6 Perkara Penting Yang Perlu Ada Pada Website Anda

Ramai yang ingin ada website sendiri tapi selalunya website tu tak mampu untuk bertahan lama atau semakin lama semakin sendu akibat tidak ada cara dan penyusunan yang betul.
 
Kali ini, saya akan kongsikan 6 perkara penting yang perlu ada dalam website anda.
 

Perkara 1 : Produk Dan Servis Solusi Kepada Masalah Pengguna

 
 
  • Sebelum membuat website, anda perlu kenal pasti dahulu tentang masalah pengguna serta produk dan servis yang boleh mebantu mereka. Ini dapat membantu anda untuk merangka laman web yang lebih berkualiti dan dapat difahami oleh pelanggan.

Perkara 2 : Tentukan Jenama Produk/Servis Sendiri

 
 
  • Nak buat website kena ada nama produk/servis sendiri terlebih dulu. Penting untuk ada nama produk/servis sendiri kerana ini dapat membezakan produk anda dengan pesaing anda.
 
  • Buat kajian terlebih dulu sebelum meletakkan nama untuk mengelakkan nama produk/servis anda sama dengan pesaing anda atau termasuk dalam perniagaan orang lain.
 

Perkara 3 : Isi Kandungan Yang Baik

 
 
  • Isi kandungan bermaksud penulisan yang kita tulis dalam laman web tersebut. Ianya tidak semestinya penulisan dalam laman web sahaja tetapi gambar-gambar serta video-video juga merupakan sesuatu yang ada isi kandungan yang boleh dikongsi dan disebarkan.
 
  • Kajian terkini menunjukkan 90% dari maklumat yang disebarkan akan mudah masuk ke dalam minda manusia.
 

Perkara 4 : Tema Atau Rekaan Website Yang Menarik

 
 
  • Laman web yang mempunyai rekaan yang menarik bukan sekadar hanya tertumpu kepada rekaan grafiknya.
 
  • Rekaan laman web juga bukan sekadar untuk paparan pada monitor computer atau laptop semata.
  • Dengan teknologi masa kini, laman web boleh dibuka dimana-mana sahaja menggunakan telefon bimbit atau Ipad. Jadi rekaan untuk laman web harusla yang boleh dipaparkan di semua teknologi yang ada.
 
  • Laman web yang cantik dan kreatif juga dapat menarik minat pembeli untuk membaca dan meneroka setiap isi kandungan yang ada dalam website tersebut tanpa rasa bosan.
 

Perkara 5 : Pastikan anda mempunyai maklumat produk atau servis yang lengkap seperti :

 
 
• Gambar produk/servis,
• Video produk/servis,
• Kebaikan produk/servis
• Testimoni pelanggan
• Nombor untuk dihubungi
• Alamat premis (jika ada)
• Dan lain-lain berkenaan servis dan produk anda
 
  • Apabila maklumat yang lengkap ni ada, kerja buat laman web akan lebih cepat, pantas, dan mudah kepada web designer atau web developer anda. Tak perlu tunggu-tunggu boleh terus design.
 

Perkara 6 : Fokus Kepada Prospek

 
 
  • Samaada rekaan laman web mahupun penulisan kandungan laman web haruslah fokus kepada prospek.
 
  • Rekaan laman web yang fokus kepada prospek akan memudahkan prospek dalam mendapatkan sesuatu melalui laman web kita itu. Mudah untuk akses, mudah untuk dibaca serta mudah untuk melakukan tempahan atau belian melalui laman web tersebut.
 
  • Kandungannya juga harus ditulis sesuai dengan apa yang prospek cari dan mahukan dan misi penulisan adalah supaya dapat difahami dan membantu untuk selesaikan masalah prospek.
 
Jadi anda boleh semak semula kekurangan yang ada pada laman web anda dan boleh masukkan perkara-perkara seperti yang saya kongsikan di atas.
 
Apa pendapat atau cadangan anda ? Komen di bawah dan kongsikan dengan kami.

Share This Article

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram

Dapatkan ebook Million Dollar Kickstart Secara PERCUMA

Business

Apa Itu Customer Lifetime Value Dan Seberapa Penting Bagi Business Anda?

Pernahkah Anda mendengar tentang customer lifetime value? Customer lifetime value ialah anggaran keuntungan yang kita akan dapat pada masa hadapan dengan pelanggan. Ia juga boleh didefinisikan …

Read More →
Ads

3 Langkah Mudah Untuk Hasilkan Copywriting Yang Proven Dan Convert

3 cara mudah untuk tulis copywriting menggunakan USP produk anda. Ramai yang tanya saya, ‘Tuan Rahim, macam mana nak tulis copywriting yang paling simple tapi …

Read More →
Business

Cara Nak Buat Iklan Kalau Tak Ada Database

  “Saya baru buat takaful tanpa database. Macam mana nak mula marketing?” Tips #1 : Share Content Yang pertama, anda share content yang berkaitan takaful …

Read More →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You will love to read these

Business

Cara Nak Buat Iklan Kalau Tak Ada Database

  “Saya baru buat takaful tanpa database. Macam mana nak mula marketing?” Tips #1 : Share Content Yang pertama, anda share content yang berkaitan takaful dekat media sosial yang anda ada. Contoh macam di Facebook. Instagram, Tiktok, Twitter dan sebagainya. Tak sure nak share content apa? Anda kena tahu siapa target pelanggan anda. Lepas tu

Read More »
Ads

Bagaimana Nak Buat Copywriting Berkualiti Dan Convert Dalam 5 Minit

Gunakan formula ini untuk tulis copywriting iklan anda SEPANTAS 5 minit. Ramai orang mengadu pada saya, “Tuan Rahim, bila saya nak tulis copywriting, saya tenung skrin komputer, komputer tenung saya balik. 5 minit, 10 minit tak ada idea. Kadang tu saya dah keluar berjalan pun tak ada idea lagi.” Sebenarnya, apa cara kita buat copywriting

Read More »
Ads

Kesalahan Dalam Industri Pemasaran Digital

PERHATIAN buat para usahawan atau bakal usahawan sekalian ! Adalah rugi sekiranya anda kehilangan bakal pelanggan hanya disebabkan oleh pemasaran yang salah. Sekarang ni mungkin anda dah belajar mcm-macam teknik digital marketing. Kepala anda mungkin dah penuh dengan segala teknik pemasaran yang ada sekarang ni.  Tapi sayangnya, semua itu hanya sia-sia sahaja jika anda tidak

Read More »
Business

Bagaimana Tingkatkan Kepercayaan Untuk Produk Baru

  Saya selalu dapat soalan-soalan ni daripada student-student saya. “Tuan Rahim, saya buat produk baru. So macam mana nak bagi orang percaya dekat produk saya ni? Sebab kita tahu yang mana orang buat pembelian bila mereka percaya. Jadi, apakah cara terbaik untuk kita tingkatkan kepercayaan orang, supaya orang rasa macam nak beli produk tu. Jangan

Read More »
Ads

3 Langkah Mudah Untuk Hasilkan Copywriting Yang Proven Dan Convert

3 cara mudah untuk tulis copywriting menggunakan USP produk anda. Ramai yang tanya saya, ‘Tuan Rahim, macam mana nak tulis copywriting yang paling simple tapi berkesan?” Antara teknik copywriting yang saya selalu gunakan dalam copywriting saya untuk klien-klien saya dan produk-produk saya adalah copywriting gaya John Carlton. Simple je dia punya framework. Dia ada 3

Read More »