Facebook Ads: 3 Struktur Yang Anda Perlu Tahu Sebelum Buat Ads

Kami pasti masih ramai lagi yang tidak tahu bagaimana struktur Facebook ads boleh membantu convert lebih banyak trafik kepada jualan dan membina jenama anda pada jangka masa panjang. Melalui artikel ini, kami akan kongsikan kepada anda 3 struktur yang anda perlu tahu sebelum menjalankan Facebook ads. 


Untuk pengetahuan, Facebook ads adalah salah satu platform marketing yang berbayar. Facebook adalah sebuah platform media sosial terbesar di dunia. Dengan jumlah advertising audience sebanyak 2.14 bilion, tidak hairanlah bahawa Facebook ads adalah salah satu cara yang paling berkuasa dan digunakan secara meluas di seluruh dunia.

Facebook ads berkebolehan untuk memberi anda kebebasan untuk menulis dengan gaya tersendiri. Selain itu, dengan Facebook ads juga, anda boleh target kepada orang yang anda inginkan untuk mengikut produk atau perkhidmatan anda. 

Artikel berkaitan: Rahsia Struktur FB Ads Yang Wajib Anda Tahu!

Seperti yang anda sedia maklum, sesiapa sahaja boleh membuat posting di halaman Facebook mereka secara percuma. Namun anda tidak akan tahu siapa dan berapa ramai yang akan melihat posting anda. 

Disebabkan itu, Facebook ads membolehkan anda untuk menyasarkan demografi tertentu dan anda dapat menetapkan audiens khusus atau seluas yang anda mahukan.

Facebook ads terdiri daripada pelbagai format. Anda juga boleh menentukan jumlah yang anda ingin belanjakan, termasuk:

  1. Jumlah keseluruhan
  2. Daily budget
  3. Cost Per Result 

Anda boleh menentukan cara pihak Facebook akan caj anda, iaitu seperti dicaj mengikut bilangan paparan atau klik. Anda mempunyai pilihan yang berbeza bergantung pada matlamat yang anda tetapkan untuk ads anda.

Sebelum memulakan Facebook ads, penting untuk anda faham tentang beberapa perkara asas terlebih dahulu. Salah satunya adalah berkenaan struktur ads itu sendiri. Struktur Facebook Ads terdiri daripada 3 asas iaitu Campaign, Adset dan Ads. 

3 perkara ini adalah penting untuk anda capai matlamat ads anda. Ads berada dalam Adset, dan Adset berada dalam Campaign.

1. Campaign (Goal)

Ini adalah peringkat pertama dari Facebook ads. Tujuan campaign adalah untuk mengoptimumkan ads anda kepada sekelompok orang dengan kebiasaan tertentu. Adakah tujuan ads anda untuk audiens datang ke website? Atau anda ingin mencari orang yang suka menonton video? Semua ini ditentukan dalam proses campaign ini.


Contoh matlamat campaign adalah untuk mendorong trafik ke website, apps install atau page likes.

2. Adset (Targeting)

Adset memberitahu cara ads anda disiarkan. Di peringkat adset, anda boleh tetapkan atau setting beberapa perkara seperti:

  1. Audience 

Anda boleh pilih untuk pastikan ads anda keluar kepada sasaran audiens yang anda inginkan berdasarkan beberapa kriteria seperti lokasi, tempat tinggal, umur, jantina, dan minat mereka.

Lokasi: 

Pilih satu atau beberapa lokasi dengan pelbagai saiz. Sasarkan audiens yang tinggal di sana atau pergi ke lokasi itu

Umur:

Sasarkan kumpulan umur tertentu

Jantina: 

Lelaki, wanita, atau kedua-duanya

Detailed Targeting: 

Sasarkan orang yang mempunyai minat, demografi, gelagat tertentu.

Selain daripada pilihan sasaran ini, anda juga boleh create custom dan lookalike audiences.

Custom audiences: Audiens yang anda cipta sendiri. Anda mempunyai keupayaan untuk mensasarkan recent website visitor, previous customers, audiens yang menonton video, audiens yang follow page anda dan banyak lagi.

Lookalike audiencesPilih sumber seperti senarai previous customers anda dan Facebook akan menggunakan data ini untuk menyampaikan ads kepada audiens yang serupa dengan audiens terdahulu. Ini adalah contoh audiens yang boleh dikatakan paling berkuasa yang boleh anda sasarkan.

