6 Rahsia Untuk Cipta Brand Awareness Bisnes Anda

6 Rahsia Cipta Brand Bisnes  Bisnes Anda

Brand awareness atau kesedaran jenama adalah istilah yang digunakan dalam dunia pemasaran.

 

Ia menggambarkan kemampuan pelanggan mahupun bakal pelanggan untuk mengenali dan mengalami pengalaman mereka sendiri ketika mendapatkan produk atau perkhidmatan bagi sesebuah perniagaan.

 

Mewujudkan brand awareness merupakan langkah penting dalam mempromosikan produk baru.

 

Ia juga atau menghidupkan semula jenama yang lama.

 

Produk atau perkhidmatan yang mengekalkan brand awareness yang hebat serta berkesan akan menjana lebih banyak jualan.

 

Menurut sumber, purata tempoh rakyat Malaysia melayari media sosial adalah sangat tinggi iaitu 6.6 jam sehari.

 

Tidak hairanlah sekiranya syarikat-syarikat kini membelanjakan kos yang tinggi dan tenaga yang banyak untuk mempromosikan brand awareness di platform media sosial.

6 Tips Mudah Untuk Bina Brand Awareness:

1. Nama Produk Yang Senang Diingat

6 Rahsia Untuk Cipta Brand Awareness Bisnes Anda

Pemilihan nama yang baik mewakili imej dan akan menggambarkan bisnes anda. Memberi nama kepada produk anda bukanlah sesuatu yang formal atau terbatas.

 

Prinsipnya senang sahaja.

 

Apabila anda ingin nama yang sedap disebut, mudah terpahat di minda dan di hati semua orang, nama produk anda perlulah senang untuk dihafal.

 

Nama produk yang baik perlu membantu meningkatkan penjualan. Ia juga harus mengembangkan jenama anda.

 

Nama produk yang baik juga perlulah menggambarkan keperibadian di sebalik identiti jenama anda.

Elakkan perkataan yang dieja secara berbelit.

 

Melainkan jika anda ingin menjual barangan dari Jerman. Ia mungkin disengajakan bagi memberi faktor identiti.

 

Kami faham pemilihan nama tidak datang sekelip mata. Oleh itu, beri masa dan ruang buat diri anda untuk membuat pilihan.

 

2. Konsep Dan Idea Yang Unik

6 Rahsia Untuk Cipta Brand Awareness Bisnes Anda

Menghasilkan konsep dan idea unik yang mampu menunjukkan perbezaan jenama anda dengan pesaing.

 

Anda boleh menggunakan konsep viral marketing iaitu sebuah content marketing yang sedang popular pada masa kini.

Viral adalah ledakan maklumat tanpa sempadan dan had

 

Contentnya boleh daripada bermacam-macam jenis seperti gambar, video, artikel, dan sebagainya. Kebaikan viral marketing ini adalah untuk pemasaran perniagaan anda.

 

Kini, telah banyak perniagaan yang menggunakan platform media sosial sebagai medium untuk menjual barang serta melariskan sesuatu produk.

 

3. Slogan Yang Efektif

6 Rahsia Untuk Cipta Brand Awareness Bisnes Anda

“Slogan yang baik dan efektif merupakan slogan yang mampu memberi perbezaan antara perniagaan anda dan pesaing-pesaing. Slogan juga perlu straight to the point dan memberi impak kepada mereka yang membaca.”

 

Artikel berkaitan: Slogan perniagaan anda

Selain itu, slogan yang baik adalah yang unik, spesifik, dan memberi impak supaya orang ramai ingin menggunakan produk atau perkhidmatan anda.

Berikut kami kongsikan :

4 jenis faktor yang perlu ada dalam sebuah slogan yang kreatif:

  1. Mudah
  2. Penggunaan emosi
  3. Menawarkan sesuatu
  4. Penggunaan kata berulang

 

1. Mudah

Anda tidak perlukan slogan yang panjang untuk membina slogan. Anda hanya perlukan slogan yang mudah untuk diingati.

2. Penggunaan emosi

Untuk menjadikan slogan anda lebih menarik, anda boleh menggunakan perkataan yang menyentuh emosi. Contoh, “Nak, mak teringin nak pakai telekung Siti Khadijah.” 

3. Menawarkan sesuatu

Slogan anda perlu menyatakan apa yang mampu ditawarkan oleh produk anda. Contoh, “Sabella baju viral tanpa gosok.”

4. Penggunaan kata berulang

Terdapat juga perniagaan yang menggunakan kata-kata atau bunyi akhir perkataan yang berulang untuk memudahkan ia diingati. Ada juga menggunakan pengulangan nama produk contoh seperti produk “D’Herbs Terlajak Laris.”

