Bagaimana Website Berfungsi Untuk Sesebuah Bisnes?

Ramai yang masih tidak sedar akan kepentingan laman web atau juga dipanggil website untuk diaplikasikan dalam perniagaan.

Ia diibaratkan seperti sebuah nama, brand dan platform yang dapat memperkenalkan perniagaan anda secara online dengan lebih meluas dan bersistematik. Terdapat pelbagai kelebihan sekiranya anda memiliki website untuk bisnes anda. 

Website diibaratkan seperti sebuah buku interaktif yang sentiasa berada di internet. Ia boleh diaplikasikan untuk pelbagai kegunaan dalam pelbagai industri. Ia adalah laman maklumat yang boleh dicapai dan dipaparkan di mana mana sahaja dalam dunia ini asalkan seseorang itu mempunyai capaian internet.

Kewujudan sebuah website sangat berguna kepada mana-mana bisnes atau syarikat. Website boleh dianggap sebagai pamplet atau flyers yang biasa anda lihat sebelum ini.

Di dalamnya berisi maklumat, gambar, iklan dan sebagainya yang menerangkan tentang apa yang sesebuah bisnes itu tawarkan kepada anda. 

Jadi, bagaimanakah website ini berfungsi untuk sebuah bisnes?

1. Tingkatkan kepercayaan

Website mencipta gambaran positif tentang bisnes anda. Pelanggan akan pandang bisnes anda lebih profesional dibandingkan bisnes yang hanya mempunyai akaun media sosial.

Dengan kewujudan website untuk bisnes anda, prospek dan bakal pelanggan akan lebih yakin untuk berurusan dengan anda. Keyakinan pelanggan mampu untuk mengubah penilaian seseorang untuk membuat keputusan sama ada ingin membeli atau tidak produk dan servis anda. 

“Kepercayaan merupakan sebab #1 seseorang membeli atau tidak dari laman web kita.”

Artikel berkaitan: Keyakinan Pelanggan Untuk Membeli Dari Anda

Memupuk kepercayaan dalam kalangan pelanggan anda adalah satu kemestian. Anda boleh berkongsi tentang kelebihan produk dan servis di website anda. 

Dengan mempamerkan kelebihan produk anda, sekaligus anda telah membantu meyakinkan pelanggan. Apabila pelanggan sudah mulai yakin, mereka tidak akan teragak-agak untuk membeli dengan anda.

Apabila anda sebagai usahawan mahupun peniaga telah berjaya mendapatkan kepercayaan daripada pelanggan, perniagaan anda pasti akan dapat lebih banyak pelanggan.

Walaupun anda sudah muncul di radio, televisyen mahupun surat khabar, selagi bisnes anda tidak mempunyai website yang dibina secara profesional, kredibiliti anda akan dilihat rendah.

2. Media Pengiklanan

Pemasaran produk dan perkhidmatan adalah amat penting bagi semua jenis bisnes. Pemasaran bererti memperkenalkan sesuatu produk atau perkhidmatan.

Tanpa sistem pemasaran yang sistematik, produk yang baik tidak dapat dipasarkan dengan meluas dan merugikan pihak yang menghasilkan produk tersebut. 

Website berfungsi untuk menunjukkan maklumat berkaitan dengan perniagaan anda. Oleh itu, anda perlu menggunakan teknologi ini sebaiknya untuk menambahkan trafik ke website anda. 

Ramai usahawan dan peniaga menggunakan servis ads di Facebook, Instagram dan sebagainya. Anda boleh membawa pelanggan-pelanggan anda ke website anda supaya mereka tertarik untuk melakukan urusan jual beli dengan anda.

3. Menjawab soalan-soalan lazim

Soalan-soalan lazim atau juga dipanggil FAQ (Frequently Ask Question) merupakan salah satu elemen penting dan tidak dapat dipisahkan dari website. Ini kerana, FAQ menawarkan banyak fungsi serta manfaat yang akan membuat perniagaan anda semakin maju.

Pasti anda akan merasa bosan untuk menjawab soalan-soalan lazim yang  ditanya oleh pelanggan ada.

Oleh itu, anda boleh menyediakan FAQ (Frequently Asked Questions) di website dan ia akan mempermudahkan perniagaan serta pelanggan anda.

