehari di media sosial.    Pandemik COVID-19 membawa amalan baharu secara dalam talian dalam kehidupan dan aktiviti masyakarat apabila Malaysia merekodkan 28 juta pengguna media sosial atau 86 peratus daripada penduduk negara ini.   Sumber dari

Read More »
Image of blog banner 3 cara hasilkan copywriting yang menarik
Copywriting

3 Langkah Mudah Hasilkan Copywriting Yang Proven Dan Convert

3 Cara Mudah Tulis Copywriting Yang Berkesan, Menggunakan USP Produk Anda   Ramai yang tanya saya,Tuan Rahim, macam mana nak tulis copywriting yang berkesan tapi paling simple?   Antara teknik copywriting yang selalu saya gunakan dalam menulis copywriting untuk klien-klien saya dan produk-produk saya adalah copywriting gaya John Carlton.   Simple je dia punya framework.

Read More »
FB Ads

7 Bahan Utama Untuk Hasilkan Facebook Ads Yang Lebih Converting

Cara buat Facebook Ads sangat penting bagi memastikan ads ataupun iklan yang anda buat dapat capai audiens yang lebih berkualiti. Penggunaan Facebook Ads dalam perniagaan merupakan satu peluang yang sangat besar bagi mereka yang bergelar usahawan dalam mencari target pemasaran dan sasaran audiens yang lebih sesuai dan tepat. Dalam era teknologi sekarang di mana media

Read More »
Customer

Pelanggan Adalah Aset Kepada Perniagaan Anda

Keuntungan sesebuah syarikat itu datangnya daripada pelanggan. Kalau anda boleh menjaga pelanggan anda, perniagaan anda pasti boleh maju berkembang dan lebih banyak sales mahupun keuntungan yang anda boleh dapat. Dalam artikel kali ini, kami akan kongsikan kepada anda kepentingan pelanggan kepada perniagaan dan cara menghargai pelanggan anda.  1. Bersikap profesional ketika menghadapi masalah Anda perlu menunjukkan

Read More »
Business

Apa Yang Anda Perlu Tahu Tentang Akaun Kalau Nak Mulakan Perniagaan

Nak buat bisnes memang senang. Tapi bagaimana nak uruskan bisnes atau perniagaan terutamanya dari segi kewangan? Kalau anda nak tahu, kebanyakan orang yang memulakan perniagaan gagal bertahan dalam tempoh tiga tahun pertama kerana kelemahan pengurusan kewangan dan pengurusan akaun. Setiap perniagaan perlu mempunyai rekod yang baik bagi setiap transaksi perniagaan, pendapatan dan perbelanjaan syarikat. Ia

Read More »
blog banner kesalahan dalam industri pemasaran digital
Business

Kesalahan Dalam Industri Pemasaran Digital

PERHATIAN buat para usahawan atau bakal usahawan sekalian yang baru nak berjinak jinak dalam dunia pemasaran digital.   Amatlah rugi sekiranya anda kehilangan bakal pelanggan hanya disebabkan oleh pemasaran yang salah.   Sekarang ni mungkin anda dah belajar macam macam teknik pemasaran digital.   Kepala anda mungkin dah penuh dengan segala teknik digital marketing yang

Read More »
×