 

4. Logo Yang Berkaitan Dengan Jenama Produk

6 Rahsia Untuk Cipta Brand Awareness Bisnes Anda

“Logo adalah lambang atau identiti visual yang memperkenalkan jenama. Apabila logo anda berjaya mendapat tempat di mata dan ingatan orang ramai, jenama anda akan mudah dikenali dan dipilih di antara banyak jenama yang lain.”

 

Artikel berkaitan: Apakah Kriteria Logo Yang Baik Untuk Syarikat Anda?

Berikut adalah antara 5 prinsip logo yang efektif:

  1. Scalable
  2. Mudah diingati
  3. Versatile
  4.  Relevan

 

5. Promosi

Mempromosikan perniagaan adalah salah satu perkara paling penting yang mesti dilakukan setelah membuka perniagaan baru. Ia bertujuan untuk memajukan dan memperkembangkan perniagaan dengan memastikan produk perniagaan anda dikenali ramai. 

 

Cara berkesan untuk mempromosikan perniagaan anda adalah dengan pengiklanan berterusan yang boleh dilakukan secara online mahupun offline. Ia juga boleh dilakukan secara percuma atau melalui iklan berbayar.

 

6. Platform Media Sosial

6 Rahsia Untuk Cipta Brand Awareness Bisnes Anda

Untuk meningkatkan brand awareness, anda memerlukan platform media sosial kerana hampir semua orang memiliki platform media sosial seperti Facebook, Instagram, TikTok dan sebagainya.

 

Mereka pasti akan mengaksesnya setiap hari. Platform media sosial ini akan dapat membantu pengguna untuk mengetahui apakah produk atau brand yang anda jual dan secara tidak langsung dapat meningkatkan leads serta penjualan bisnes anda. 

 

Terdapat 2 cara terbaik untuk memanfaatkan penggunaan akaun media sosial,

iaitu dengan cara berbayar dan organik

 

Untuk cara yang berbayar, anda akan mengeluarkan sejumlah wang untuk menjangkau audiens yang anda targetkan agar mampu meningkatkan brand awareness.

 

Contohnya seperti Facebook ads dan Instagram ads, anda akan menggunakan kedua-dua platform tersebut untuk boosting content anda kepada audiens dengan tujuan brand awareness yang lebih luas dan spesifik tentunya.

 

Untuk cara organik, ia adalah cara yang percuma tetapi pastinya cara ini memerlukan usaha yang lebih untuk mendapatkan brand awareness.

 

4 tips untuk anda manfaatkan penggunaan media sosial secara organik:

  1. Gunakan profile picture pada media sosial anda
  2. Tulis bio yang bersesuaian dengan produk/servis anda
  3. Tambah nombor yang boleh dihubungi
  4. Aktif berinteraksi dengan audiens anda

 

Mencipta brand awareness bukanlah sesuatu yang sukar untuk dilakukan.

 

Anda hanya perlu tahu tujuan, target dan strategi yang sesuai agar dapat membantu bisnes anda untuk terus berkembang.

 

Pemilihan strategi yang tepat akan membantu pertumbuhan bisnes anda dengan cara meningkatkan kesedaran masyarakat tentang kewujudan brand anda.

 

Terdapat 3 peringkat untuk meningkatkan brand awareness:

  1. Brand Recognition
  2. Brand Recall
  3. Top Of Mind

1. Brand Recognition (Pengenalan Jenama)

Brand recognition atau disebut aided recall, adalah kemampuan pelanggan untuk mengenali sesuatu produk ketika mereka melihat produk tersebut.

 

Pelanggan belum tentu akan mengingat nama produk anda, tetapi mereka akan mengenalinya ketika melihat visual dari produk anda seperti logo, slogan, ataupun warna.

2. Brand Recall (Mengingatkan kembali)

unaided recall atau bermaksud kemampuan pelanggan untuk mengingat nama sesebuah jenama dari memori mereka berdasarkan kategori produk.

 

Pada peringkat ini, pelanggan hanya perlu mendengar kategori produk atau melihat sekilas sesebuah produk itu untuk mengingat jenama produk tersebut.

 

Jika brand anda sudah ada pada posisi ini, bermaksud pelanggan atau bakal pelanggan anda sudah memiliki simpanan ingatan tentang brand anda.

 

Kemampuan seseorang untuk mengingati brand anda dipengaruhi oleh beberapa faktor seperti loyalty

3. Top of Mind (Puncak)

Top of mind bermaksud brand atau produk tertentu yang muncul pertama kali di fikiran pelanggan ketika mereka sedang memikirkan kategori tertentu.

 

Tak tahu macam mana nak cipta brand awareness bisnes anda?