FAQ yang paling efektif adalah FAQ yang senang dinavigasi, memberikan informasi yang jelas dan ringkas, serta mudah diakses. Dengan adanya FAQ yang efektif, ia akan mendorong pelanggan untuk membeli produk yang anda tawarkan.

Bayangkan sekiranya pelanggan anda adalah orang-orang yang tidak mempunyai masa untuk lihat dan scroll website anda. Tanpa adanya FAQ, sukar untuk mereka menemukan maklumat tentang perniagaan anda dalam waktu yang singkat. 

4. Mempamer produk, servis & promosi

Website berfungsi sebagai tempat untuk mempamerkan apakah tawaran yang bisnes anda ingin tunjukkan kepada orang ramai. 

Perkara ini sangat menarik kerana anda boleh membantu pelanggan atau bakal pelanggan anda supaya mereka boleh menerokai apakah produk yang anda jual dan servis apakah yang anda tawarkan. Mereka juga boleh mengenali apakah latar belakang syarikat anda.

Pembeli sekarang sudah lebih bijak. Mereka akan mencari maklumat terlebih dahulu sebelum membeli sebarang produk.

Anda sebagai usahawan dan peniaga perlu memberi jawapan kepada mereka dengan menyediakan website dengan maklumat penting agar pelanggan anda boleh membuat pilihan yang lebih tepat sebelum membeli daripada anda.

5. Proses jual beli secara online

Dunia teknologi zaman ini menjadikan media sosial sebuah medium yang berpotensi dalam urusan jual beli secara online. Keuntungan boleh mencecah kadar yang besar dan tinggi apabila berjayanya sesuatu pemasaran yang dibuat.

Pembelian secara online kini semakin dipercayai dan digunakan oleh ramai orang di Malaysia.

Sebahagian daripada mereka lebih gemar menggunakan platform seperti Shopee, Lazada untuk membeli barangan yang mereka inginkan kerana harga yang lebih rendah, pelbagai pilihan dan lebih mudah berbanding membeli barang secara fizikal.

Oleh itu anda sebagai usahawan dan peniaga perlu menaik taraf cara anda berjual beli dengan menggunakan platform jual beli secara online ini atau e-commerce.

Bukan itu sahaja, pembelian secara online juga membantu anda untuk mengira transaksi dengan lebih teratur dan mudah dengan adanya sistem pengiraan yang senang serta murah untuk digunakan dalam bisnes anda.

Sangatlah rugi jika anda tidak mahu mengikut peredaran zaman. Jadi, jangan biarkan diri anda ketinggalan jauh disebabkan anda tidak mahu mula dari sekarang.

Masih keliru dan tak tahu macam mana nak mula untuk bina website atau sales page? Serahkan saja pada kami.

Sudah lebih 100 sales page telah kami bina dan bantu para usahawan untuk capai target jualan mereka sehingga mencecah 6 angka.

Sekiranya berminat untuk mengetahui lebih lanjut tentang pakej lain yang kami tawarkan, klik di sini untuk tempahan slot kerana slot adalah terhad.

Anda juga boleh follow dan like kami di Facebook dan Instagram kerana kami turut berkongsi maklumat dan content yang menarik untuk anda!

Kesimpulannya, kewujudan sebuah website adalah sangat penting bagi bisnes anda. Dengan adanya website, info produk dan servis anda akan diterangkan secara lebih efektif dan teratur. 

Walau bagaimanapun, anda harus pastikan website anda direka secara profesional, berfungsi sepenuhnya dengan kelajuan muat turun yang pantas dan penuh dengan content yang kreatif dan berkualiti.

Semoga perkongsian kami kali ini bermanfaat terutamanya buat usahawan dan peniaga untuk memajukan lagi bisnes anda. 

Untuk sebarang soalan atau pendapat, sila kongsikan dengan kami di ruangan komen di bawah.

