5 Sebab Kenapa Laman Web Penting Dalam Digital Marketing

Laman web sering disebut-sebut sebagai holy grail kepada digital marketing. Hampir semua perniagaan dinasihatkan untuk memiliki laman web agar strategi pemasaran digital atau digital marketing anda semakin efektif. 

Namun, pasti anda tertanya-tanya adakah digital marketing tidak boleh dilakukan tanpa laman web? 

Laman web atau juga dipanggil website merupakan interaksi pertama yang anda miliki dengan prospek dan pelanggan. Ia adalah tempat di mana usaha marketing anda berada secara dalam talian. 

Pada zaman teknologi di hujung jari ini, tidak dinafikan ramai usahawan telah beralih ke perniagaan online namun masih ramai yang tidak mempunyai laman web sendiri dan hanya tertumpu di media sosial sahaja. 

Ramai yang sebenarnya tidak sedar tentang kepentingan laman web terutamanya usahawan yang memerlukan platform online untuk mempromosikan produk dan servis mereka. Ramai usahawan kini lebih suka menggunakan platform media sosial seperti Facebook, Instagram, TikTok dan sebagainya untuk menarik pelanggan membeli produk mereka berbanding memiliki laman web sendiri.

Hakikatnya, platform media sosial ini tidak benar-benar membantu perniagaan anda. Anda perlu bersedia sekiranya akaun media sosial anda dipadam atau dinyahaktifkan kerana sebenarnya anda hanya menumpang di platform media sosial tersebut.

Selain itu, sekiranya anda menggunakan platform pihak ketiga seperti marketplace atau sosial media, terdapat limitasi yang diberikan, contohnya anda tidak boleh melihat dari mana sumber trafik audiens akaun sosial media marketplace anda.

Perniagaan anda akan menjadi lebih efektif dan berjaya sekiranya anda memiliki laman web sendiri. Anda boleh menggunakan trafik dari platform media sosial dan bawa ke laman web anda sendiri. 

Sekiranya anda ingin membina sebuah laman web, anda harus melihatnya sebagai sebuah “kedai” yang sentiasa terbuka. “Kedai” ini akan beroperasi siang dan malam, membantu mempromosikan perniagaan anda dan melayan prospek serta pelanggan yang sedia ada. 

Dalam laman web tersebut, anda boleh menceritakan tentang bisnes yang anda jalankan, perkhidmatan yang ditawarkan dan lokasi bisnes anda. Ini sedikit sebanyak akan memudahkan bakal pelanggan anda. 

“Anda juga boleh dapatkan khidmat pembangun laman web yang dipercayai sebagai satu pelaburan bijak dan kos efektif demi kebaikan kerjaya, perniagaan dan memperkasa landasan pemasaran yang strategik.”

Artikel berkaitan: Kepentingan Laman Web Untuk Bisnes Dan Pemasaran

Jadi, seberapa penting laman web untuk perniagaan anda? Bagaimanakah laman web boleh membantu branding perniagaan anda?

Berikut kami kongsikan 5 sebab kenapa  penting untuk perniagaan anda.

1. Menambah keyakinan pelanggan

Pada era digital ini, mendapat kepercayaan pelanggan bukanlah sesuatu yang mudah. Pelbagai jenis penipuan boleh berlaku dalam urusan jual beli dalam talian yang membuatkan pelanggan ragu-ragu untuk meneruskan pembelian.

Walau bagaimanapun, keraguan tersebut boleh diatasi apabila anda memiliki laman web yang sah dengan ciri-ciri keselamatan untuk melindungi data pelanggan. laman web juga boleh menguatkan lagi keyakinan pelanggan apabila mereka mencari perniagaan anda menerusi akaun media sosial seperti Facebook, Instagram dan lain-lain platform media sosial.

Selain itu, sekiranya laman web perniagaan anda mempunyai ciri dan navigasi yang efektif, prospek mahupun pelanggan pastinya akan mempercayai perniagaan dan sekaligus memanfaatkan perkhidmatan yang anda tawarkan. Laman web adalah alat penting dalam perniagaan untuk membangun kredibiliti dan membina kepercayaan pelanggan. 

Bukan itu sahaja, dengan memiliki laman web sendiri, ia akan menjadikan pelanggan lebih mudah untuk membuat carian mengenai perniagaan anda. Pelanggan anda tidak perlu lagi melawat dan pergi ke premis perniagaan fizikal anda, tetapi mereka hanya perlu lawati laman web  anda sahaja. 

2. Meningkatkan brand awareness

Dengan adanya laman web untuk perniagaan, secara tidak langsung anda telah menyenaraikan perniagaan anda dalam enjin carian seperti Google. Ia membantu meningkatkan brand awareness perniagaan anda secara meluas di internet.