2. Placement
Untuk placement pula, anda boleh pilih untuk paparkan ads anda sama ada di desktop, mobile, ataupun anda boleh pilih untuk paparkan ads anda di Facebook atau Instagram.

3. Budget 

Akhir sekali, anda juga diberi pilihan untuk ‘run’ ads anda dengan ‘Daily Budget‘ atau ‘Lifetime Budget‘ yang anda inginkan.

3 perkara di atas perlu ditetapkan sebaik mungkin di adset. Semakin terperinci details anda, semakin baguslah ads anda.

Dengan cara ini juga anda boleh mengawal amaun yang anda belanjakan untuk setiap audiens, menjadualkan masa mereka melihat ads anda dan mengukur respons mereka.

3. Ads (Content Ads)

Peringkat ini adalah untuk anda ‘design’ ads yang ingin dipaparkan kepada target audiens dengan menggunakan gambar atau video dan juga copywriting yang anda mahukan. 

Anda perlu sedar bahawa audiens belum tentu ingin membeli produk atau servis anda. Namun anda mampu untuk membuat mereka tertarik untuk cari tahu mengenai produk anda sehinggalah mereka buat keputusan untuk membelinya. Walau bagaimanapun, Facebook telah meletakkan beberapa syarat yang perlu anda patuhi untuk Facebook luluskan ads anda.

Ads adalah peringkat terakhir untuk membuat audiens tertarik dengan produk atau servis yang anda tawarkan, sehingga mereka membuat keputusan untuk membeli, mendaftar dan lain-lain lagi.

Antara beberapa perkara penting yang anda perlu tahu sebelum buat ads adalah, anda boleh hasilkan banyak Adset dan Ads di bawah 1 campaign. Anda juga boleh menambah sehingga 50 ads dalam satu set ads.

Ini membolehkan anda untuk jalankan ‘split test’ dan kebiasaannya split test ini dibuat untuk melihat ads manakah yang lebih berkesan dan bagus untuk di ‘run’. Secara umumnya, ia adalah lebih baik untuk mempunyai lebih daripada satu ads untuk menguji ads yang paling berkesan untuk matlamat atau objektif campaign anda.

Ads checklist:

  • Upload 1 atau lebih daripada 1 gambar atau video
  • Isi maklumat mengenai ads anda seperti text dan header yang anda nak dalam ads

Menganalisis Ads

Gunakan Ads Manager untuk memantau ads anda. Cari audiens yang berprestasi terbaik dan siapa yang paling banyak berinteraksi dengan ads anda. Lihat juga prestasi setiap ads, ketahui jenis kreatif yang paling berkesan dalam setiap set ads.

Penting untuk anda menunggu sekurang-kurangnya seminggu sebelum anda mula menganalisis sebarang hasil daripada campaign anda. 

Jika ini kali pertama anda buat ads dan anda melancarkan campaign yang baru, ads anda masih dalam fasa pembelajaran atau learning phase. Ini bermakna ia masih menguji cara terbaik untuk menyampaikan iklan anda.

Tiada masa untuk setup Facebook ads anda? Jangan risau! Vennea akan bantu selesaikan masalah anda. Berbekalkan pengalaman lebih 30 tahun, Vennea merupakan pakar dalam pengurusan Facebook Ads anda. 

Kami bukan sahaja akan menyediakan copywriting dan design yang menarik pelanggan, malah kami akan setup business manager anda dengan betul dan paling menjimatkan. Sudah ramai peniaga kecil yang menggunakan Facebook ads untuk mempromosikan perniagaan mereka. Anda bila lagi?

Jom uruskan bisnes anda dengan kaedah lebih mudah dan bijak bersama Vennea!

Sekiranya berminat untuk mengetahui lebih lanjut tentang pakej lain yang kami tawarkan, klik di sini untuk tempahan slot kerana slot adalah terhad.

Untuk sebarang soalan atau pendapat, sila kongsikan dengan kami di ruangan komen di bawah.

Untuk baca artikel-artikel berkaitan, sila klik pada pautan di bawah:

  1. 7 Perkara Yang Anda Perlu Elakkan Dalam Marketing
  2. 6 Kesalahan Utama Yang Anda Buat Bila Setup FB Ads
  3. Kenapa Bila Dah Dapat Sales Dan Scale Up Bajet, Iklan Kelaut?