Untuk baca artikel-artikel berkaitan, sila klik pada pautan di bawah:

  1. 6 Perkara Penting Yang Perlu Ada Pada Website Anda
  2. 5 Sebab Kenapa Media Sosial Penting Untuk Bisnes Anda
  3. 7 Jenis Objektif Untuk Facebook Ads Anda

Share This Article

Dapatkan ebook Million Dollar Kickstart Secara PERCUMA

Kebaikan Dan Keburukan Penggunaan GIF Dalam Design Facebook Ads
Ads

Kebaikan Dan Keburukan Penggunaan GIF Dalam Design Facebook Ads

GIFs, atau Graphics Interchange Format, adalah jenis fail gambar yang boleh digunakan untuk menyampaikan mesej dalam bentuk animasi ringan. Dalam dunia marketing, GIFs sering digunakan …

Read More →
Kelebihan Menggunakan Carousel Ads Dalam Pengiklanan Facebook Anda
Ads

Kelebihan Menggunakan Carousel Ads Dalam Pengiklanan Facebook Anda

Iklan carousel atau carousel ads adalah sejenis iklan yang boleh digunakan pada platform pengiklanan Facebook. Kelebihannya adalah ia membolehkan anda menunjukkan beberapa gambar atau video …

Read More →
Kepentingan Penggunaan 'High Quality Image' Dalam Facebook Ads Anda
Ads

Kepentingan Penggunaan ‘High Quality Image’ Dalam Facebook Ads Anda

Penggunaan imej yang berkualiti tinggi (high quality image) dalam Facebook ads adalah penting kerana ia mampu membantu menarik perhatian audience dan meningkatkan prestasi ads. Imej …

Read More →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You will love to read these

Website

3 Steps On How To Boost Your Website Performance

In today’s digital world, a website often makes the first impression. If your website takes forever to load, it doesn’t matter if you have the most complex and good-looking site. There are many reasons why your website may load slowly, but no matter what the cause is, we are going to show you 3 steps on how

Read More »
Marketing

4 Manfaat Inbound Marketing

Inbound Marketing adalah teknik marketing untuk menarik pelanggan serta mengenali produk dan servis melalui beberapa kaedah seperti content marketing, penggunaan media sosial, Search Engine Optimization (SEO) dan penjenamaan produk/servis. “Jika ia dilakukan dengan betul, ia akan berfungsi seakan-akan magnet di mana pengguna dan produk saling tarik-menarik antara satu sama lain.” Artikel berkaitan: Apa itu “Inbound Marketing”? Jadi

Read More »
Website

5 Jenis Platform Yang Mudah Untuk Bina Website Pertama Anda

Mewujudkan sebuah website pada zaman teknologi ini adalah sangat mudah. Ini kerana, realiti hari ini telah banyak platform yang menawarkan pelan untuk bantu anda buat website dengan sendiri untuk bisnes online dan perniagaan anda. Oleh kerana ia dihoskan pada cloud, anda tidak perlu risau tentang kapasiti web. Dalam artikel kali ini, kami akan kongsikan 5

Read More »
Kelebihan Email Marketing Dalam Sales
Marketing

Kelebihan Email Marketing Dalam Sales

Email marketing adalah salah satu cara yang paling berkesan untuk meningkatkan jualan sesebuah syarikat atau brand. Dengan menghantar e-mel yang tertumpu kepada target audience yang spesifik, syarikat boleh menjana lead, membina brand awareness, dan meningkatkan pendapatan. Dalam artikel kali ini kami akan kongsikan kepada anda antara kelebihan yang boleh diperoleh dengan menggunakan email marketing. 1.

Read More »
5 Cara Tarik Pelanggan Untuk Beli Dengan Anda
Customer

5 Cara Tarik Pelanggan Untuk Beli Dengan Anda

Nak tarik pelanggan untuk membeli atau menggunakan produk/servis anda bukanlah sesuatu yang mudah. Anda memerlukan kemahiran dan ilmu tentang perniagaan. Cara nak tarik pelanggan juga bergantung kepada barang yang anda niagakan. Nampak macam mudah nak tarik pelanggan ni, tetapi sebenarnya ia mungkin sangat sukar dan memakan masa yang lama jika anda tak tahu cara yang

Read More »
Ads

Cara Buat Iklan Yang Hasilkan Jualan

Jika anda nak buat iklan, anda perlu tahu ciri ciri iklan yang berjaya hasilkan jualan. Ramai yang buat iklan sebab nak tarik pelanggan tapi mereka tak faham, apa yang menyebabkan iklan mereka hambar.   Dalam post kali ini, kita nak merungkai kenapa iklan tu boleh jadi hambar.   Berdasarkan pengalaman saya sebagai seorang profesional digital

Read More »