SEO (Search Engine Optimisation) adalah antara strategi untuk membantu peningkatan trafik ke laman web anda. SEO berfungsi untuk mengoptimumkan laman web anda untuk mendapat carian tertinggi. Semakin tinggi ranking anda dalam hasil carian, semakin tinggi potensi laman web anda untuk mendapat trafik.

“Ia merupakan satu kelebihan kepada perniagaan anda agar ia lebih cepat diketahui di internet. Ia akan bakal menarik bakal pelanggan berpusu-pusu untuk mengetahui apa yang anda jual.”

Artikel berkaitan: Ketahui 6 Kepentingan laman web Untuk Bisnes Anda

Untuk pengetahuan, enjin carian adalah lebih efektif daripada pengiklanan. Ini kerana, konsep pengiklanan adalah memberitahu sesuatu perkara yang bermanfaat kepada bakal pelanggan atau prospek. Manakala enjin carian adalah prospek itu sendiri yang menginginkan sesuatu yang ditawarkan oleh anda atau kata lain mereka yang mencari anda.

Dengan wujudnya laman web dalam perniagaan, anda akan dapat pelanggan yang benar-benar berminat dengan produk dan servis anda. Anda dah tak perlu lagi untuk lakukan iklan berbayar di Facebook Ads semata-mata untuk mencari pelanggan. Dengan kaedah SEO ini, pelanggan yang akan datang mencari anda.

3. Meningkatkan jualan

Increase company sales concept. Businessman plan sales growth.

Kewujudan di ruang digital seperti enjin carian sememangnya menjadi kewajipan sekiranya anda serius dalam membangunkan perniagaan. Ia membantu dalam pelbagai aspek pemasaran dan prospek jangka panjang jika ia dimanfaatkan sebaiknya. 

Laman web yang bagus dan sering dikemas kini akan membawa pelanggan yang lebih ramai. Pelanggan yang ramai pula akan menyebabkan lebih banyak jualan terhasil. Dengan adanya laman web sendiri, anda berpeluang untuk menggandakan pelanggan dan jualan anda.

4. Dapat kumpul database pelanggan

Laman web perniagaan anda juga boleh dijadikan pusat pengumpulan maklumat pelanggan. Dengan wujudnya laman web, anda boleh kumpul maklumat pelanggan anda dan masukkan ke dalam sebuah database pelanggan.

Data merupakan strategi penting untuk sesebuah bisnes agar boleh kekal bersaing.

Dengan adanya database pelanggan ini, anda boleh menghantar maklumat berkaitan produk terbaru anda, promosi serta tawaran menarik kepada pelanggan. Ia juga merupakan salah satu cara untuk menghargai pelanggan sedia ada, selain bisnes anda berpeluang untuk mendapat pelanggan baru. 

Selain itu, laman web juga boleh dijadikan saluran online untuk pelanggan anda mendapat maklumat tentang produk serta promosi terkini. 

5. Lebih menjimatkan masa

Usahawan dan peniaga yang bijak adalah mereka yang tahu menguruskan masa dan risiko dalam perniagaannya. 

Dengan memiliki laman web, ia dapat diakses oleh sesiapa sahaja, di mana sahaja, dan pada bila-bila masa. Pelanggan boleh log masuk ke laman web anda dan menjalankan urusan jual beli dengan anda.

Walaupun pada waktu bukan perniagaan, pelanggan dapat mengakses laman web anda dan memanfaatkan perkhidmatan anda atau mendapatkan maklumat yang mereka perlukan.

Perlukan laman web atau sales page untuk perniagaan anda? 

Biar Vennea bantu. Kami telah bantu ramai usahawan di luar sana meningkatkan hasil jualan mereka dengan mengeluarkan iklan-iklan beserta salespage yang berkualiti.

Kami akan menghasilkan sales page dengan menggunakan strategi pemasaran digital yang dirancang mengikut produk dan pasaran anda. Kami yakin dengan strategi digital yang teratur dan terancang, kami akan dapat bantu anda naikkan sales anda.

Sekiranya berminat untuk mengetahui lebih lanjut tentang pakej lain yang kami tawarkan, klik di sini untuk tempahan slot kerana slot adalah terhad.

Kesimpulannya, terdapat banyak kelebihan yang anda akan perolehi sekiranya anda memiliki laman web sendiri terutamanya dalam digital marketing. Sebenarnya, mempunyai laman web sendiri akan menjadikan perniagaan anda lebih maju setapak berbanding pesaing-pesaing anda. Pelanggan anda juga akan lebih mudah untuk menemui perniagaan anda. 

Selain itu, kami pasti sebahagian besar transaksi bisnes anda didapatkan dengan bergantung kepada digital marketing. Dengan adanya laman web, maka potensi dari strategi pemasaran anda akan jadi lebih lengkap.

Semoga perkongsian kami kali ini bermanfaat terutamanya buat usahawan dan peniaga untuk memajukan lagi perniagaan anda. 