Share This Article

Dapatkan ebook Million Dollar Kickstart Secara PERCUMA

Business

6 Rahsia Nak Dapat Idea Buat Content Di Media Sosial

Perkara yang paling mahal dalam sesebuah content adalah idea. Anda perlu tahu bahawa untuk mendapatkan sesebuah content media sosial yang menarik dan engaging bukanlah sesuatu …

Read More →
Design

Mengapa Penggunaan Grafik Penting Untuk Perniagaan Anda

Grafik terdiri daripada bahan visual yang memberi ringkasan penerangan dan penilaian tertentu menerusi gabungan penggunaan lukisan, perkataan, lambang dan gambar. Grafik juga boleh menjadi satu …

Read More →
Website

5 Sebab Kenapa Laman Web Penting Dalam Digital Marketing

Laman web sering disebut-sebut sebagai holy grail kepada digital marketing. Hampir semua perniagaan dinasihatkan untuk memiliki laman web agar strategi pemasaran digital atau digital marketing …

Read More →

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You will love to read these

FB Ads

7 Bahan Utama Untuk Hasilkan Facebook Ads Yang Lebih Converting

Cara buat Facebook Ads sangat penting bagi memastikan ads ataupun iklan yang anda buat dapat capai audiens yang lebih berkualiti. Penggunaan Facebook Ads dalam perniagaan merupakan satu peluang yang sangat besar bagi mereka yang bergelar usahawan dalam mencari target pemasaran dan sasaran audiens yang lebih sesuai dan tepat. Dalam era teknologi sekarang di mana media

Read More »
5 Strategi Naikkan Sale Di FB
FB Ads

5 Strategi Untuk Naikkan Sales Facebook Anda

5 Strategi Untuk Naikkan Sale Di Facebook   Jika anda pernah cuba untuk naikkan sale di Facebook, anda pasti tahu yang ia adalah satu perkara yang sangat mencabar kesabaran anda. Ini adalah kerana, di dalam Ad Manager, ada terdapat lebih dari 10 jenis objektif pilihan untuk beriklan.   Tersilap pilih objektif, maka leburlah bajet iklan

Read More »
contoh copywriting menggunakan PESTA
Copywriting

Hasilkan Copywriting Berkualiti Dan Convert Dalam 5 Minit

Contoh copywriting yang  boleh anda gunakan untuk tulis copywriting iklan anda SEPANTAS 5 minit.   Sebenarnya ini adalah copywriting formula yang saya sendiri gunakan   Ramai orang mengadu pada saya,   “Tuan Rahim, bila saya nak tulis copywriting, saya tenung skrin komputer, komputer tenung saya balik. 5 minit, 10 minit tak ada idea. Kadang tu

Read More »
Cara Mudah Nak Naikkan Jualan Di Media Sosial Anda
Marketing

5 Cara Mudah Nak Naikkan Jualan Di Media Sosial Anda

Media sosial merupakan teknologi berasaskan komputer yang memudahkan perkongsian idea, pemikiran, dan maklumat melalui pembinaan rangkaian maya dan komuniti.   Media sosial yang berasaskan internet ini telah memberikan pengguna komunikasi elektronik yang cepat tentang kandungan seperti maklumat peribadi, dokumen, video, dan foto.   Kebiasaannya, media sosial ini digunakan melalui komputer, tablet, atau telefon pintar melalui

Read More »
Website

5 Sebab Kenapa Laman Web Penting Dalam Digital Marketing

Laman web sering disebut-sebut sebagai holy grail kepada digital marketing. Hampir semua perniagaan dinasihatkan untuk memiliki laman web agar strategi pemasaran digital atau digital marketing anda semakin efektif.  Namun, pasti anda tertanya-tanya adakah digital marketing tidak boleh dilakukan tanpa laman web?  Laman web atau juga dipanggil website merupakan interaksi pertama yang anda miliki dengan prospek

Read More »
6 Kesalahan Utama Yang Anda Buat Bila Setup FB Ads
Ads

6 Kesalahan Utama Yang Anda Buat Bila Setup FB Ads

6 Kesalahan Utama Yang Anda Buat Bila Setup FB Ads Facebook ads atau FB ads adalah tools periklanan yang dimiliki oleh Facebook.  Ia digunakan untuk mempromosikan pelbagai jenis produk dengan latar belakang pengguna yang berbeza.   Kelebihan Facebook ads adalah anda boleh tetapkan target audiens anda sendiri sesuai dengan karakteristik produk yang anda iklankan.  

Read More »
×