Kami di Vennea akan bantu!

 

Kami telah bantu ramai usahawan diluar sana meningkatkan hasil jualan mereka dan mengeluarkan iklan-iklan yang kreatif dan berkualiti.

 

Kami membantu perniagaan mereka dalam bentuk pengiklanan dengan menerapkan strategi pemasaran digital dengan tujuan untuk gandakan jualan.

 

Sekiranya berminat untuk mengetahui lebih lanjut tentang pakej lain yang kami tawarkan, klik di sini untuk berhubung dengan pakar pemasaran kami.

 

Untuk sebarang soalan atau pendapat, sila kongsikan dengan kami di ruangan komen di bawah.

 

Untuk baca artikel-artikel berkaitan, sila klik pada pautan di bawah:

  1. Apa Itu Customer Lifetime Value Dan Seberapa Penting Bagi Business Anda?
  2. Cara Keluarkan Unique Selling Proposition (USP) Produk Anda
  3. Kesalahan Dalam Industri Pemasaran Digital

 

Share This Article

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram

Dapatkan ebook Million Dollar Kickstart Secara PERCUMA

5 Strategi Naikkan Sales FB
FB Ads

5 Strategi Untuk Naikkan Sales Facebook Anda

5 Strategi Untuk Naikkan Sale Di Facebook   Jika anda pernah cuba untuk naikkan sale di Facebook, anda pasti tahu yang ia adalah satu perkara …

Read More →
Marketing

4 Tips Story Telling Untuk Content Marketing

Pada tahun 2021 ni, owner bisnes dah kena start bermain dgn content marketing utk tarik audience yang baru. Berbanding hanya terus promote bisnes guna cara …

Read More →
Ads

Kesalahan Dalam Industri Pemasaran Digital

PERHATIAN buat para usahawan atau bakal usahawan sekalian ! Adalah rugi sekiranya anda kehilangan bakal pelanggan hanya disebabkan oleh pemasaran yang salah. Sekarang ni mungkin …

Read More →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You will love to read these

Marketing Tanpa Database
Marketing

Cara Nak Buat Iklan Takaful Walaupun Anda Tak Ada Database

Macam Mana Nak Mula Marketing, Tanpa Database? Soalan yang biasa kita dengar dari mereka yang baru nak mula bisnes Takaful. Saya baru buat Takaful macam mana nak buat marketing tanpa database?   Di bawah ini, saya nak kongsikan 4 tip yang boleh anda gunakan. Anda tak perlu bimbang, kerana dengan berpandukan tip tip ini, anda

Read More »
Business

Apa Itu Customer Lifetime Value Dan Seberapa Penting Bagi Business Anda?

Pernahkah Anda mendengar tentang customer lifetime value? Customer lifetime value ialah anggaran keuntungan yang kita akan dapat pada masa hadapan dengan pelanggan. Ia juga boleh didefinisikan sebagai nilai kewangan yang syarikat jangka akan dapat dari pelanggan. Apa pentingnya CLV? Dengan CLV, anda dapat kategorikan pelanggan anda berdasarkan nilai yang mereka bawa. Anda lebih fokus kekalkan pelanggan

Read More »
Ads

Cara Nak Elak Buat Iklan Yang Tak Hasilkan Jualan

Dalam post kali ini, kita nak merungkai kenapa iklan tu boleh jadi hambar. Bila saya buat analisa berdasarkan pengalaman saya beberapa tahun menjadi seorang profesional digital marketer, ada 3 sebab kenapa iklan anda hambar. Cara #1: Salah Audience Yang pertama, iklan anda hambar sebab anda salah audience. Kalau kita nak menembak, kita mesti nak tembak

Read More »
Business

Bagaimana Tingkatkan Kepercayaan Untuk Produk Baru

  Saya selalu dapat soalan-soalan ni daripada student-student saya. “Tuan Rahim, saya buat produk baru. So macam mana nak bagi orang percaya dekat produk saya ni? Sebab kita tahu yang mana orang buat pembelian bila mereka percaya. Jadi, apakah cara terbaik untuk kita tingkatkan kepercayaan orang, supaya orang rasa macam nak beli produk tu. Jangan

Read More »
Agent

Cara Nak Jual Produk Komoditi (Makanan, Pakaian, Etc)

Bagaimana nak jual produk komoditi? Komoditi ni apa? Komoditi ni lebih kurang barang yang sama macam orang lain. Contoh barang makanan, bahan mentah, dan sebagainya. Jadi macam mana nak buat marketing untuk menjual produk tersebut secara online? Kita nak bercerita tentang apa cara untuk kita buat marketing, kalau produk kita hampir sama dengan orang lain.

Read More »