Untuk baca artikel-artikel berkaitan, sila klik pada pautan di bawah:

  1. 6 Perkara Penting Yang Perlu Ada Pada Website Anda
  2. 5 Sebab Kenapa Media Sosial Penting Untuk Bisnes Anda
  3. 6 Rahsia Untuk Cipta Brand Awareness Bisnes Anda

Share This Article

Dapatkan ebook Million Dollar Kickstart Secara PERCUMA

Business

6 Rahsia Nak Dapat Idea Buat Content Di Media Sosial

Perkara yang paling mahal dalam sesebuah content adalah idea. Anda perlu tahu bahawa untuk mendapatkan sesebuah content media sosial yang menarik dan engaging bukanlah sesuatu …

Read More →
Design

Mengapa Penggunaan Grafik Penting Untuk Perniagaan Anda

Grafik terdiri daripada bahan visual yang memberi ringkasan penerangan dan penilaian tertentu menerusi gabungan penggunaan lukisan, perkataan, lambang dan gambar. Grafik juga boleh menjadi satu …

Read More →
Ads

Facebook Ads: 3 Struktur Yang Anda Perlu Tahu Sebelum Buat Ads

Kami pasti masih ramai lagi yang tidak tahu bagaimana struktur Facebook ads boleh membantu convert lebih banyak trafik kepada jualan dan membina jenama anda pada …

Read More →

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You will love to read these

Kenapa Facebook Ads Yang Anda Buat Tidak Menjadi?
Business

7 Sebab Kenapa Facebook Ads Yang Anda Buat Tak Menjadi

Anda tahu tak kenapa Facebook Ads yang anda buat tak menjadi? Adakah cara anda buat Facebook ads itu betul atau salah? Sebelum itu, anda perlu tahu bahawa pemilik bisnes kini sudah mulai menerapkan konsep digital marketing dalam perniagaan mereka dengan tujuan agar produk atau perkhidmatan mereka lebih dikenali masyarakat. Oleh itu anda tidak perlu risau

Read More »
Image of Blog Banner - 5 Sebab Media Sosial Penting Untuk Bisnes Anda
Business

5 Sebab Kenapa Media Sosial Penting Untuk Bisnes Anda

5 Sebab Media Sosial Penting Untuk Bisnes Anda   Media sosial kini mempunyai pengaruh yang besar dalam masyarakat kita. Apa yang menarik, terutamanya bagi usahawan dan peniaga adalah ia dapat membantu lebih ramai orang mengenali jenama anda dengan lebih dekat. Ia juga dapat memberitahu kepada orang ramai tentang kewujudan anda di alam maya.   Antara

Read More »
Apa itu customer lifetime value
Business

Apa Itu Customer Lifetime Value Dan Seberapa Penting Bagi Business Anda?

Pernahkah Anda mendengar tentang customer lifetime value?   CLV ialah anggaran keuntungan yang kita akan dapat pada masa hadapan dengan pelanggan. Ia juga boleh didefinisikan sebagai nilai kewangan yang syarikat jangka akan dapat dari pelanggan.   Apa Pentingnya Customer Lifetime Value? Dengan CLV, anda dapat kategorikan pelanggan anda berdasarkan nilai yang mereka bawa. Anda lebih fokus kekalkan

Read More »
5 Strategi Naikkan Sale Di FB
FB Ads

5 Strategi Untuk Naikkan Sales Facebook Anda

5 Strategi Untuk Naikkan Sale Di Facebook   Jika anda pernah cuba untuk naikkan sale di Facebook, anda pasti tahu yang ia adalah satu perkara yang sangat mencabar kesabaran anda. Ini adalah kerana, di dalam Ad Manager, ada terdapat lebih dari 10 jenis objektif pilihan untuk beriklan.   Tersilap pilih objektif, maka leburlah bajet iklan

Read More »
Beza Enterprise Dan Sdn Bhd Dan
Business

RAMAI LAGI RUPANYA YANG STILL CONFUSE PERBEZAAN SDN. BHD, ENTERPRISE & PLT

Setakat November 2020, lebih 1 juta syarikat telah didaftarkan di Malaysia di bawah seliaan Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM).  Ramai yang berkobar dan terlebih excited apabila ingin mendaftarkan bisnes atau company di SSM.   Ada yang jenis hentam saja tak ambil kira jenis-jenis syarikat yang ada di Malaysia untuk didaftarkan.  Ramai juga yang yang sudah lama berkecimpung dalam bisnes dan

Read More »
Marketing Tanpa Database
Marketing

Cara Nak Buat Iklan Takaful Walaupun Anda Tak Ada Database

Macam Mana Nak Mula Marketing, Tanpa Database? Soalan yang biasa kita dengar dari mereka yang baru nak mula bisnes Takaful. Saya baru buat Takaful macam mana nak buat marketing tanpa database?   Di bawah ini, saya nak kongsikan 4 tip yang boleh anda gunakan. Anda tak perlu bimbang, kerana dengan berpandukan tip tip ini, anda

Read More »
×